Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İrfan Uçgun, “Uyku Apnesi konusundaki en önemli sorun, bu hastalığın yol açacağı solunum yetmezliği; kalp yetmezliği, hipertansiyon, inme, trafik kazaları, konsantrasyon yeteneğinde azalma veya sinirli – agresif kişilik gibi komplikasyonlara neden olmaktadır” dedi.

Uyku sırasında solunumun 10 saniye ve üzerinde durmasına apne dendiğini aktaran Prof. Dr. Uçgun, “Uyku Apnesi’nin görülme sıklığı yüzde 1-4 arasındadır. Erkeklerde, kısa-kalın boyunlularda, yaşı ileri olanlarda, dili büyük ve obez kişilerde ve ailesel yatkınlığı olanlarda daha sıktır” şeklinde konuştu. Hastalığın tanısında; gündüz aşırı uyku hali ve horlamanın önemli bulgular olduğunu belirten Prof. Dr. Uçgun, “Bunun yanında kesin tanı için polisomnografi denilen ve uyku sırasında solunum kaslarının, hareketlerinin, hava akımının, göz hareketlerinin ve beynin elektriksel aktivitelerinin ölçüldüğü özel bir test gerekir. Apne –hipopne indeksi (AHI) ile tanı konulur ve derecelendirilir” diye konuştu.

TEDAVİ İÇİN

Hafif olgularda; zayıflama, sırt üstü yatmama, ağız içi bazı uygulamalar veya burun spreyleri ile tedavide olumlu sonuçlar alınırken; bu indeksin 15’in üstünde olduğu olgularda CPAP veya APAP gibi basınçlı hava veren ve solunum yollarını açık tutmaya yarayan kompresörlü cihazlar kullanmak gerektiğini aktaran Prof. Dr. Uçgun, “ Sigara, alkol ve uyku ilaçlarından uzak durmak da bu hastalarda rahatlama sağlayabilir. Uyku Apnesi konusundaki en önemli sorun, bu hastalığın yol açacağı solunum yetmezliği, kalp yetmezliği, hipertansiyon, inme, trafik kazaları, konsantrasyon yeteneğinde azalma veya sinirli – agresif kişilik gibi sorunların gelişmesini engellemektir” ifadelerini kullandı.

CİHAZLAR DOĞRU KULLANILMALI

Uyku Apnesi olan hastaların yapması gereken en önemli şeyin; düzenli olarak cihazlarını kullanmak, ve kilo almamaya olduğunu aktaran Prof. Dr. İrfan Uçgun, “CPAP, BiPAP veya APAP cihazı kullanan hastaların belli aralıklarla cihaz ayarlarını kontrol ettirmesi, cihaz veya maske kullanımında karşılaştıkları sorunlar konusunda aydınlatılması gerekir. Örneğin sadece hastanın burnunun tıkanması, kilo alması veya maskenin yırtılması cihaz uyumunu ciddi oranda bozabilir, bunların gözden geçirilmesi ve uyumu bozan başka faktörlerin de araştırılması gerekir” diye konuştu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İrfan Uçgun, “Kliniğimizde OSA tanılı hastaların cihaz ayarları, cihaz uyumu ve maske ile ilgili sorunların giderilmesi konularında destek verilmekte ve takipleri yapılmaktadır” dedi.

Editör: TE Bilişim