Açıklamaya CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de destek verdi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri, Eskişehir Barosu Kadın Komisyonu, Kent Konseyi ve TMMOB Kadın Komisyonu’ndan oluşan Kadın Dayanışması grubu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne yönelik basın açıklaması düzenledi. Dayanışma grubu adına konuşan Özge Çayır, “1 Ocak- 21 Kasım 2023 tarihleri arasında basına yansıyan verilere göre erkekler, 288 kadını öldürdü. 228 kadının ölümü basına şüpheli olarak yansıdı. 186 kadın Kocası sevgilisi olan erkekler, 50 kadını baba/abi/oğul gibi aile üyeleri öldürdü. 17 kadını arkadaşı iş arkadaşları, 8 kadarı damadı, 9 kadını komşusu öldürdü. 1 kadını çalışanın oğlu, 4 kadını akrabası öldürürken, 13 kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Bu verilere göre kadınlar "aile" içinde öldürülüyor.” açıklamasında bulundu. 

Adalet bakanları kadın haklarını hedef gösterdi 

Kadına yönelik şiddet, cinsel saldırı ve kadın cinayetlerinin katlanarak arttığı, kadınların şiddetten korunma kalkanı olan İstanbul Sözleşmesi'nin hukuka aykırı feshedildiği bu dönemde Medeni Kanun'la elde edilen kazanımlarımızın tartışmaya açılmasını istemiyoruz diyen Çayır, Adalet Bakanı’na seslendi, “Adalet Bakanı "Sil baştan Yazacağız! Boşanma, tazminat, nafaka sorunları ile ilgili arabuluculuk olabilir. Vatandaşların mağduriyetini gidermemiz lazım.", diyerek kadınların yıllarca mücadele ederek kazandığı hakları hedef gösterdi. Bakanın vatandaşlar tanımında yalnızca erkekler var. Süresiz nafaka mağduru olarak Bakan'ın sahip çıktığı o "vatandaş" erkekler, boşandıkları kadınların yoksulluğa düşmelerine duyarız kaldıkları gibi çocuklarına karşı hiçbir şekilde sorumluluk hissetmiyorlar.” dedi. 

Süllü ve Çakırözer iş bırakan öğretmenlerle buluştu Süllü ve Çakırözer iş bırakan öğretmenlerle buluştu

Cezalar caydırıcı değil

Kadınların hayatlarının her alanında giderek artan düzeyde fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmaya devam ettiklerini belirten Çayır, “Kadın hakları aleyhtarı politikalar, kadınların can pahasına bilinçli şekilde pervasızca yürütülmektedir. İşte bu anlayış kadına yönelik şiddeti özendirdiği gibi katillere şiddet uygulayanlara verilen cezaların uygulanmasında caydırıcı olmuyor. Bizler 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde bir kez daha haykırıyoruz, Kadınlar için eşit, özgür bir dünya istiyoruz! diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Mustafa YILDIRIM