Sinema nedir diye sorulsa büyük bir çoğunluk buna vakit geçirme aracı, eğlence aracı gibi cevaplar verir? İlk filmlerin oluşturulmalarındaki ve insanların beğenilerine sunulmalarındaki en büyük amaç insanların eğlenebilmesiydi. Çekilen kısa görüntüler insanların vakit geçirebilmeleri için birebirdi. Zamanla kategorilerine ayrılan film izle bu amaçlarını daha da iyi bir şekilde yerine getirmeye başladılar. İnsanlar yaklaşık iki saat boyunca oturdukları yerden konuşmadan, sadece izleyerek eğlenebiliyorlardı. Bu durum hala daha bu şekilde devam etmektedir. Ama sinemanın kendi bünyesine kazandırdığı bir özelliği daha var artık; öğreticilik. Filmler bilim kurgu, aksiyon, fantastik ve benzeri çok daha fazla kategoriye ayrılıyorlarken bunlara ek olarak psikoloji, biyografi, otobiyografi ve çok daha fazlasına da ayrılmaya başladılar.

İlk başlarda sesli, sessiz ya da renkli ve renksiz olmak üzere kısıtlı kategorilere ayrılan filmler şimdilerde birbirlerinden çok daha farklı şekillerde ayrıştırılmışlardır. Bunun yapılmasındaki en büyük sebeplerden birisi her izleyicinin kendi zevklerine göre film bulup onu izleyebilmesini kolaylaştırmaktır. Bu şekilde filmler kolay bir şekilde ayırt edilebiliyorlardır.

Film izlemenin bir eğlence aracı olmaktan çıkabilmesi mümkün müdür peki? Bu tabii ki mümkündür. Bir izleyici bir komedi filmini izlerken eğlenip gülebiliyorsa bir biyografi filmini izlediğinde de izlediği kişi hakkında bilgi sahibi olabiliyordur. Buda filmin öğreticiliğini gösterir.

Filmler girdikleri kategorilerine ve anlattıkları şeylere göre artık sık sık bir eğitim aracı olarak da kullanılmaktadır. Bunu evde kendi başımıza iken de rahat bir şekilde yapabiliriz. Hd film izle bunu bizler için oldukça kolay hale getirmişlerdir. Günümüzde filmlerden bir şeyler öğrenme isteği gittikçe yaygınlaşmaktadır. Örneğin hayatını merak ettiğimiz tarihte yaşamış çok önemli birisi var. O kişi hakkında sayfalarca makale okumak yerine bir filme iki saatimizi ayırdığımızda o kişi hakkında kolay bir şekilde güzel vakit geçirerek bilgi sahibi olmuş oluyoruz. Ya da psikoloji gibi ağır bir alanla ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsak okuduğumuz sayfalarca sıkıcı yazının yanında iki saatlik bir film izlediğimizde hem daha fazla bilgi edinmiş oluyoruz hem de bu bilgileri günler sürecek araştırmanın sonucunda değil dakikalar sonrasında öğrenmiş oluyoruz. Bu şekilde öğrenmek, öğrenmeyi oldukça da eğlenceli bir hale getirmektedir. Bu yüzden günümüzde sadece bu amaçla bile film izleyen insanlar vardır.

Bünyesinde barındırdığı geniş bilgi ağı ile birlikte film izlemek normalinde kişinin güzel vakit geçirip eğlenmesi için bir eylemdir. Bu en başından beri bu amaçla başlamış bir şeydir. Ki film izleme eylemi amacına oldukça da iyi hizmet etmiş ve hala daha hizmet etmeye devam da ediyordur.

