TÜKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal, “Kantin fiyatları hastanenin hizmet verdiği yerleşim mahallindeki rayiç birim fiyatlar emsalinde olmalıdır." dedi.

Eskişehir 3'üncü Kitap Fuarı açıldı Eskişehir 3'üncü Kitap Fuarı açıldı

Kantinlerin kullanımı tüketici mecburiyetine dönüşmüştür
Bakal, “Hastaneler kamu hizmeti sunan kuruluşlardır. Sağlık hizmeti alan tüketiciler ihtiyaçlarını geniş yerleşkelere/alanlara sahip hastane mekânlarında münhasır hizmet veren kantinlerden sağlamak durumunda kalmaktadır. Hastane mekânlarında zaman kısıtlılığı ve mekân genişliği gibi nedenlerden dolayı kantinlerin kullanımı adeta tüketici mecburiyetine dönüşmektedir.” açıklamasında bulundu. 

“Genelgede vatandaşların mağdur edilmemesini isteyen hüküm var”
Sağlık Bakanlığı’nın büfe, kantin, çay ocağı gibi yerlerin amacına yönelik kullanılması genelgesinde yer alan maddelere değinen Bakal, “Büfe, kantin ve çay ocağı gibi yerlerde satışa sunulan mal ve hizmet bedellerinin, emsali mal ve hizmet bedellerinden daha yüksek fiyatla tespit edilmemesi ve satılmaması için gerekli tedbirlerin alınması ve "İşletme Hakkı Sözleşmelerine" bu yönde hükümler konulması, Hastane baştabiplerince büfe, kantin ve çay ocağında satılan ürünlerin kalite ve satış fiyatlarının bizzat denetlenerek, hastanenin hizmet verdiği yerleşim mahallindeki rayiç birim fiyatlar emsal alınarak daha uygun fiyatlarda satılmasının sağlanması, konularında, gerekli düzenlemelerin yapılarak vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi" istenmiştir.” dedi. 

Kantinler baştabipler tarafından denetlenmeli
Ülke genelinde hastane kantinlerinin bizzat baştabiplerce denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Bakal, “Fiyatların hastanenin hizmet verdiği yerleşim mahallindeki rayiç birim emsalinin üstünde olması engellenmelidir. Fiyat listeleri tüketicilerin kolayca görebileceği yerlere asılmalıdır. Tüketiciler şikayetlerini baştabipliklere, ALO: 184 ve ALO:175 şikâyet hatlarına yapmalıdır. Hak arandıkça haksızlıklar azalır.” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa YILDIRIM