Toptaş, “Yenilenebilir enerji kaynakları, karbondioksit emisyonlarını azaltarak çevrenin korunması sağladığı ve yerli kaynaklar oldukları için enerjide dışa bağımlılığın azalması ve istihdamın artmasına katkıda bulunması, maliyetinin daha düşük olması nedeniyle önem arz etmektedir.

Yenilenebilir enerji sürekli olarak devam eden ve doğal süreçlerde var olan enerji akışından elde edildiği için yakıtlara oranla daha temiz, daha ucuz ve doğal olarak varlığını sürdürdüğü için tükenmeyen enerji kaynaklarıdır.

Ülkemizde üretilen elektrik fiyatlarının maliyetinin yüksek olması hem sanayide hem tarımda hem ticarethanede hem de meskenlerde canımızı acıtmaktadır. Bu nedenle zaman geçirmeden alternatif enerji kaynaklarından olan yenilenebilir enerji kaynakları üretimi teşvik edilmelidir.

İlçemizde coğrafi konum olarak hem güneş hem de rüzgâr enerjisi üretme potansiyeline sahiptir. İlçemizin geçim kaynağı olan tarımda yer üstü su kaynaklarının azalması nedeni ile yer altı su kaynakları kullanılarak 250 bin dekar alanda yapılan sulu tarım, elektrik fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle yapılamaz hale gelmiştir. Bölgemiz ülkemizin tahıl ambarı olup, son yıllarda yaşanan kuraklık yüzünden üretimde büyük düşüşler olmuştur. Bu da gıda fiyatlarında aşırı yükselmelere sebep olmuştur. Bu nedenle ilçemizde tarımın güçlendirilmesi, şehre göçün önlenerek gençlerin tarıma yönlendirilmesi ve üretimin artırılarak gıdadaki fahiş artışın önüne geçilmesi ve sulu tarımın yapılabilmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgâr enerjisi ve güneş enerjisi üretimi ve kullanımı teşvik edilmelidir.

Yenilenebilir enerji kullanımı yaygınlaştığında sanayi, tarım, ticarethane ve meskenlerde daha ucuz elektrik kullanımı sağlanmış olacak, üretim artacak buna bağlı istihdam çoğalacak, hava kirliliği önlenmiş olacak, çok sık meydana gelen arızalardan dolayı yaşanan elektrik kesintilerinden doğan zararlar önlenmiş olacaktır.”

Editör: Mustafa YILDIRIM