Haber: Büşra Mısırlıoğlu 

Balık, enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte memur maaşlarının da açıklanmasıyla yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren zam oranlarının belirlendiğini belirtti.  Balık, çalışanların hak ettiği maaşların yerine daha az oranda maaş alınacak olmasının gündemde olduğunu ifade etti.

Zam oranı yüzde 44 olmalıydı

Balık; “Normalde %44 civarı bir zam almamız gerekirken, %41 küsuratlı bir zam oranı belirlenmiş oldu. Şimdi en düşük devlet memuru maaşı 6400 TL ve yapılan bu zamla 9.300 TL civarına yükselmiş oldu. Biliyorsunuz asgari ücret 5500 TL’ye yükseldi, dolayısıyla öğretmenin maaşı belirtildiği gibi 12 bin TL’yi bulmuyor, 10 bin TL civarı öğretmenlerimiz maaş alacaklar. Ama açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına bakıldığı zaman rakamlar her ne kadar %40’lık bir ücret artışı yapılsa bile elimize geçen paranın alım gücünün her geçen gün düştüğüne şahit oluyoruz. Açlık sınırı şu an 7 bin TL civarında. DİSK’in, Türk-İş’in, Birleşik Kamu-İş’in, ENAG’ın yaptığı araştırmada açlık sınırı 6500-7000 bin TL arasında. Yoksulluk sınırı tüm araştırmalarda 20 binin üzerine çıkmış durumda.”

 Bugün eşiyle birlikte çalışan bir devlet memurunun yoksulluk sınırının altında bir ücret almış olacağını belirten Balık, bu şartlara dayanabilmenin, yaşayabilmenin ve ihtiyaçları karşılayabilmenin pek mümkün gözükmediğinin altını çizdi.

Enflasyon farkı aylık olarak maaşlara eklensin!

Hükümetten; emeklinin, memurun maaşına enflasyon farkının aylık olarak eklenilmesini talep ettiklerini belirten Balık; “6 aylık enflasyon farkı bizim araştırmamıza göre %75’in üzerinde, hükümetin araştırmasına göre %41 civarında. Arada %30’luk bir fark var. Bu da kamu çalışanının, işçinin, emekçinin kaybı anlamına geliyor. Her 6 ayda bir %30’luk bir kayıpla karşılaştığınız zaman maaşınızla alım gücünüz yarı yarıya düşmüş oluyor. 1 yıl içerisinde %50’den fazla bir kayıpla karşı karşıya kalıyorsunuz. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse, normalde en düşük devlet memuru maaşı asgari ücretin 2.4 katıdır. Bugün asgari ücretin 5.500 TL olduğunu düşünürsek 2.4 ile çarptığınızda en düşük devlet memuru maaşı 12 bin TL’ye denk gelmektedir. Fark yine oluşmuş oluyor. Bu farkın kapanması gerekir.”dedi.

Adaletli bir maaş sistemi istiyoruz!

Artık yüzdelik zam, yüzdelik enflasyon farkı ve 3600’ü de istemediklerini söyleyen Balık, yalnızca adaletli bir maaş sistemi istediklerini vurguladı. Balık sözlerine şu şekilde devam etti; “Çalışanlar arasında birbirine yakın insanca yaşayabilecek bir maaş sistemi ve emekli olunduğunda insanca yaşayabileceğimiz bir emekli maaşı istiyoruz. 40 yıllık bir öğretmenin emekli maaşı 5400 TL. Dolayısıyla 40 yıllık öğretmenin emekli ikramiyesi 210 bin TL civarında. Bugün piyasadaki en ucuz araç 600,700 bin TL. En ucuz ev Eskişehir’in neresine giderseniz gidin 1 milyon TL’den aşağı ev satışı yok. Eşiyle birlikte emekli olan bir memurun artık bir araç dahi alabilmesi mümkün gözükmüyor.”

Balık, memur ve emekli maaş sisteminde yeniden düzenleme yapılmasının onların rahat bir nefes almalarını sağlayacağını ve hükümetin bunları yapamıyorsa yapabilecek başka birilerinin gelip yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Editör: Mustafa YILDIRIM