Su kaçağı tespiti nasıl yapılır evde su kaçağı olduğunda, aslında ev sahiplerinin yapabileceği çok fazla bir şey bulunmamaktadır. Çünkü su kaçağının önce tespit edilmesi gerekir ardından da onarımı yapılmalıdır. Bunun için profesyonel yardım almanız gerekir.

Su kaçağı türleri farklı olabileceği gibi belirtileri de farklı olmaktadır. Örneğin; temiz su tesisatında meydana gelen su kaçağını suyun şiddetine göre tahmin edebilirsiniz. Ya da pimaş hattında meydana gelen su kaçağını renginden veya kokusundan tahmin edebilirsiniz. Ancak kesin olarak yerini tespit edemezsiniz. Su arızalarının yerini tespit eden farklı farklı cihazlar vardır ve bu cihazlar yardımı ile noktasal olarak yeri tespit edilmektedir.

Pimaş Hattındaki Su Kaçağı Nasıl Bulunur?

Pimaş borularındaki su kaçağı alt kata sızıyorsa, sorunun pimaş borularında olduğu anlaşılabilir. Çünkü pimaş borularındaki su kaçaklarında, sızan su devamlı akmaz. Üst katın kullanıma bağlı olarak akar. Ayrıca rengi de farklıdır ve bazen kokmaktadır. Bu belirtiler söz konusu ise kaçağın pimaş borusundan olduğu tahmin edebilirsiniz. Ancak cihaz olmadan yerini bulmanız çok zordur. Mahalle tesisatçısını çağırsanız bile, elinde cihaz yoksa tahmini olarak yer belirlemeye çalışır ve tadilat masrafı artar.

Pimaş borularında su kaçağı meydana geldiğinde, maalesef kırmadan onarmak söz konusu değildir. Çünkü pimaş borularına yama yapılamaz, kırılan veya çatlayan boruya ulaşıp onarmak gerekir.

Atık su borularında meydana gelen su kaçağı her zaman sizin dairenizden kaynaklanmayabilir. Genellikle üst katta meydana gelen su kaçağı alt katta kendini gösterir. Bu ihtimaller de dikkate alınmalıdır.

Kameralı Görüntüleme Cihazı İle Su Kaçağı Tespiti Nasıl Yapılır?

Akustik dinleme cihazı ile sadece temiz su tesisatlarında olan su kaçağı tespiti yapılabilir. Pimaş borularında da su kaçağı meydana gelmektedir. Pimaş borusu çatlayabilir veya ek yerlerinden su kaçırabilir. Bu gibi durumlar meydana geldiğinde akustik dinleme cihazı işe yaramaz. Bunun için, kameralı görüntüleme cihazı ile evde su sızıntısını tespit etmektedir.

Kameralı görüntüleme cihazının kamerası tuvalet veya lavabo girişinden pimaş borusuna sürülür. Kameralı görüntüleme cihazının kamerasının ucundaki led aydınlatma sayesinde, pimaş borusunun içinin karanlık olması sorun çıkarmaz.

Kamera pimaş borusunun içinde ilerlerken, görüntüler ekrana yansır. Pimaş borusundaki su kaçağının neden kaynakladığı tespit edilir. Sadece su kaçağının nedeni tespit edilmez, aynı zamanda pimaş borusunun içindeki diğer sorunlarda tespit edilmiş olur. Pimaş borusunun içi yağlanmış olabilir. Eğimi yetersiz olabilir veya tıkanıklık olabilir. Bütün sorunlar kameralı görüntüleme cihazı ile tespit edilir.

Kaynak:  https://www.deretesisat.com/su-kacagi-tespiti/

Editör: Mustafa YILDIRIM