3 Mart, 3 devrim yasasının kabulünün 98. yıldönümü nedeniyle ÇYDD Başkanı Sevgi Akmen şu açıklamayı yaptı; “

3 Mart 1924’te kabul edilen 3 Devrim Yasasının 98. yıldönümünü kutluyoruz. 98 yıl önce TBMM’de Kabul edilen yasa ile Halifelik kaldırıldı, Öğrenim Birliği Yasası kabul edildi, Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı kaldırıldı.

3 Mart’ta kabul edilen 3 Büyük Devrim Yasası, Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlam temeller üzerinde kurulmasını sağlayan en önemli adımdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olarak yapılanmasını sağlamıştır.

Halifeliğin kaldırılması hiç kuşku yok ki Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşma hedefinin yolunu açmıştır.

Alınan kararların şeriat kurallarına uygun olup olmadığını denetleyen Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı’nın kaldırılması ise din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılarak “laik devlet anlayışının” üstün kılınmasını sağlamıştır.

Öğrenim Birliği Yasası ise farklı amaçlar için faaliyetlerini sürdüren okulların tek çatı altında birleştirilmesiyle akıl ve bilimi esas alan “çağdaş eğitim modelinin” benimsenmesini sağlamıştır.

Aradan geçen 98 yılın sonunda ise ne yazık ki “evrensel eğitim ilkeleri” ve “laik devlet anlayışıyla” bağdaşmayan şekilde 4-6 yaş grubundaki henüz soyut düşünme yeteneğini kazanmamış olan çocuklara “din, ahlak ve değerler eğitimi” verilmesi kabul edilemez. İktidarın “dindar ve kindar” nesil yetiştirme hedefi çerçevesinde çocukların neredeyse doğduğu andan itibaren “dogmalarla” büyütülmesi onların geleceklerinin karartılmasına neden olacaktır.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şubesi olarak büyük önderimiz Atatürk’ün bize hedef gösterdiği laik, çağdaş, bilimsel eğitim ilkelerinden asla ayrılmayacağımızı kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz.

Devrim Yasalarının 98. yıldönümünde duyarlı Eskişehirlileri Sivil Toplum Kuruluşlarının öncülüğünde 3 Mart Perşembe günü saat 12:30’da Vilayet Meydanında yapılacak olan törene davet ediyoruz.”

Editör: Mustafa YILDIRIM