SEV'den Dökmeci'ye hayırlı olsun ziyareti SEV'den Dökmeci'ye hayırlı olsun ziyareti



Kirada yüzde 25 sınırının adil olup olmaması durumunun büyük bir tartışma konusu olduğunun altını çizen Ektaş, “Kiracı ve kiraya veren arasındaki çatışmaların bu kadar artmasındaki neden de bence özellikle hükümetin kiracıları koruyorum düşüncesiyle koymuş olduğu yüzde 25 sınırlamadır. Bu sınırlama tartışmaların ve taraflar arasındaki çekişmelerin kaynağı oldu. Kiracının geliri enflasyon oranında, belki enflasyon oranının da daha üzerinde artıyor. Sözleşmeyle taahhüt etmiş enflasyon oranında artış yapacağım diye. Bu sırada devlet kira artışlarına müdahale etmiş yüzde 25 koymuş. Şimdi sözleşmesindeki ve kendi gelirindeki maaş artışını düşünmeyen kiracılar yüzde 25 zam yapmak istiyor. Bu sefer ev sahibi mağdur oluyor. Sorun özellikle yüzde 25 konusunda dayatan kiracılar üzerinde yaşanıyor.” açıklamasında bulundu. 
Kiracılar tahliye ve yüksek kira artışına zorlanıyor
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de kiracıyla kiraya veren arasında sorunların artarak devam ettiğini belirten Ektaş, Enflasyonun yüksek olması gittikçe kiraların artış oranının yükselmesi yüzde 25’te ısrar edilmesi, kiracıyla kiraya veren arasındaki sorunu daha da arttırdı. Bu nedenle kiraya verenler bir an önce ellerinde tüm yasal haklarını, yasal olmayan yolları da kullanmak suretiyle kiracılarını tahliyeye ya da yüksek kira artışlarına zorlamaya çalışıyorlar. Bunun sonucunda mahkemelerdeki iş yükleri de artıyor. Eskişehir’in durumu da diğer illerden farklı değil.” dedi.  
Mal sahiplerinin emlakçısı değil avukatı olmalı
Sorunun bu şekilde büyümesinin temel nedeninin yüzde 25 sınırlaması ve bazı emlakçılar olduğunu düşündüğünü dile getiren Ektaş, “Birçok emlakçı ne yazık ki avukatlığa soyunmuş. Kiracıları arıyorlar evi tahliye etmezsen böyle olur diyerek kiracıları zorluyorlar. Ev sahiplerini kira artışına zorluyorlar. Bu konuda bana çok yakınma geliyor. Bazı emlakçıların bu tutumlarının olduğunu düşünüyorum. Mal sahiplerinin de kiracıların da emlakçısı olmasın. Hepsinin birer avukatı olsun çünkü hukuki danışmanlığı, hukuki yolları, haklarını bir emlakçı değil avukat gösterebilir.” şeklinde konuştu

Editör: Mustafa YILDIRIM