Porselen diş kaplamalar, dişlerinize daha estetik bir görüntü kazandırmak için birebirdir.Yeşiltepe Polikliniği katkılarıyla hazırlanan bu içerikte, porselen diş kaplamalar hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bulabilirsiniz.

Porselen Diş Kaplama Nedir?

Porselen diş kaplama, diş yüzeyinin porselenden elde edilen bir madde ile kaplanması işlemidir. Dişlerin en doğal haline benzeyecek şekilde tasarlanan porselen kaplama maddesi, herhangi bir sağlık sorunu oluşturmayacak yüksek kaliteli materyallerden elde edilir. Kişiye özel olarak üretilen porselenler, dişlerin orijinal renk ve dokusuna en yakın şekilde tasarlanır. Bu sayede, kaliteli porselen diş kaplama işlemi yaptıran bir kişinin estetik olduğu kadar doğal görünümlü bir gülüşe kavuşması mümkündür.

Elbette, birbirinden farklı porselen diş kaplama tiplerinin olduğunu söylemek de mümkündür. Farklı kaplama tipleri bulunmasının ana sebeplerinden birisi destekleyici maddenin kaplamadan kaplamaya değişiklik gösterebilmesidir. Her ne kadar tüm porselen diş kaplama türlerinde ana madde olarak porselen kullanılsa da destekleyici madde olarak üç farklı materyalden faydalanılır:

1.     Porselen

2.     Metal

3.     Seramik

Yukarıda saydığımız destekleyici maddeler, kaplamanın rengi ya da dokusu üzerinde büyük bir etkiye sahip değildir. Ancak kaplama kalitesi ve dayanıklılığı, kullanılan destekleyici maddeye bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bunun yanında, daha kırılgan dişler için tavsiye edilen Emax kaplama tekniği de mevcuttur.

Ayrıca, porselen diş kaplama türlerini dişin ağızdaki konumuna göre birkaç farklı gruba ayırmak da mümkündür. Eğer tüm dişler arkalı önlü bir şekilde kaplanacaksa, full porselen diş kaplama işlemine başvurulabilir. Bu işlem, diğer diş kaplama biçimlerine kıyasla daha uzun bir tedavi süreci gerektirir.

Bölgesel porselen diş kaplama ise estetik amaçla ön dişlere yapılan bir kaplama türüdür. Çoğunlukla ful porselen kaplama işlemine kıyasla daha kısa bir tedavi süreci olan ön diş porselen kaplama, kozmetik bir operasyon olarak tanımlanabilir.

Zarar görmüş dişlerin kozmetiğini arttırmak amaçlı yapılan kaplamalar ise tek diş kaplama adıyla bilinir. Genellikle kaza ya da yüze darbe alınması sonrası bir ya da birkaç dişin hasar alması sonucunda bu kaplama türüne başvurulur. Az sayıda dişin kaplanması sebebiyle tek diş kaplama işleminin tedavi süreci de oldukça kısadır.

Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Porselen diş kaplama, oldukça basit bir süreçtir. Yalnızca birkaç adımda tamamlanan kaplama işlemi sayesinde çok daha estetik bir gülüşe kavuşmak mümkündür.

Adım adım porselen diş kaplama süreci şu şekildedir:

1.     İlk olarak, dişlerin yüzeyi derinlemesine bir temizlikten geçirilerek kaplamaya uygun hale getirilir.

2.     Temizlik sırasında diş hekimi; dişin üzerinden yaklaşık 0,5 ila 0,7 milimetre boyunda ince bir plaka tabakası siler – bu aşama oldukça hızlı ve acısızdır, çoğu zaman anesteziye bile gerek kalmaz.

3.     Temizlikten sonra dişlerin görüntüsü alınır. Bu işlem gerek geleneksel kalıplama yöntemiyle gerek CEREC teknolojisinden faydalanılarak gerçekleştirilebilir.

4.     Kalıp ya da CEREC görüntüleri uzman bir laboratuvara gönderilerek istenen ölçülere uygun porselen dişlerin üretimine başlanır.

