Basın açıklamasına CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve CHP İl Başkanı Recep Taşel de destek verdi. Platform adına konuşan Sanem Deniz Kural, “12 Eylül faşist darbesi; Türkiye kapitalizminin, 70’lerin sonundaki güçlü işçi sınıfı ve halk hareketi karşısında girdiği krize karşı, devlet ve sermayenin ürettiği şiddet dolu bir ‘acı reçetedir. 12 Eylül darbesinin yol açtığı fiziki ve manevi acıları kullanarak 2010 yılında bir anayasa değişikliği ile tek adam rejimi inşası için çok önemli bir dönemeci geçen AKP-Erdoğan yönetimi de 12 Eylül’ün doğal bir uzantısıdır, devamıdır. 12 Eylülcülerin Türkiye’ye zorla giydirmek istediği dar elbisenin ceplerinden çıkan Siyasal İslamcı / faşist kadroların oluşturduğu tek adam rejimi tüm yönleriyle 12 Eylül ile uyumludur.” açıklamasında bulundu.

12 Eylül’den bugüne aktörler ve bazı söylemlerin değişmiş olduğunu ancak 12 Eylül omurgasının hala ayakta kaldığını söyleyen Kural, 12 Eylül’deki hesaplaşmanın geride kalan 43 yılı ve bugünü de içermeden tamamlanamayacağını vurguladı. Kural, AKP hükümetinin 15 Temmuz darbe girişimini Allah’ın bir lütfu sayarak inşa etmeye çalıştığı fiili OHAL rejimi ve tek adam yönetiminin sona ermesi gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

“FAKİRSİNİZ, AÇSINIZ AMA SİZİ DİNİ ANLAMDA DONATACAĞIZ”

Yediler Parkı’ndaki basın açıklamasını bitiren Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri Alaaddin Parkı’na yürüyerek ÇEDES Protokolüne yönelik açıklama yapmak için toplanan Eğitim-Sen üyeleri ile bir araya geldi. Beraber sloganlar eşliğinde Yediler Parkı’na yürümek isteyen grup ile polis arasında yaşanan gerginlik sonucunda anlaşmaya varılmasıyla beraber gruplar parka yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

‘Narçiçeği meyve veriyor’ projesi tanıtıldı ‘Narçiçeği meyve veriyor’ projesi tanıtıldı

Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, “Bugün AKP iktidarı aslında Türkiye toplumuna tek bir şey dayatıyor; fakirsiniz, açsınız ama dini ve manevi anlamda sizi donatacağız! AKP aslında işçilere, emekçilere, kamu emekçilerine, emeklilere ve sokaktaki aç yurttaşlarımıza bir şey vadetmiyor. Tek bir amacı var toplumu kutuplaştırıp, seçimleri almak ve aynı zaman gizli IMF politikalarını hayata geçirmektir.” ifadelerinde bulundu.

TOPLUM GERİLETİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “İster askeri darbe ister yakınlarda yaşadığımız ve az önce polis kordonuyla karşılaştığımızda anladığımız bu halin süreklileştiği bir dönemi yaşamaktayız. Askeri darbe görünümü yok ama görüntüde siviller var, sivil darbelerle karşı karşıyayız. 12 Eylül’de yaşananların pek çok biçimini bugüne özgü bir biçimde baskılarla, ihraçlar, sürgünler biçiminde yaşadık. Toplumun bütün gelişme, güçlenme ve özgürleşme reflekslerini geriletildiği, geriletilmeye çalışıldığı bir süreci yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa YILDIRIM