Yeşiltepe kanalı yine çöp içinde Yeşiltepe kanalı yine çöp içinde

Ziraat Mühendisleri Oda binasında gerçekleşen basın açıklamada Tarım Platformu adına konuşan Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Selma Güder, büyükşehirlerde verimli tarım arazilerinin “kooperatifleşme” adı altında bölünerek, hobi bahçelerine dönüştürüldüğünü ve küçük parsellere ayrılan bu alanların betonarme yapılaşmalarla tarım arazilerine tehdit ettiğine dikkat çekti. 
“Para cezası, uyarı ve yıkımla karşı karşıya kalınıyor”
Selma Güder, “Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinin pek çok yerinde, tarım ile alakası olmayan kişiler veya emlakçılar tarafından 20-30 dönümlük tarlalar alınıp, sırf satışını gerçekleştirebilmek için kurulan sözde kooperatifler vasıtasıyla 40-50 kişiye satılarak, paylaştırılmaktadır. Bu girişimi başlatan kişiler, en son kendi hissesini de satıp, kârlarını alarak aradan çekilmekte; iyi niyetle arazilerini alan ve tarıma verdikleri zararın farkında olmayan vatandaşlar ise yapılarını inşa sırasında veya sonrasında para cezası, uyarı, yıkım gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktadır.” dedi. 
“Verimli tarım arazilerinin imara açılması engellenmeli”
Tarım arazilerinin bölünmesinin 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile açık ve net hükümlere bağlandığını ifade eden Güder, “Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu kapsamında yasak olmasına rağmen arazilerin telle çevrilmesiyle başlayan hobi bahçesi yapımı öncelikle engellenmeli, daha önce yapılmış olanlara yönelik denetim mekanizması belediyeler ve ilgili kurumlar tarafından sürekli olarak gerçekleştirilmeli ve yıkımları sağlanmalıdır. Tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılması kesinlikle önlenmeli ve verimli tarım arazilerinin imara açılmasına izin verilmemelidir.” şeklinde konuştu.  
Ruhsatı olmayan her şey kaçaktır!
Güder sözlerine şu şekilde devam etti; “Bir tarlanın etrafını çevirmek, tarlanın vasfını değiştirmediği gibi ilana “satılık arsa” yazmak da aldatıcıdır. Sadece, köy yerleşim yeri olarak belirlenen alanlarda kalan tarla vasıflı arazilerde inşaat izni verilmektedir. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için bir yerin köy yerleşim yeri olup olmadığını ilgili belediyeden öğrenmesi gerekmektedir. Hobi bahçelerinin kurulması, konteyner evlerin ve diğer tarımsal yapıların konumlandırılması için öncelikle yapı izni alınması ve yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi zorunludur. Eskişehir Tarım Platformu olarak vatandaşlarımızı hem kendilerinin mağduriyet yaşamamaları hem tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına sebebiyet vererek geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde kaybına yol açmamaları için yasalara aykırı bir şekilde kurulan “hobi bahçesi” adı altındaki oluşumlardan uzak durmaları hususunda uyarıyoruz. İlgili tüm kurum ve kuruluşlar tarafından “hobi bahçesi” adı altında şehrimizde kurulan yerler ile ilgili olarak kararlı ve katı bir şekilde yasaya uygun hareket edildiği ve edileceği bilgi ve uyarısını bir kere daha tüm kamuoyuna önemle duyururuz.”