Bunun bu şekilde olmasının sebebi sinemanın bizlere sunduğu kaynaklardır. Eskiden bir filmi izlemeye çalışmak oldukça zorlayıcı olabilecek ve pek de fazla keyif vermeyecek bir şeydi. Çünkü ne filmi izleyebilecek doğru düzgün yerler vardı ne de izlenebilecek pek fazla film vardı. Şimdi ise bu durum tam tersi bir hale dönmüştür. Seçebileceğimiz onlarca kategoriden film ile birlikte her an her yerde film izleme şansımız var. Online siteler filmleri hd bir şekilde izleyebilmemiz için bizlere çok fazla fırsatlar sunuyorlar. Bu sitelerde filmler genelde 4K, 720p ya da 1080p gibi kaliteli şekillerde karşımıza çıkıyorlar. Bu durumda film izlemenin keyfini büyük ölçüde arttıracak bir şeydir. Buna ek olarak online sitelerde yerli yapımların dışında yabancı filmleri altyazılı ya da dublaj seçenekleri ile de bulma fırsatımız oluyor.

Detective Dee Serisi

İlk olarak 2010 yılında Dedektif Dee ve Gizemli Alev filmiyle sinemalara giren Dedektif Dee serisi, Hark Tsui tarafından yönetilen bir Çin yapımı aksiyon filmidir. Seride, Tang Hanedanlığı’nın en meşhur adamlarından biri olan Di Renjie’nin; her biri birbirinden gizemli cinayetleri çözme çabaları konu alınıyor. Eleştirmenlerin birçoğu tarafından beğeniyle karşılanan film, aynı zamanda birçok ödüle de layık gösterilmiştir. İlk filmi 2013 ve 2018 yıllarında çıkan iki film daha takip etmektedir. Zaman zaman izleyiciyi aksiyona doyuran zaman zaman ise merak içerisinde izleten serinin film hikayeleri ise yapımın takipçileri için aşağıda hazırdır.

Dedektif Dee ve Gizemli Alev

600’lü yıllarda, zamanının en güçlü imparatorluğu olan Çin’in, Luoyang şehrinde Kraliyet Sarayı’nın yakınlarına ülkenin şimdiye kadar yapılacak en büyük Budist anıtı inşa edilecektir. İmparatorluğun ilk kadın hükümdarı olacak Wu Zetian ise tacını giymek için anıtın bitmesini bekler. Ancak birtakım esrarengiz olaylar, Zetian’ın tahta geçişini tehdit etmeye başlar. Kraliçenin adamları, halkın önünde birer birer alev almaya başlar. Kimse bu olaya anlam veremese de, Wu Zetian kraliçe olmadan önce bu olayı çözmeye kararlıdır. Bunun için de yıllar önce sürgüne yolladığı dedektif Dee Renjie’nin yardımına ihtiyacı vardır.

Dedektif Dee 2: Deniz Ejderhasının Yükselişi

660 yılında, bir Çin mürettebatı Doğu Çin Denizinde seyir halindeyken gizemli bir deniz canavarı tarafından saldırıya uğramıştır. Birçok gemiyi yok eden canavar, geride kalanlara da büyük hasarlar vermiştir. Bunun ardından İmparatorluğun Kraliçesi Wu Zetian, ekibinden Yuchi’yi deniz canavarının saldırılarını araştırmasıyla görevlendirir. Bu sırada İmparatorluk Başkenti Luoyang’a gelen Dee Renjie, burada kulak misafiri olduğu birtakım yolsuzlukları ortaya çıkarsa da yeniden sürgün edilmek zorunda kalır. Burada deniz canavarını araştırmakla görevli olan Dee, bu gizemli canavarın arkasındaki sırrı çözebilecek midir?

Dedektif Dee 3: Cennetin 4 Kralı

Atandığı her davayı başarılı bir şekilde ortaya çıkaran Dedektif Dee, İmparatorlukta bulunan en iyi dedektiftir. Ancak günün birinde Dee’in araştırmakta olduğu bir olay, İmparatoriçe Wu’nun onu suçlu olarak görmesine neden olur. Wu’nun konumundan dolayı Dee’nin çevresindekiler de dahil herkes onun suçlu olduğunu düşünse de, genç dedektif ismini temize çıkarmak için elinden geleni yapacaktır. Fakat Dee, bu sefer merkezinde kendisinin olduğu bu soruşturmaya nereden başlayacağını bir türlü bilemez. Başarılı dedektifimiz Dee, kendisine atılan bu iftiradan kurtulmayı başarabilecek midir?

Editör: Mustafa YILDIRIM