Yaklaşık 40 yıldır amatör balıkçılık ile uğraşan Sportif Amatör Olta Balıkçılar Dernek Başkanı Naci Türegün, balık popülasyonunun kah istilacı balıklar, kah kaçak avcılar yüzünden azaldığını belirtti. İnsanların bilinçsizce avlandığını dile getiren Türegün, “Gittikleri çevreyi temiz bırakmak bir yana kirletip de gidiyorlar, bunlarla uğraşıyoruz. Biliyorsunuz bir pandemi dönemi atlattık. Bu pandemi döneminde balık avlamak yasak olmasına rağmen bazıları kimse olmadığından dolayı ağlarla girip girip ufak göletlerdeki balıkları toplayıp aldılar. Normal zamanlarda da yasak olmasına rağmen aynı şeyi yapıyorlar. Kanunsuz avlanma yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
“Bunları bitirmek için yasalarla, kanunlarla daha kuvvetli bir oluşumun yapılması lazım”
Çocukluğundan beri amatör balıkçılık ile uğraşan Sportif Amatör Olta Balıkçılar Derneği yönetiminden Sinan Kömürcü, kaçak avlanmanın Türkiye’nin hemen hemen her ilinde olduğunu belirtti. Kaçak avcılara denk geldikleri zaman kolluk kuvvetlerine bildirdiklerini ve onlara ceza yazıldığını belirten Kömürcü, “Bizim en çok istediğimiz de şu; bakanlıktan da biz bunu istedik federasyonla birlikte. Denetlemelerin bir kısmının derneklere verilmesi gerekiyor. Herkesin avlanma belgesinin olması gerekiyor. Her eline olta alan, her suyun kıyısına inen balık avlamamalı. Eğer her eline olta alan balığa inerse suda balık popülasyonu kalmıyor” dedi.
“Bilinçli balıkçılığın öğretilmesi gerekiyor”
Kaçakçılığın önüne geçebilmek için bilinçli balıkçılığın öğretilmesi ve avlanma belgesi verilmesi gerektiğini söyleyen Kömürcü, “Avlak yerlerde ne şekilde avlanılacağının eğitimleri gerekiyor, hangi balıkların ne şekilde alınacağını, limit veya cins olarak ne kadar alınacağının bilinmesi gerekiyor. Kaçak avcılık önlenecek, balık popülasyonu çoğalacak, çoğaldığı zaman da sularımız ve barajlarımız temiz olacak. Bu vesileyle balıklarımız da bol olacak. Bu sistemi öğretmemiz gerekiyor. Bunu okullarda yapmamız gerekiyor. Bilinçli bir şekilde çocuklara küçükken bunu aşılamamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.