Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Uluslararası 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni'nde bir konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasında sadece Türkiye'nin değil dünyanın geleceği için attıkları somut adımların nişanesi olan Sıfır Atık hareketinin 5. yılında olduklarını hatırlatarak, projeye destek veren kurum, kuruluşlar ile özel sektör temsilcilerine ve sivil toplum örgütlerine teşekkür etti.

Ödüller takdim edildi
Zirvede, "Sıfır Atık Yerel Yönetim Ödülü" üst kategorisinde yer alan "En İyi Uygulama" ödülü Sancaktepe Belediyesi, Kızılcahamam Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi; "Sıfır Atık Yönetim Sistemi Kurulumu" ödülü Zeytinburnu Belediyesi, Osmaniye Belediyesi ve Esenler Belediyesine verildi.
"Sıfır Atık En İyi Uygulama" ödülüne, üniversite kategorisinde Yıldız Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi; kurum-kuruluş kategorisinde Aselsan, Eskişehir Şehir Hastanesi, ANGİAD ve TOKİ değer görüldü.
"Sıfır Atık Spor Ödülleri", kulüp kategorisinde Konyaspor Kulübü, Fenerbahçe, Yıldız Kadın Boks Milli Takımı'na; sporcu kategorisinde de milli sporcular Merih Demiral ve Şahika Encümen'e takdim edildi.
Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Fatih Çekirge ve TRT belgesel yapımcısı Doğan Akdoğan'a, "Sıfır Atık Medya Ödülü"ne layık görüldü.
"Sıfır Atık Sürdürülebilirlik Ödülü" Nezihe Duygu Badem Uylukçuoğlu, Erhan Kan, Taşkın Hendem'e, "Sıfır Atık Yenilikçilik Ödülü", GİSAŞ, TOGG ve Bircam'a, "Sıfır Atık Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü" sanatçı Deniz Sağdıç ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'a "Sıfır Atık Çevre Kahramanları Ödülü" Rahim Demirbaş, Sabiha Çetinkaya Kuş, Erik Ahlström'a "Sıfır Atık Sosyal Sorumluluk Ödülü" Halkbank Genel Müdürü Osman Aslan, Hatay Yeşil Doğa Kadın Girişim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nisa Nur Çetin, tarih öğretmeni Ferda Salık'a takdim edildi.
"Sıfır Atık Sivil Toplum Ödülü" Sokak Atıkları Toplayıcılar Derneği Başkanı Recep Karaman, Let’s Do It Türkiye! Başkanı Cengiz Kasak, Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci'ye verilirken, "Sıfır Atık Girişimcilik Ödülü" mühendis Merve Atalay, kimyager Murat Mülayim, öğretmen Songül Oktaylar, içerik üreticisi Ceren Özcan Tatar'a, BioLive CEO'su Duygu Yılmaz'a verildi.
"Sıfır Atık Katkı Verenler Ödülü" Milli Eğitim Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına ödül takdim edildi.
Bakan Kurum, "Dünya Ortak Evimiz" kitabının sembolü haline gelen nesli tükenmiş bir kuşun geri dönüştürülebilir atık kumaşlardan yapılmış tablosunu Erdoğan'a hediye etti.

Editör: Mustafa YILDIRIM