1 Eylül'de başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde MESS'e bağlı iş yerlerinden istenen yüzde 30 ön zam talebinin onaylamaması sonrası, ülke çapında bugün MESS'e bağlı tüm iş yerlerinde bugün 1 saatlik iş bırakma eylemi yapıldı.

Sabah 08.00 ile 09.00 saatleri arasında yapılan iş bırakma eylemine Eskişehir bölgeden; Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şubesi'ne üye iş yerleri; Renta Kurutucu, Renta Pişirici, Renta Bulaşık Makinası, Zeytinoğlu Grup Entil, Hapalki ve Bilecik'te bulunan Demisaş ve Accuride çalışanları katıldı.

Ayşe Ünlüce esnafa seslendi Ayşe Ünlüce esnafa seslendi

 yedi-isyerinde-is-birakma-eylemi-1

'İŞÇİNİN TEMEL İHTİYAÇLARI BİLE KARŞILANAMAZ OLDU'

İş bırakma eylemine ilişkin bilgi veren Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Recai Büyükbeyhan, "Yeni bir Grup Toplu Sözleşme sürecindeyiz. Görüşmeler başladı. Birçok talebimiz var, bu taleplerimizde haklıyız ve tümünü hayata geçirmek için de mücadelemizi sürdüreceğiz. Metal işçileri, ağır çalışma koşuları altında, en asgari ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak hale geldi. Aldığımız, ücretlerle geçinmek mümkün değil. Hepimiz borçla yaşar hale geldik. Kışa girdiğimiz bu günlerde masraflarımız daha da arttı. Okullar açıldı, çocuklarımızın okul giderlerini karşılamamız gerekiyor, önümüzdeki aydan itibaren ısınma masraflarını da ödemek durumunda kalacağız. Hemen her gün yapılan zamlar nedeniyle de temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldik" dedi.

'MÜCADELE YENİ BAŞLIYOR'

Büyükbeyhan, sendikanın, ücretlere Toplu İş Sözleşmesi öncesi 1 Eylül 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında zam yapılmasını ve bu zammın sözleşme süreci sonrası ortaya çıkacak ilk altı aylık ücret zammından mahsup edilmesini talep ettiğini hatırlattı. Büyükbeyhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "O günden bu güne kadar geçen sürede sorunumuz çözülemedi. MESS, işçilerin bu haklı talebini bizim teklifimize uygun çözme iradesi göstermedi, aksine çeşitli dayatmalar içerisine girdi. Dayatmacı toplu sözleşme düzenine ve anlayışına teslim olmadık, bu düzeni yıktık ve yeniden inşa ettirmeyeceğiz. Şimdi yeni bir sürece giriyoruz. Kavgamız yeni başlıyor. Ön zam talebimiz için MESS’e bağlı tüm iş yerlerinde üretimden gelen gücümüzü kullanmaya başlıyoruz. Bu mücadelemiz, sözleşme taleplerimizin karşılanmasını sağlayana kadar çeşitli yöntemlerle sürecektir."

Editör: Mustafa YILDIRIM