Medeni Yasa’nın “evlenen kadının kocasının soyadını taşımasını” gerektiren 187. Maddesinin birinci ve ikinci fıkrası Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesi ile Mahkemenin 28 Nisan 2023'te Resmi Gazete’de yayımlanan kararında, yeni bir düzenleme yapılması için TBMM’ye verdiği dokuz aylık süre 28 Ocak’ta doldu. Bu sürenin dolmasının ardından Eskişehir’de ilk kez iki kadın evlilik öncesi soyadlarını kullanmak için başvuru yaptı.

BARO İLE BİRLİKTE GİTTİLER

Baro Yönetim Kurulu Üyesi Eylem Karacasu ile birlikte Eskişehir Nüfus İl Müdürlüğü’ne gelen Betül Duman Korkmaz ve Fatma Girgin, evlenmeden önceki soyadlarını almak için Nüfus Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurdu. Anayasa Mahkemesi’nin 187. Maddesi’ne ilişkin verdiği iptal kararı sonrasında evli bir kadının talep ettiği takdirde artık sadece evlilik öncesi soyadını kullanabilme haklarının bulunduğunu ifade eden Eylem Karacasu “Bugün Korkmaz ve Girgin, eski soyadlarını kullanmak için dilekçe vermek üzere Nüfus İl Müdürlüğü’ne geldi.” dedi.

Yunus emre düşünceleriyle anıldı Yunus emre düşünceleriyle anıldı

ESKİ SOYADLARINI KULLANABİLECEKLER

Evlendikten sonra eşinin soyadı ile birlikte 2 soyadı kullanmaya başladığını anlatan Betül Duman Korkmaz, şunları söyledi: “Aslına bakarsanız bu durum eşitliğe aykırıydı, çünkü evlendikten sonra erkekler kendi soyadları ile devam edebiliyorlardı.  Nisan ayında bu madde iptal edildi, böylece 28 Ocak 2024 tarihinden itibaren artık kadınların evlenmeden önceki soyadlarını kullanmaları konusunda hiçbir engel kalmadı. Biz de Fatma Girgin ile birlikte hazırladığımız dilekçeleri nüfus il müdürlüğüne vererek eski soyadımızı kullanmak için başvuracağız.”

Editör: şenay Yıldırım