Büyükşehir Belediyesi önünde işçileri adına konuşma yapan, Demiryol-İş Sendikası Şube Sekreteri Mehmet Kurt, ESTRAM yetkilerine ve Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e seslendi. Kurt, “Sosyal Demokrat bir başkan olarak ESTRAM işçisinin sesine kulak verin, gelin bu sıkıntıları beraber konuşalım ve birlikte çözüm üretelim. Bu çalışanlar sizlerin de evladı” diye konuştu.         

 Belediyenin suya, ulaşıma ve daha birçok şeye haklı olarak yüzde 50 ile yüzde 100’lere yakın zamlar yaparken işçiye 2022 yılında ESTRAM çalışanlarına yüzde 17 zam uygulamasının ne kadar doğru olduğunu soran Kurt, “Bu zam çalışana reva mıdır. Ayrıca maaşın haricinde işçiye ödenen günlük 27 lira yemek bedeli ile yemeğin yenmeyeceği ortadadır. Gelin çalışanlarınızı ekonomik sıkıntılara ve enflasyona ezdirmeyin.” dedi.

YÜZDE 17 ZAMN VİCDANİ Mİ?

Mehmet Kurt, ESTRAM işçilerinin yaşadıkları hak kayıplarını şöyle aktardı: “Bugün ESTRAM çalışanlarımız asgari ücrete yakın bir ücretle geçinmek zorunda kalmaktadır. ESTRAM işçisi, asgari geçim indiriminin kaldırılmasıyla, vergi istisnası olan 638 TL kayba uğramıştır. Çalışanlar arasında eski ve yeni işçi maaşlarının farkı kalmamıştır, işçiler arasında kıdem farkı ortadan kalkmıştır. Günümüzde elektrik, doğalgaz ve su zamları herkesçe bilinmektedir. TÜİK rakamlarında bile yıllık yüzde 70 enflasyon açıklanmakta iken, ancak gerçek enflasyon yüzde 150'ler civarında olması göz önünde bulundurulmalıdır. Sizlere soruyoruz buna rağmen çalışanlara uygulanan yüzde 17 zam vicdani midir? ESTRAM işçisi, ülkemizde asgari ücrete yapılan yüzde 50 zamdan sonra enflasyonun yüksek çıkmasıyla maaşa artış beklerken aksine AGİ’den dolayı maaşları düşmüş ve maaşlarımız erimiştir.”

BUGÜNE KADAR SONUÇ ALINAMADI!

Bugüne kadar tüm girişimlerine karşın henüz bir olumlu karşılık alamadıklarını aktaran Kurt, “Bu nedenle durumu siz basın mensupları aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmaya karar verdik. Büyükşehir Belediyesi yöneticilerine ve Eskişehir kamuoyuna duyurmak için toplandık, bizlerin sesine kulak vereceğinize ve ESTRAM çalışanına sahip çıkacağınıza canı gönülden inanıyoruz.  Sosyal Demokrat düşünceye sahip olan yöneticiler, işçinin emekçinin sesini duyun artık…

Bu çalışanlar sizlerin vitrini sayılır, sizin aynanızdır. Onların mutluluğu sizleri de mutlu etmelidir. Onlar soğuk sıcak demeden sabahın ilk ışıklarıyla gecenin karanlığında bu şehrin halkına hizmet vermek için özveri ile gayret göstermektedirler. Bu çalışmalarının karşılığı bu ücret olamaz olmamalıdır. Sosyal Demokrat anlayış ve görüş sorunlara ve taleplere kulak tıkamak değil çözüm üretmektir.” ifadelerini kulandı. 

Bu yolda kanunlardan ve sözleşmelerinden doğan barışçıl eylemlere bu günden itibaren başladıklarını belirten Kurt, “Tüm arkadaşlarımızın takmış oldukları siyah kurdeleler haklı mücadelemizi temsil edecektir. Tüm üyelerimizi sakal bırakmaya davet ediyoruz. Normal mesai haricinde fazladan mesai çalışmasını yapmayacağız. Ve hiçbir anlam ifade etmeyen şirketin bordolarını yakıyoruz.”

Editör: Mustafa YILDIRIM