Bazal vücut sıcaklığınızı izlemekten yumurtlama pencerenizi izlemeye kadar , hamile kalma şansınızı artırmak için elinizden gelen her şeyi yaptınız. Ama henüz olmadı - ve hayal kırıklığına uğramak sorun değil.

Hamile kalmanız beklediğinizden daha uzun sürüyorsa endişelenmeyin. Bazı çiftler denemenin ilk birkaç ayında hamile kalırken, diğerleri bir yılı bulabilir.

Ancak kısırlık yaşayıp yaşamadığınızı merak ediyor olabilirsiniz. Fikir korkutucu olabilir, ancak iyi haber şu ki, elinizde bilgi varsa bu konuda yapabileceğiniz çok şey var.

Aşağıda, kısırlığın ne anlama geldiğini, doğurganlık sorunlarının bazı yaygın belirtilerini ve nedenlerini ve doğurganlık testi ve olası tedaviyi ne zaman düşüneceğinizi açıklıyoruz.

Kısırlık ne demek?

Kısırlık, dikkatli bir şekilde zamanlanmış, korunmasız bir yıl boyunca cinsel ilişkiye girmenize rağmen hamile kalmamanız olarak tanımlanır. 35 yaşından sonra hamile kalmaya çalışıyorsanız , altı aylık denemeden sonra kısırlık teşhisi konulabilir.

Kısırlık, gebe kalmanızın daha zor olabileceği ve bunu yapmak için fazladan yardıma ihtiyaç duyabileceğiniz anlamına gelir.

Araştırmalar, eşlerden birinin kısır olma olasılığının diğerinden daha yüksek olmadığını ve bazen doğurganlık sorunlarının nedeninin belirlenemediğini gösteriyor.

Vajinismus nedir ?

Vajinismus, vücudun bazı veya tüm vajinal penetrasyon korkusuna verdiği otomatik tepkidir.

Penetrasyon denendiğinde, vajinal kaslarınız kendi kendine gerilir.

Üzerinde hiçbir kontrolünüz yok.

Nadiren, daha önce ağrısız penetratif seks yapmış olsanız bile vajinismus alabilirsiniz.

Vajinismus, uyarılma ve diğer cinsel ilişki türlerinden zevk alma yeteneğinizi mutlaka etkilemez.

Kadınların cinsel ilişki sırasında acı çekmesine neden olabilecek diğer şeyler şunlardır: 

Aşağıdaki durumlarda bir aile hekimine görünün veya bir cinsel sağlık kliniğine gidin:

vajinanıza tampon sokmakta zorlanıyorsanız

seks sırasında vajinal penetrasyon ile mücadele ediyorsun

seks sırasında yanma veya batma ağrısı hissedersiniz

Bunlar vajinismusun yaygın belirtileridir.

Bir kadın doktora görünmek isteyebilir, güvendiğiniz birini destek için getirebilirsiniz.

Muayene genellikle çok hızlıdır. Doktorunuz, enfeksiyon gibi diğer durumları ekarte etmek için hızlıca bir göz atacaktır.

Vajinanızın iç muayenesini yapmaları pek olası değildir.

Kadınlarda kısırlık belirtileri nelerdir?

Hamile kalamamak genellikle kısırlığın ilk belirtisidir. Yine, hamile kalmanın altı aydan bir yıla kadar bir süre denemesi tamamen normaldir. Ancak kadınlarda kısırlığın erken belirtileri olabilir. Aşağıda listelenen belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, Jinekolog uzman doktora  görünün.

Düzensiz adet döngüleri

Sıklıkla sorulur: Düzensiz adet görme kısırlığa neden olabilir mi? Düzensiz dönemler mutlaka kısırlığa neden olmaz, bazen kısırlığın bir belirtisi olabilir.

