Prof. Dr. İrfan Uçgun, Solunum Hastalıkları Danışma ve Tedavi Merkezi kurdu.

Atatürk Bulvarı 115/2'de hizmet vermeye başlayan merkez ile ilgili Prof. Dr. İrfan Uçgun şu bilgileri verdi"

"Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı’yım. 29 yıllık meslek hayatım ve öğretim üyeliğim sonrası Eskişehir halkına daha yüksek kalitede, güvenilir, her zaman ulaşılabilir, hızlı ve gerektiğinde hastanın kendi evinde de hizmet verebilmek amacıyla bu Solunum Hastalıkları Danışma ve Tedavi Merkezi’ni kurdum. Kliniğimiz Eskişehir’in en işlek caddelerinden olan Atatürk Bulvarı’nda Arkeoloji Müzesi ve Öğretmen Evi karşı çaprazındadır.

2001-2 yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerinde Brown Universitesi’nde Yoğun Bakım Eğitimi aldım. 2006 yılında Doçent ve 2011 yılında Profesör oldum. Yoğun Bakım Uzmanı olarak Osmangazi Üniversitesinin Göğüs Hastalıkları kliniği yoğun bakım ünitesini kurdum ve uzun yıllar sorumlu başkanlığını yaptım. Bu süre içinde çok sayıda öğrenci, araştırma görevlisi ve uzman yetiştirdim, birçok kurs düzenledim ve ülkemizde yoğun bakım kültürünün gelişmesi için önemli katkılarda bulundum. 19 adet uluslar arası, 53 adet ulusal basılı yayınım vardır. İki adet kitap editörlüğüm ve 20 adet kitap bölümü yazarlıklarım vardır. 2019 yılında emekli olarak mesleğimi serbest olarak sürdürmeye başladım.

Dünyadaki en önemli enfeksiyon hastalıklarından olan Pnömoni, Grip ve Verem solunum sistemi hastalıklarıdır. Dünyada en ölümcül 10 hastalıktan 4 tanesi (pnömoni, KOAH, tüberküloz ve akciğer kanseri) solunum sistem hastalığıdır. Üstelik bunların içinde saydığımız KOAH ve Akciğer kanserleri artmaya devam etmekte ve toplam ölümlerin yaklaşık %15’ini oluşturmaktadır. Ambulans çağrılarının yaklaşık %30’unu solunum sıkıntısı oluşturmaktadır.

Günümüzde solunum hastalıkları; sigara kullanımı, mesleksel tozlar, enfeksiyonlar ve alerjenlere bağlı olarak hızla artmaktadır. Solunum sıkıntısı olan hastaların artması, bununla paralel olarak artması gereken hastane yatakları ve sağlık profesyonellerinin aynı oranda artmaması ve yaşlı nüfusun hızla artmaya devam etmesi gibi nedenlerle evde bakım gereken hasta sayısı da artmaktadır. Üstelik hastane maliyetlerinin yüksekliği, hastanede gelişebilecek dirençli - ölümcül enfeksiyonlar ve bazı hastaların hastane ortamından duydukları rahatsızlık gibi nedenlerle her geçen gün daha fazla hasta evde bakım ve solunum desteğine ihtiyaç duymaktadır.

Kliniğimizde solunum fonksiyon testleri, bazı kan tahlilleri, sık karşılaşılan alerjenler ile alerji deri testi, toraks ultrasonografisi ve monitörizasyon yöntemleri uygulanmaktadır. Kliniğimizde, evinde solunum desteği isteyen ve kliniğimize gelemeyen hastalara evde takip ve tedavinin düzenlenmesi hizmeti yanı sıra, solunum cihazlarının ayarı, KOAH-astım tedavi ve sorunların takibi, kronik öksürüklü hastaya yaklaşım, solunum yolu enfeksiyonlarının takip ve tedavisi, meslek hastalıkları danışma ve takibi, sigara bağımlılığı ile mücadele, akciğerde nodül-kitle tanı ve takibi, plevral sıvı tanı ve tedavisi işlemleri yapılmaktadır. Yakınımızdaki bir özel hastanede bronkoskopi, toraks tomografisi ve biyopsi gibi ileri tanı işlemleri de yapılabilmektedir."

Editör: TE Bilişim