Kızılay’ın iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’nin elindeki çadırların bir bölümünü çadır bekleyen insanlara ulaştırmak yerine AHBAP ve Türk Eczacılar Birliği’ne para ile sattığı, bu satışın Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’ın bilgisi ve onayıyla yapıldığının ortaya çıkmasının ardından tüm ülkede yayılan tepkilere Eskişehir’de de Kızılay hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Eskişehir Cumhuriyet Güç Birliği Bileşenleri Temsilcileri adına Eskişehir Adliyesi önünde basın açıklamasını okuyan AHPADİ Sözcüsü Selin Özdemir Altuğ, Kahramanmaraş/Hatay depreminde bizler, yurttaşlarımızın yaşadığı acının yalnızca onların olmadığını, Türk milletine hatta dünyaya sirayet ettiğini görürken, ülkemizin 10 ilini, 100’den fazla İlçesini, 13,5 milyon insanı etkileyen, resmi kayıtlara göre 45 bin kişinin ölümüne, yüzbinlerce insanın yaralanmasına, barınmasız kalmasına, göç etmesine neden olan felaketin acılarını sarmaya çalıştığımız şu günlerde, Türk Kızılayı Derneği’nin neden olduğu ‘çadır satışı’ skandalıyla bir kez daha sarsıldık.” dedi.  

TÜZÜĞE AYKIRI

Yaşanan afetin hemen sonrasında, elindeki tüm imkanlarla, zaman geçirmeksizin afet bölgesinde yer alması, her türlü imkânını etkilenen vatandaşların hizmetine sunması gereken Kızılay’ın, bölgede görevini yeterince getiremediğini bölgeden gelen bilgiler, televizyonların, gazetelerin, haber sitelerinin verdiği haberlerden gördüklerini aktaran Altuğ, “Çadırların geç ulaşmasından ya da hiç ulaşmamasından vatandaşlarımız mağdur olmuş, kamu zarara uğratılmıştır.” diye konuştu. Halbuki, Türk Kızılayı Dernek Tüzüğü’nün 7. Madde 4. fıkrasında düzenlenen “Afet ve güvenli yaşama ilişkin görevleri” başlıklı c bendinin 1.cümlesinde; "Ulusal ve uluslararası alanda afet ve acil durum hallerinde; kamu otoriteleri ve Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Hareketi unsurlarıyla koordinasyon içerisinde müdahale, erken dönem iyileştirme, iyileştirme ve yeniden inşa safhalarında beslenme, gıda, barınma, sağlık ve hijyen alanlarında insani yardım ve hizmet sağlar, eğitim verir, toplumsal ve fiziksel kapasite geliştirir." düzenlemesinin yer aldığını aktaran Altuğ, “Bu düzenleme uyarınca Türk Kızılayı Derneği, afet hallerinde hiçbir kurumdan emir ve talimat beklemeksizin, kabul ettiği bağışlar ve iştirakleri vasıtasıyla ürettiği yardım malzemelerini afet bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakla görevli ve sorumludur.” şeklinde konuştu.

SORUN ÇADIR SATMASI DEĞİL

Kızılay ve İştiraki Yöneticilerin, hukuki görev ve sorumluluklarına uygun hareket etmediklerine dikkat çeken Altuğ, “Sorun; Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş. aracılığıyla Kızılay’ ın çadır satması olayında sorun AHBAP’a, Türk Eczacılar Birliği’ne ya da başkasına parayla çadır satılması değil, Kızılay’ın deprem anında, elindeki tüm olanakları seferber ederek depremden etkilenen herkese en kısa zamanda sığınacak bir yer, sıcak bir aş, acil tıbbi malzeme sağlaması, bu kapsamda tüm çadırlarını bölgeye göndermesi gerekirken, elindeki çadırların bir bölümünü parayla satacak kadar gözünü parayla açıp parayla kapatan yöneticilerle yönetilmesidir.” ifadelerini kullandı.

GÖREVDEN ALMAYA DAVET ETTİLER

Bu kapsamda, Kızılay yöneticilerinin, Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesince yargılanması gerektiğini belirten Selin Özdemir Altuğ, “Deprem sonrasında parayla çadır satışı ve neden olduğu zararlar birlikte değerlendirildiğinde Kızılay’ ın bu eylemi, Türk Ceza Kanununun 257. maddesinde düzenlenen ’Görevi Kötüye Kullanma Suçu’nun tipik örneğini oluşturmaktadır.” dedi. Bu suçun temel cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olduğu gibi işlenen suçun soruşturulması şikayete bağlı olmayıp Cumhuriyet Savcılarınca resen soruşturulmasının da gerektiğine dikkat çeken Altuğ, “Ancak biz Eskişehir Cumhuriyet Güç Birliği’ni oluşturan bileşenler olarak, Cumhuriyet savcılarımızı göreve davet etmek ve milletimiz adına konunun takipçisi olacağımızı göstermek amacıyla sorumlular hakkında suç duyurunda bulunuyoruz.” diye konuştu. Altuğ, bu bağlamda, Cumhuriyet Savcılarını, sorumlu olan Kızılay Genel Müdürü Kerem Kınık ile Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’nin yöneticileri hakkında derhal soruşturma başlatmaya, İçişleri Bakanlığı’nı ise Kızılay Genel Müdürü Kerem Kınık ile Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’ nin yöneticilerini ivedi olarak görevden almaya davet ettiklerini söyledi.

Açıklamaya katılan Cumhuriyet Güç Birliği Bileşenleri ise şunlar:

Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şubesi, Eğitim-İş Sendikası Eskişehir Şubesi, Memleket Sevdalıları Derneği Eskişehir Şubesi, Eskişehir Cumhuriyet Gazetesi Okurları, Eskişehir Sanat Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Emekli Öğretmenler Derneği, 29 Ekim Kadın Derneği Eskişehir Şubesi, Üniversiteli Türk Kadınlar Derneği, Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu, Eskişehir Sivil ve Sosyal Yaşam Derneği, ODTÜ Eskişehir ve Çevresi Mezunları Derneği, EYT Eskişehir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği, Tüm Yerel-Sen, Hacı Bektaşi Veli Eskişehir Şubesi, Birleşik Emekliler Derneği Eskişehir Şubesi, Eğitimciler Derneği Eskişehir Şubesi, Eskişehir Çevre Derneği, Türkiye Emekli Subaylar Derneği Eskişehir Şubesi, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Eskişehir Şubesi.”

Editör: şenay Yıldırım