Bazı insanların adet döngüleri saat gibi hareket eder. Normal bir aralık 21 ila 35 günde bir olabilir. Ancak öngörülemeyen veya düzensiz adet döngüleriniz varsa, gebe kalma için seks zamanını ayarlamak zor olabilir. Düzensiz dönemler, çeşitli stres faktörlerinin getirebileceği hormon üretimindeki aksamalardan kaynaklanabilir.

Hormon dalgalanmaları

Vücudumuzun düzgün çalışması için belirli bir hormon dengesine ihtiyacı vardır. Hormonlar az veya fazla üretildiğinde, doğurganlığı etkileyebilecek sorunlar ortaya çıkabilir. Hormonal sorunlara işaret edebilecek belirtiler şunları içerebilir:

Akne

Saç incelmesi veya sakal büyümesi

Kilo almak

Azaltılmış cinsel dürtü

Tutarsız kanama, kramplar veya ağrılı dönemler

Adet dönemleri arasında lekelenme, ağır kanama, aşırı ağrılı kramplar veya iki veya daha fazla adet görmeme, değerlendirilmesi gereken bir soruna işaret edebilir.

Seks sırasında ağrı

Cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olan durumlar doğurganlığı etkileyebilir. Endometriozis ve üreme organlarındaki enfeksiyonlarda durum böyledir. Düşük östrojen seviyelerinin bir işareti olabilecek vajinal kuruluk yaşarsanız seks de acı verici olabilir.

Erkeklerde kısırlık belirtileri nelerdir?

Erkek infertilitesi, kronik sağlık durumları, hormonal disfonksiyon, genetik anormallikler, yaşam tarzı seçimleri veya anormal sperm fonksiyonu gibi bir dizi kaynaktan gelebilir. Erkek kısırlığının belirtileri aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde olabilir:

Cinsel işlev veya arzudaki değişiklikler

Erkek cinsel işlevi büyük ölçüde testosteron hormonu tarafından kontrol edilir. Düşük testosteron, düşük cinsel dürtüye, sertleşme sorununa veya sertleşmeyi sürdürmeye veya boşalma sorununa neden olabilir.

Testis anormallikleri

Testisler erkek doğurganlığında önemli bir rol oynar. Sperm yapar ve depolarlar ve ayrıca testosteron üretiminde yer alırlar. Testisle ilgili kısırlık belirtileri şunları içerebilir:

Skrotumda ağrı veya şişlik

Azalmış testis boyutu

İnmemiş testis öyküsü

Çocuklukta testis ameliyatı

Sperm kalitesi

Sperm sağlığı, erkek doğurganlığı için bir başka önemli faktördür ve buna katkıda bulunan birkaç faktör vardır:

Sperm miktarı (veya sperm sayısı) – Azalan sperm sayısı kısırlığa neden olabilir. Sperm miktarı, bir boşalmadan mililitre meni başına sperm sayısıdır. "Normal" sperm miktarı için geniş bir aralık vardır - ancak bu, mililitre meni başına 15 milyon sperm ile başlar.

Sperm hareketliliği) – Sperm bir yumurtaya ulaşmak ve döllemek için hareket edebilmelidir. Genel olarak, spermlerin en az %32'si iyi hareket ediyorsa sağlıklı kabul edilir.

Sperm yapısı (morfoloji) – Sağlıklı spermlerin oval şekilli başları ve uzun kuyrukları vardır. Anormal şekilli sperm, zayıf sperm sağlığının veya sperm hasarının bir işareti olabilir.

Kromozomal veya hormonal anormallikler

Genetik anormallikler veya hormonal dengesizlikler sperm üretiminin olmaması veya zayıf sperm üretimine yol açabilir. Bazen bu anormalliklerin herhangi bir fiziksel semptomu yoktur, ancak olası semptomlar şunları içerir:

meme büyümesi

Yüz veya vücut kıllarında azalma

Küçük testisler

Cinsel işlev bozukluğu

Zayıf veya eksik koku alma duyusu

Editör: Mustafa YILDIRIM