İktidarın fiyatları ayarlama birimi işlevini gören TÜİK, kamu emekçilerinin, kamu emeklilerinin ve diğer emeklilerin ücretlerinin belirleneceği dönemler olan Temmuz ve Aralık aylarında yaptığını yine yapmış, çarşıyı, pazarı ve hane halkının tüketimindeki fahiş artışı görmezden gelmiş ve açıkladığı Aralık ayı enflasyon oranıyla geri dönüşü olmayan mağduriyete imza atmıştır.

            Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi BES-AR tarafından her ay hesaplanan Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı kısacası Yoksulluk Sınırı Kasım ayında 53 bin 108 lira olmuştur.

            4 kişilik bir memur ailesinin 2023 kasım ayı açlık sınırı 18 bin 178 lira olarak hesaplanmıştır.

            Bu nedenle Kamuda çalışan emekçilerin %80’i yoksulluk sınırının altında maaşlarla yaşamını sürdürmek zorunda bırakılmıştır.

               Yine, BES-AR tarafından her ay hesaplanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” Aralık/2023 dönemine ilişkin BES/TÜFE sonuçları;

Eskişehir’deki emeklileri mitinge çağırdılar Eskişehir’deki emeklileri mitinge çağırdılar

               YILLIK GENEL ENFLASYON: YÜZDE 108,51
               YILLIK GIDA ENFLASYONU: YÜZDE 116,94 olmuştur.

               Kamu Emekçilerinin Enflasyonu yıllık bazda ise; 2023 yılı Aralık ayında %64,77 olan TÜİK enflasyonun 43,74 puan üzerinde gerçekleşerek %108,51 olmuştur.

MERKEZ BANKASI 2024 YILI İÇİN ENFLASYON TAHMİNİNİ MAYIS AYINDA %73,0, HÜKÜMET OVP’DE İSE 2025 YILI İÇİN %15,2 OLARAK AÇIKLANMIŞTIR

HÜKÜMET 2024 YILI İÇİN %25, 2025 YILI İÇİN TOPLAM %11 TEKLİF İLE KENDİ ENFLASYON BEKLENTİLERİNDEN BİLE AZ MAAŞ ARTIŞI VERİLMİŞTİR.

SAĞLIKLI BESLENMENİN MALİYETİ GÜNLÜK 605 LİRAYI GEÇTİ.

2024 YILINDA DA ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI.

BÜYÜKŞEHİRLERDE KAMU EMEKÇİLERİ, BARINMA İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN NEREDEYSE MAAŞININ %75-80’İNİ KİRAYA ÖDEMEK ZORUNDA KALIYOR.

BÜYÜKŞEHİRLERDE KAMU EMEKÇİLERİ, BARINMA İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN ÖĞRENCİ EVİ GİBİ 3 YA DA 5 KİŞİ BİR ARADA YAŞAMAK ZORUNDA KALIYOR.

KESK olarak;

Kamu emekçilerinin kira yardımı talepleri ile Kamu emekçileri için ücretsiz yol ve yemek taleplerimizin karşılanması için mücadelemizi sürdürüyoruz.

               Bu nedenle, TÜİK’in gerçeklikten uzak sahte enflasyon oranı açıklamalarını reddediyoruz!

            Emekçilerin artık barınmasına bile yetmeyen açlık sınırındaki bu ücret artışlarına karşı insanca yaşayacak bir ücret talebiyle 15 Ocak’ta örgütlü bulunduğumuz bütün iş yerleri önlerinde ve alanlarda basın açıklamaları gerçekleştireceğiz.

            Yapacağımız eylemlere bütün kamu emekçilerini ve emeklilerini destek vermeye davet ediyoruz!”

 

 

                                                          

                                                                         

 

Editör: Mustafa YILDIRIM