ÖZEL HABER

Eskişehir’de üretilmesi beklenen Türkiye’nin ilk milli yüksek hızlı treni projesinde TÜLOMSAŞ, devre dışı bırakıldı. İlk kez esgazete’nin kamuoyuna duyurduğu bu gelişme Eskişehir’de büyük yankı uyandırdı. Konuya ilişkin açıklama yapan Demir Yol İş Sendikası Başkanı Ali Eryılmaz, “İşimizin başkalarına peşkeş çekilmesini asla kabul etmiyoruz” dedi.

Türkiye’nin ilk milli yüksek hızlı treni TÜLOMSAŞ’ta üretilecekti. Ancak son aşamada, Milli Yüksek Hızlı Tren’in üretimi için adı geçen TÜLOMSAŞ’ın, devre dışı bırakıldığı öğrenildi. 5 Nisan 2018’de ihaleye çıkması beklenen milli yüksek hızlı tren üretimi ile ilgili ihale iptal edildi. Yeni ihale tarihinin ne zaman ve nerede yapılacağı ise belirsizlik taşıyor. Öte yandan ihaleden TÜLOMSAŞ’ın tamamen çıkarıldığı ve üretimin başka bir ilde özel sektör tarafından yapılması planlandığı biliniyor. Türkiye’nin ilk milli yüksek hızlı treni üretiminin iş adamı Ethem Sancak tarafından yapılacağı konuşuluyor.

ESKİŞEHİR İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYORDU

Milli yüksek hızlı trenin üretimi için eylül ayında 50 yeni mühendis alan ve bu üretime ilişkin tüm hazırlıklarını sürdüren TÜLOMSAŞ’ta, bu durum büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. TÜLOMSAŞ’ta çalışan tüm mühendis ve işçiler “İlk milli yüksek hızlı treni Eskişehir’de üretmenin” inancı ve heyecanını taşıyordu. Öte yandan bu durum Eskişehir sanayisini de şaha kaldıracak bir gelişme, bir sıçrayış olarak nitelendiriliyordu. Eskişehir sanayisi için çok büyük önem taşıyan ilk milli yüksek hızlı trenin üretiminin TÜLOMSAŞ’tan ve dolayısıyla Eskişehir’den alınması şehir için de çok büyük önem taşıyor.

DEMİR YOL-İŞ SENDİKASINDAN AÇIKLAMA

Demiryolu çalışanlarının sesi olan ve TÜLOMSAŞ’ta örgütlü olan Demir Yol İş Sendikası, konuya ilişkin Manşet Gazetesine açıkalamalarda bulundu. Demir Yol İş Sendikası Başkanı Ali Eryılmaz, “Ulaşım sektöründe son yıllarda tren yollarının önemi artmaktadır. Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şubesinin örgütlü olduğu TÜLOMSAŞ işyerinde tren yollarının ihtiyaç duyduğu tüm araç ve gereçler yapılmaktadır. Türkiye’de başlayan Hızlı Tren projesi tüm hızıyla devam ederken yeni proje ile hızlı tren yapımı için gerekli fizibilite çalışmaları tamamlanmış ve ihale süreçleri için çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

TÜLOMSAŞ İÇİN ÖZELLEŞTİRME Mİ DÜŞÜNÜLÜYOR?

Yaşanan son durum hakkında bilgi veren Eryılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İhale süreçinin ilk aşaması 5 Nisan 2018 tarihinde yapılacakken iptal edilmiş ve sektörün en donanımlı işyerlerinden olan TÜLOMSAŞ ihale sürecine dahil edilmemesi kafalarda soru işaretine sebeb olmuştur. Ülkeyi yöneten siyasilerin bu tavırları demiryolu ulaşım sektörüne bakış açılarının sadece özelleştirmeden yana olduğunun göstergesidir. Ancak dünyada demiryolu sektörünü incelersek Avrupa’da özelleştirmeden vazgeçilerek kamusallaştırma yapıldığı bilinmektedir, bunun en çarpıcı örneği Almanya olmuştur.”

“İŞİMİZİN BAŞKALARINA PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNİ ASLA KABUL ETMİYORUZ”

Yetkililere çağrıda bulunan Eryılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Eskişehir de bulunan TÜLOMSAŞ işyeri Cumhuriyet tarihinden önce kurulmuş ve yıllarca ülkemize hizmet etmiştir. İş yerimizin teknoloji ve iş gücü bakımından sahip olduğu kabiliyetler ile ülkemizde tek olan kurumdur. Bizler işyerlerimizin ihale süreçlerinden çıkarılmasını ve işimizin başkalarına peşkeş çekilmesini asla kabul etmiyoruz. Tren yolu işletmek, yapmak ve devamlılığını sağlamak beceri sabır ve özen gerektiren bir iştir. TÜLOMSAŞ işyerinde çalışanlar olarak geçmişte aldığımız güç ve kararlılıkla sektörümüzde ülkemize hizmet etmek istiyoruz. Hızlı Tren projelerinden işyerimizin çıkarılmasını kınıyor ve sorumluları bu yanlış dönmeye davet ediyoruz.” 

Editör: TE Bilişim