Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şubesi tarafından yapılan Alzheimer hastalığını konu alan Nörolog Prof.Dr. Demet Özbabalık Adapınar ve Piyanist Cemre Hoşcan Gökber’in birlikte sunduğu “Çağdaş Sanat ve Beyin” etkinliği Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kırmızı Salon’da gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, Beyin bölümlerini ve görevlerini sunumla "Frontal lob; akıl yürütme, problem çözme, karar verme, plan yapma, davranış ketleme, dikkati yönlendirme, kendini izleme, duyguları kontrol etme, motor becerileri, Temporal lom; konuşma ve duyma. uzun süreli bellek, işitsel öğrenme, kelimelerin yeniden düzenleme, müzik farkanlığı, dili anlama, Parietal lob; duyguları işleme, şekil, renk, doku ayrımı, uzaysal algısı, aritmetik yetenekler, Oksipital lob; görsel bilgiyi işleme, okuma, Serebellum; istemli hareket koordinasyonu, denge, Beyin sapı; merkezi sinir sistemi düzenlemek, kalp atışı ve kan basıncını düzenlemek, görme ve işitme refleksleri, uyku düzeni, solunum ve yutma" şeklinde anlattı.

Kimyamızın değişik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Adapınar, “Eğer yüzlerimizin derilerini sıyırsak beyinlerimizin aynı olduğunu görürsünüz. Beynimizin içindeki kimyanın nasıl aktarıldığını, bağlantısını yani bir şebekesi var. Bir durum hakkında nasıl karar vermemizi gösteriyor.

Işık terapi, müzik terapi ve fiziksel terapi ADL üzerine etkili, Işık Terafi ve masaj depresyon üzerine etkili. Tedavilerden hiçbiri anksiete ve davranış bozuklukları üzerine etkili değil. Alt grup analizlerinde Müzik Terapi davranış üzerine etkili.

Eskişehir yaşlı bir kent. Yüzde 12 yaşlı nüfusu içeriyor. Alzheimir yüksek. Kalp damarlarının çözümleri var, yaşlanma devam ettiği sürece Alzheimir hastalığı birinciliği sıraya yükseliyor. Türkiye dünyada birinci sırada. 2050 yılında 50 milyon üzerinde Alzheimir hastalığı görülecek. Kullanılan ilaçlar bu hastalığı yok edemiyor sadece yavaşlatıyor. Bu yüzden sanatla ilgilenin. Müzik, resim gibi,..” diye konuştu.

 Piyanist Cemre Hoşcan Gökber yaptığı konuşmada Müzik ve beyinle iletişimi anlattı.

“Müzik iletişim programının; müzik iletişimi farklı yöntemler, yönetimler, farklı stratejileri ve teknikleri birlikte kullanarak birçok aktiviteyi her bireyin yaşına, gereksinimine, ihtiyaçlarına göre özel tasarlanmış programlardır” diyen Gökber şunları söyledi:

“Beynimiz ile Müzik İletişim program kavramlarını bir araya getirmek yetişkinler için ayrı bir önem taşımaktadır. Onlara güç birliği yaptırmak beynimizin hem sağ hem sol lobunu aktif hale getirerek çalışmasını sağlamak, Müzik İletişim Programlarının asıl amacı olarak kabul edilmektedir.

 Beden koordinasyon çalışmalarının amacı; beynin farklı loblarını uyum içinde birlikte çalıştırmaktır. Zihinsel aktiviteler; Akıl oyunları, zihin oyunları, odaklanma çalışmaları, ezber çalışmaları gibi farklı çalışmak içermektedir.”

Editör: TE Bilişim