Bu noktada öğrencilerin bir kısmı yeniden üniversite sınavına hazırlanırken bir kısmı DGS sınavına hazırlanmayı tercih ediyor.

DGS sınavı sayesinde lisans bölümü mezunu olmaya hak kazanan üniversite öğrencileri yaklaşık 2 yıllık bir eğitim aldıktan sonra lisans diploması alabiliyor. Peki 2022 DGS ne zaman olacak?

2022 yılında yapılacak DGS sınavı 3 Temmuz tarihinde yapılacak. Toplam 120 sorudan meydana gelen DGS sınavında sayısal ve sözel sorular olacak. Toplamda 150 dakika sürecek bu sınav 10.15’te başlayacak.

Öğrenciler sınav tarihi kadar başvuru tarihlerini de merak ediyor. Başvurular 13 Mayıs tarihinde başlayacak ve 23 Mayıs tarihine kadar sürecek. İyi haber şu ki başvuruları kaçıranlar için 31 Mayıs tarihinde de geç başvurular alınacak.

2022 DGS Başvurusu Nasıl Yapılır? Gerekli Belgeler

DGS duyurularında yer alan bilgilere göre başvuru yapmak isteyen kişilerin ÖSYM web sitesini kullanması yeterli. Ön lisans bölümlerinden mezun olan ya da eğitimlerine devam eden (4. dönem öğrenciler de dahil) ÖSYM web sitesine girdikten sonra başvurularını yapabilecek.

13 Mayıs tarihi geldiğinde ÖSYM web sitesinde başvurular bölümü açılacak. DGS başvurusu yapmak isteyen öğrenciler bu alana geldikten sonra gerekli kimlik bilgilerini, iletişim bilgilerini, adres bilgilerini ve diğer bilgileri doldurduktan sonra başvurularını tamamlayabilecek.

Başvuru yaptıktan sonra öğrenciler sınava girmek için hemen hak kazanamazlar. Sınava girmek isteyen öğrenciler başvuru yaptıktan sonra ilgili kanallardan sınav ücretini yatırmalıdır.

Sınav ücretini yatıran öğrenciler başvuruda herhangi bir engel ile karşılaşmaz ise 3 Temmuz tarihinde sınava giriş yapabilirler.

2022 DGS Tercih Kılavuzu

DGS tercih kılavuzu sınava girdikten sonra ilgilenilmesi gereken bir diğer konu. DGS kılavuzu sayesinde 3 farklı durum hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

·         Üniversitelerin bölümlerine göre DGS kontenjanları

·         Bölümlerin aldığı sınav puan türü

·         Ön lisans bölümlerinden mezun olan kişilerin hangi lisans bölümlerine geçiş yapabileceği

DGS kılavuzunda yer alan farklı bilgiler doğrultusunda kusursuz bir tercih yapmak mümkün. Örneğin ön lisans fizyoterapi bölümünden mezun olmak isteyen bir kişi hemşirelik lisans programına geçiş yapmak istiyorsa kılavuzda yer alan bilgilere bakarak hangi üniversitenin kaç tane öğrenci aldığını öğrenebilir.

Editör: Mustafa YILDIRIM