Sağlıklı bir yaşam için düzenli ve yeterli uyku oldukça önemlidir. Kaliteli bir uyku zihinsel ve fiziksel sağlığı korumaya destek olur. Günlük uyku ihtiyacı bireylere göre farklılık gösterebilse de yetişkinler için 7-9 saat arası uyku yeterli olur. Bebeklerde ise uyku ihtiyacı yaklaşık 12-18 saattir.

Daha kaliteli bir uyku için;

Her gün aynı saatte uyumaya ve uyanmaya çalışın: İyi bir uyku düzenini oturtmanın ilk adımı her gün aynı saatte yatmak ve aynı saatte uyanmaktır. Bunlar içinde de en önemlisi uyanma saatini alışkanlığa dönüştürmektir.

Kafeini azaltın: Gün içerisinde tüketilen kafeini en aza indirgemeye çalışmak ve özellikle uyumadan 3 saat öncesine kadar kafein tüketmemeye özen gösterilmeli.

Dijital detoks yapın: Yatmadan en az bir saat önce cep telefonlarını, tabletleri bırakarak "dijital detoks" yapılmalı.

Oda sıcaklığına dikkat edin: Uyunulacak odanın ne çok sıcak ne de soğuk olmamasına dikkat edilmeli ve ideal oda sıcaklığı sağlanmalı.

Loş ışıkta uyuyun: Vücudun biyoritminin düzenlenmesinde büyük önem taşıyan melatonin hormonunun salgılanması için karanlık bir ortamın sağlanması gerekir. Loş ışıkta uyumak melatonin hormonu salınımını artırır ve kalite bir uyku uyumanızı sağlar. Ayrıca melatonin takviyesi alınması sirkadiyen ritmi düzenleyerek geceleri uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.

Melatonin takviyeleri ile ilgili daha detaylı bilgiye https://www.naturalnest.com.tr/ sitesini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM