Tepebaşı İlçesi Zincirlikuyu Mahallesi’nde hayırsever Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından yaptırılacak olan 16 derslikli Mesleki ve Anadolu Lisesinin temeli törenle atıldı.
Tören programına; Vali Özdemir Çakacak, Tepebaşı Kaymakamı Salih Keser, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Emine Ferah Yaşar, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ve davetliler katıldı.
Nitelikli insan gücünün karşılanabilmesinin doğrudan mesleki ve teknik eğitimin niteliğiyle ilgili olduğunun dikkat çeken Vali Çakacak, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından yaptırılacak olan 16 derslikli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi temel atma törenine katılmaktan, temeline ilk harcı koymaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum.
Anadolu’nun parlayan yıldızı olan Eskişehir’imiz bir çok alanda olduğu gibi eğitimde de örnek illerden birisidir.
Eskişehir, 146 bin civarındaki yükseköğretim öncesi kademelerdeki öğrencisi, iki üniversitesindeki 64 bin civarındaki yükseköğretim öğrencisi ve 1 milyon 200 bini aşkın açık öğretim öğrencisi ile eğitimi her boyutu ile yaşayan ve yenilikler oluşturup örnek olan bir şehrimizdir.
Ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmenin ve kalkınmanın temeli eğitime dayanmaktadır.
Gelişmiş ülkelere baktığımızda eğitime önem verdiklerini ve devlet bütçelerinin önemli bir kısmını da eğitime ayırdıklarını görürüz.
Bizde de son yıllarda genel bütçeden eğitime ayrılan pay devamlı artırılmış, fizikî mekânların yenilenmesi ve yeni derslikler – okullar yapılmasıyla derslik başına düşen öğrenci sayısında büyük iyileştirmeler yapılmıştır.
Eskişehir’de de 28 olan derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 22, ortaöğretimde 20 öğrenciye düşmüştür ve Türkiye ortalamasından daha iyi durumdadır.
Ekonomimizin büyümesinin, kalkınmamızın ve refah seviyemizin yükselmesinin temel şartlarından birisi de nitelikli insan gücü ihtiyacının rahatça karşılanmasıdır. Nitelikli insan gücünün karşılanabilmesi ise doğrudan Meslekî ve Teknik Eğitimin niteliği ile âlâkalıdır.
Ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği ‘muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma’ hedeflerine ulaşabilmesi için meslekî ve teknik eğitime önem verilmesi ve daha verimli hâle getirilmesi gerekmektedir. Hele bir de ülkemizin nitelikli insan gücüne ve özel sektörümüzün ‘ara kalifiye eleman’a ihtiyacı düşünüldüğünde, kaliteli bir meslekî ve teknik eğitime yönelik stratejiler ve politikalar büyük önem arz etmektedir. Bu itibarla meslekî eğitimi özendirici ve geliştirici çalışmalar önemli olmaktadır.
Diğer eğitim türlerine göre daha maliyetli ve daha zahmetli olan meslekî ve teknik eğitimin daha iyi plânlanması, fizikî ve teknik imkânlarının daha da iyileştirilmesi hem gençlerimizin hayata hazırlanması hem de ekonomimize katkı sağlanması açısından çok önemlidir.
Bu amaçla Bakanlığımızın yeni ve modern projeler yapmanın yanında kamu – özel sektör işbirliği ile birbiri ardınca nitelikli projeler hayata geçiriliyor. Âdeta okul yaptırmada hayırseverlerimiz devletimizle yarışıyor. Bugün temelini atacağımız 16 derslikli Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi de bu duruma en güzel örneklerden birisini oluşturuyor. Bu aynı zamanda milletimizin eğitime verdiği önemin bir göstergesidir.
İnşallah bu ve diğer okullarımızda ülkesine ve milletine hizmet edecek şekilde nice nesiller yetişecek. Üstelik bu nesilleri ‘bizim yaşadığımız zamana göre değil, onların yaşayacakları zamana göre’ yetiştireceğiz. Bu hususta kararlı olmalı ve onları uluslararası arenada yarışabilecek kuşaklar hâline getirebilmeliyiz.
Bu vesile ile bu projeyi ilimize kazandırma gayretinde olan Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’na şükranlarımı sunuyorum. 24 ayda tamamlanması öngörülen bu okul projesinin ilimiz eğitimine, ekonomisine nice artı değerler katmasını diliyorum.”
Eğitime önem vererek, okul yaptırmanın her varlıklı insana nasip olmayacağını söyleyen Vali Çakacak, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Bir parantez açıp okul inşa süresinin biraz daha erken tamamlanarak, okulumuzun 2019 - 2020 eğitim – öğretim yılında öğrenci alımına başlamasının bizleri çok daha mutlu edeceğini özellikle belirtmek istiyorum.
Sözlerime son vermeden önce bir hususu önemle ifade etmek istiyorum. Hiçbir karşılık beklemeksizin bir eğitim kurumunu, bir okul yaparak milletin hizmetine sunmak her varlıklı insana nasip olmaz. Varlıklı olmanın yanında gönül zenginliği de gerekir.
Bir kez daha okul inşaatı için Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’na şükranlarımı sunuyor, tüm katılımcılara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar da Türkiye'nin eğitimi, kültürü ve Atatürk hizmetleri konusunda çalışmalar yaptıklarını belirterek bu hedefler doğrultusunda okullar yaptıklarını aktardı.
Bugün temellini attıkların lisenin 16 dersliğe ve çeşitli laboratuvarlara sahip olacağını anlatan Yaşar, "Gençlerin yeni teknolojilerle buluşacağı bir okul olacak. Okullar yapmaya vakıf olarak kaynaklarımız el verdiğince devam edeceğiz. Bu okul Eskişehir'e hayırlı olsun." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Çakacak, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Emine Ferah Yaşar’a eğitime verdiği katkılardan dolayı teşekkür plaketi verdi. Daha sonra Vali Çakacak, Emine Ferah Yaşar ve beraberlerindeki heyet butonlara basarak temelin ilk harcını döktü.