Kaynak Eskişehirspor Gazetesi 

Eskişehirspor tesislerini kuran, ismini veren, Eskişehir’de 1984-1988 yılları arasında görev yapan Eskişehir Valisi Hanifi Demirkol ile bir söyleşi gerçekleştirildi.  Eskişehir’i ve Eskişehir halkını çok özlediğini ifade eden Demirkol, Eskişehirspor’u da en kısa zamanda Süper Lig’de görmek istediğini sözlerine ekledi.

 “ESKİŞEHİR’DE 4 YIL GÖREV YAPTIM”

 “Yaşım 82 oldu ve sağlığım çok şükür yerinde” diyerek sözlerine başlayan Hanifi Demirkol , “İstanbul’da yaşıyorum. 1984-1988 yılları arasında Eskişehir’de görev yaptım. Eskişehir’in yeri bende çok farklıdır çünkü Vali olarak görev yaptığım ilk şehirdir. Daha önce farklı illerde kaymakamlık ve mülkiye müfettişliği yapmıştım. 1984 yılında göreve başladığımda da Eskişehir güçlü bir sanayi kentiydi. Eskişehirspor da Süper Lig’de oynuyordu. Eskişehir’e ve Eskişehirspor’a katkı sağlayabilmek adına elimizden gelen ne varsa vermeye çalıştık. Ben görevden ayrıldıktan 1 yıl sonra futbol takımı Süper Lig’den düştü. Çok üzülmüştüm” dedi.

“TESİS SORUNUNU ÇÖZMEM GEREKİYORDU”

“Eskişehir’de görev yaptığım süre içerisinde tüm maçlara gitmeye çalıştım” diyen Demirkol, “Futbolcularla tanışmıştım. Zaten futbola ilgi gösteren birisiydim. Eskişehirspor’un o yıllarda Ahmet Kılıç isminde bir futbolcusu vardı. O bana tesis problemi yaşadıklarından bahsetmişti. Kaldıkları yerin her yağmur yağdığında çatısı akıyormuş, yemek tedariğinde sıkıntılar varmış. Bunları duyunca çok üzülmüştüm. Bir şeyler yapmam gerekiyordu. Eskişehirspor benim gözümde çok değerli. Avrupa’daki veya İstanbul’daki bir futbolcunun sahip olduğu tüm imkanlardan bizim oyuncularımızın da faydalanması gerekiyordu. Güzel bir tesis yapmaya karar verdim. Esentepe mahallesinde bulunan araziyi bulduk. Eskişehirspor ekonomik olarak o yıllarda da çok iyi durumda değildi. Eskişehirspor’a bir benzin istasyonu yapıp, hediye etmeyi çok istemiştim. Ancak görev sürem bunun için yeterli olmadı. Kulübe sürekli gelir getirecek bu tarz projelerin düşünülmesi gerekiyor” dedi.

“ESKİŞEHİRSPOR YENİDEN SÜPER LİG’DE OLMALI”

Görevden ayrıldığından beri Eskişehirspor’u yakından takip ettiğini söyleyen Hanifi Demirkol, “İstanbul’da oynanan play off final maçına da gittim. Boluspor’u yenerek Süper Lig’e çıktığımız maçtı. Çok mutlu olduğum, güzel bir gün geçirmiştik. Ancak özellikle son iki yılda alınan sonuçlar beni çok üzüyor. Bu sezon da üzücü bir sezon oluyor. Eskişehirspor’u yeniden Süper Lig’de görmek istiyorum. Eskişehir halkı lütfen Eskişehirspor'a sahip çıksın. Eskişehirspor gerçekten çok kıymetli bir spor kulübü” ifadelerini kullandı.

 “BİZ DE ESKİŞEHİR’İ UNUTMADIK”

Eskişehir hakkındaki düşüncelerini sorduğumuz Demirkol, “Ben Kahramanmaraşlıyım. Eskişehir halkı bana sevgisini hep göstermiştir. 1995 yılında “Kimi milletvekili olarak görmek istersiniz?” konulu bir anket yapılmış. En çok benim ismim çıkmış. Valilik görevim sona erdikten 7 yıl sonra beni milletvekili yaptılar. Benim aklımda vekillik o güne kadar yoktu. Eskişehir için elimden ne geliyorsa yaparım dediğim için bu görevi de kabul etmem gerekiyordu. Eskişehir halkını mecliste temsil etmek beni çok mutlu etmişti. Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları’nın başında kızım Prof.Dr. Mübeccel Demirkol var. Ona da bir vasiyetim olmuştu, Eskişehir’den gelen bir hasta olursa özel olarak ilgileneceksin, Eskişehir halkı bizi hiç üzmedi, o halka bir vefa borcumuz var bile demiştim. Eskişehir’de görevden ayrılalı 33 yıl olmuş. Doğduğum şehirde görmediğim sevgiyi bana Eskişehir gösterdi. Görüyorum ki Eskişehir halkı bizi unutmamış. Çok teşekkür ediyorum. Biz de Eskişehir’i unutmadık. Bana bu güzel duyguları hissettiren herkese teşekkür ederim ” dedi.

“ESKİŞEHİRSPOR TARAFTARLARINA AMİGOLUK YAPMAK BENİM İÇİN ŞEREFTİR”

 1986 yılının Eylül ayında Eskişehir’de olaylı bir Eskişehirspor - Fenerbahçe maçı oynandığını anlatan Hanifi Demirkol, “Maçtan önce büyük kavgalar çıkmıştı. İstanbul’dan gelen Fenerbahçe taraftarları ile Eskişehirspor taraftarlarına ağza alınmayacak cümleler kurmuşlar. Karşılıklı atışmalar da taşlı kavgaya dönüşmüş. Valiliğe bilgi gelir gelmez harekete geçtik. Karşılaşma biletlerinin ücretsiz olacağını ve maç boyunca stadyum kapılarının açık olacağını duyurduk. Olaylar bu duyurunun ardından sona erdi. Maç 0-0 bitti. Maçın ardından bir Fenerbahçeli yönetici Eskişehir Valisi ‘Eskişehirspor amigoluğu yaptı’ diye İstanbul gazetelerine açıklamalarda bulunmuş. Milliyet Gazetesinde ana manşette bu başlığı görünce şaşırmıştım. Sonra gazeteciler bana ulaştılar. Ben de ‘Eskişehirspor gibi bir takıma amigoluk yapmak bir şereftir’ açıklamasını yaptım. Sonra olaylar zamanla unutuldu. Ama ben hala aynı düşüncedeyim” dedi

Editör: TE Bilişim