5.     Kaplamaların ulaşması çoğunlukla iki veya üç haftayı bulabilmektedir. Diş hekiminiz; dış plakası alınan dişlerinizin bu süreçte zarar görmemesi için geçici bir kaplama verebilir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı hamilelikte beslenmeyle ilgili uyardı Beslenme ve Diyet Uzmanı hamilelikte beslenmeyle ilgili uyardı

6.     Kalıcı porselen dişler geldikten sonra diş hekiminiz özel bir porselen yapıştırıcısı ile bu kaplamaları dişlerinize yerleştirir. Bu işlem sırasında gereken yerlerde törpüleme ve yeniden şekillendirmeye başvurularak dişlerinizin kozmetik açıdan iyi bir görüntüye kavuşması sağlanır.

Yukarıdaki aşamaların sonunda porselen dişler kullanıma tamamen hazır hale gelir. Diş hekiminizi tedavi sonrasında belirli aralıklarla ziyaret ederek porselenlerin durumunu kontrol ettirmeniz herhangi bir komplikasyonun önüne geçmek için tavsiye edilir.

Porselen Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur?

Porselen diş kaplama, kozmetik bir operasyon olup genelde dişlerinde belli sorunlar olan kişilere tavsiye edilir. Diş kaplama işlemine başvurması tavsiye edilen kişiler aşağıdaki sorunlardan en az birine sahip olanlardır:

·        Hafif diş bozuklukları,

·        Diş eksikliği,

·        Diş dolgusunun yeterli kalmayacağı geniş diş çürükleri,

·        Göze görünür bir kırığı olan dişler.

Elbette, yukarıdaki sağlık sorunlarının yanı sıra estetik kaygısı olan kişiler de porselen diş kaplama işlemine başvurabilir. Özellikle oyuncular ya da modeller, daha estetik bir gülüşe sahip olmak için, porselen diş kaplama işlemi yaptırır.

Dişlerinde ileri seviye çürüme olanlar, çeşitli diş eti rahatsızlıklarından mustarip olanlar, kanal tedavisi gerektiren enfeksiyonları bulunanlar ya da ciddi diş bozukluklarına sahip kişilerin ise porselen diş kaplama yaptırması önerilmez.

Porselen Diş Kaplamalara Nasıl Bakım Yapılmalıdır?

Porselen diş kaplama tedavisi sonrasında hastaları bekleyen iyileşme süreci gayet sorunsuz ve hafiftir. Lokal anestezi gerektiren durumlar haricinde hastalar işlem sonrasında rahatlıkla araba sürebilir, işine dönebilir ya da gönül rahatlığıyla çoğu yemeği yiyebilir.

Genelde porselen diş kaplama işlemi sonrasında yoğun ağrılar söz konusu değildir. Hissedilen ağrıların çoğu oldukça hafif seviyede olup basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Hastanın dikkat etmesi gereken bir konu ise kaplama tedavisi tamamlandıktan sonra bir hafta boyunca sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecek tüketmekten kaçınmaktır. Aynı şekilde çiğnemesi zor ve aşırı yapışkan yiyecekleri de iyileşme sürecinde tüketmekten kaçınmak gerekir.

Porselen kaplamalar 10 yıl kadar bir dayanıklığa sahiptir. İyi bakılan bir porselen kaplama, bundan çok daha uzun süre kullanılabilir. Bu noktada, iyi bir ağız hijyenine sahip olmanın rolü büyüktür. Zira, tıpkı doğal dişler gibi, porselen kaplamalar da zaman içerisinde sararıp zarar görebilir. Kaplamaların uzun ömürlü olması için dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız gargarası yapmak gerekir.

Eğer herhangi bir sebeple porselen kaplamada çatlak veya kırılma oluştuysa diş hekimine görünmek gerekir. Zira, zarar görmüş kaplama, dişte ağrı ya da sızı oluşumuna neden olabilir.

Kaynakça

https://brushinonbelmont.com/teeth-bonding-101-everything-you-need-to-know-about-the-procedure/

https://www.colgate.com/en-us/oral-health/bonding/what-is-teeth-bonding