Görevlilerin engelleme çalışmalarını  CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer araya girerek önledi. Çiftçiler daha sonra tepkilerini hem pankart hem de basın açıklaması ile dile getirdi. Çiftçiler adına konuşan, Burak Kuşan, “Kamuoyunun dikkatine…!Geçimini topraktan temin eden başta bizler olmak üzere, toplumun önemli bir kesiminin içine sürüklendiği ekonomik çıkmazın faturası emeğiyle geçinen kesimlerin sırtına sarılmak istenmektedir. TMO’nun geçtiğimiz yıllarda ucuz ekmek ürettirmek bahanesiyle sanayici özelinde uyguladığı sübvansiyonun hazineye maliyeti milyarları aşmaktadır. Bugün çiftçiden esirgenen kaynaklar, konu sanayici olduğunda rahatlıkla kullanılmaktadır. Plansız, sorumsuz, vicdansız ithalat politikaları ve tarımsal girdi fiyatlarının aşırı yükselişi yerli üreticinin yaşadığı dar boğazın sebeplerinden biridir. Dünyada tarımsal emtia fiyatları gerilerken, bir de üzerine vergisiz ve kotasız uygulanan ithalat politikaları ve yüksek enflasyon yerli üreticiyi çaresiz bırakmıştır.

55-31

Buğdayda sıfır gümrükle yapılan ithalatın benzeri mısırda da uygulanmış, 2021 yılından 30 Nisan 2023 tarihine kadar vergisiz ithalat yaptırılmıştır. Bildiğimiz üzere TMO, 2022 yılı mısır müdahale fiyatını 5.70 TL/kg olarak açıklamıştı. 2023 yılı için bir önceki yılın fiyatına oranla yalnızca yüzde 5.3 artışla 6 TL/kg açıkladı. Bu oran hem tarımsal girdi enflasyonu hem de TÜİK’in açıkladığı gıda enflasyonu rakamlarının çok çok altındadır.

On iki aylık tarımsal girdi enflasyonu % 76.36 iken, mısır üreticisine reva görülen % 5,3’lük zam kararı bir hezeyandır.

TÜİK verilerine göre yalnızca 2023 ağustos ayında bile;

Margarin %23.5

ETO avantajla üyelere %60’a varan indirimli fiyatlar ETO avantajla üyelere %60’a varan indirimli fiyatlar

Ekmek %18.5

Tereyağı %15.8

Yumurta %15

Peynir %12.5

Şeker %8.9

Şebeke suyu %7.4

Un %7.3

Çay %7 zamlandı.

Buna karşılık bir yılın sonunda mısır fiyatına yapılan % 5.3’lik komik zam, insan aklıyla alay etmektir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir.

Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, çiftçi dayanma direncini kaybetti. Telafisi olmayan, uzun yıllar çiftçiyi mağdur edecek bu yanlıştan acele dönün. Bu memleketin hayrınadır. Bizler ürettiğimiz için cezalandırılmak istemiyoruz. Lütuf değil, hakkımızı istiyoruz. Bu ortak çağrımızdır.

09-9

80 milyonu doyuran çiftçilerin ekmeğiyle oynamayın.!”

Çakırözer çiftçinin beklentileri karşılanmalıdır

Açıklama sonrası söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Çiftçiler eylemlerinde haklılar. Girdi maliyetlerindeki yükseklik onları etkiliyor. Satarlarken alım fiyatları çok düşük. Çiftçi büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Çiftçi şaşırmış durumda bankalara Tarım Kredi’ye borcu var. Tepkileri sonuna kadar yerindedir. Kendi ürettiğimiz tahıl en büyük zenginliğimiz. Çiftçinin beklentileri karşılanmalıdır”dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM