CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve partililerin dinlediği marul, maydanoz, roka üreticileri, “Marulu serada 40 kuruştan kesiyoruz! İstanbul’da pazarlarda 5 liradan aşağı yeşillik yok! Roka ekiyoruz kaç liraya satacağımızı bilmiyoruz! Artık önümüzü göremiyoruz! Kumarcı gibi bir şey olduk! Ya tutarsa! Tutmazsa zarardayız! Mesela ben kıvırcık ektiğimde maaliyeti 2 lira! Ama devlet bana 3,5 lira sana garanti veriyorum dese ben ekerim! Çünkü 3,5 lira olacak ki ben kazanacağım! Maliyetimi hesaplarım 3 lira, 3,5 lira bana yeter! 10 lira yapsın da istemiyorum! Ne kazanacağımı bileyim!” dedi.

Çakırözer’in köylerde dinlediği üretici kadınlar ise, “Biz hep mazota, gübreye, fideye çalışıyoruz! Çiftçiyi bitirmeye çalışıyorlar! Biz bitersek herkes biter! Çiftçi biterse Türkiye biter!” dedi.

“5 BİN LİRALIK MASRAF, 10 BİN LİRA OLDU!”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve CHP Eskişehir il, ilçe örgütleri İç Anadolu’nun sebze deposu olarak bilinen Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde üreticileri ziyaret etti. İlçedeki sebze hallerinde üreticiler ile nakliyecileri dinleyen Çakırözer ve beraberindeki heyet, köylerde de çiftçi kadınlarla buluştu. Üreticiler artan girdi maliyetlerinden dert yanarken, “çiftiyi bitirmeye çalışıyorlar” dedi.

Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerindeki sebze hallerinde üreticiler, “Geçen yıl bir, iki buçuk lira olan sepet şu an 5 lira! Geçtiğimiz beş yıldan beri fiyatı bir buçuk, 2 liraydı! Petrol yükseliyor bu kasayı aldığım yer yarın aynı kasa için bana 5 lira diyebiliyor. Önümü göremiyorum! Böyle afaki zamlar gelmiyordu” dedi.

Çakırözer’in sebze halinde dinlediği nakliyeciler ise, bir yıllık fiyat farkını değerlendirirken, “Geçen yıl 5 bin lira olan masraf bu yıl 10 bin lira oldu! Marşa bastığımız an 10 bin lira! Bu 10 bin liranın götürdügümüz maldan çıkması lazım!” dedi.

“KUMAR OYNAR GİBİ YEŞİLLİK EKİYORUZ! YA TUTARSA…”

Sarıcakaya’nın Düzköy Mahallesi’nde sebze halindeki üreteci Gökhan Çivi ise yaşadıkları sıkıntıları şöyle aktardı:

“Maliyetler çok arttı! Geçen yıl 2, 2 buçuk liraya giden bir kasa şu an 7 lira, 8 liraya gidiyor! Şu an salatalık gidiyor! Salatalık daha ucuz, giden kasa daha pahalı! Kasa masrafı 10 liraysa içindeki mal 8 liraya satılıyor! Roka da aynı. 22 lira masrafı var, 20 liraya satılıyor! Şu an hep zarar! Bile bile de gönderiyoruz yapacak bir şey de yok! Dün İstanbul’daydım mesela. Burada maydanozu kestiğimizde 40 kuruşa geliyor! İstanbul pazarlarında 5 liradan aşağıya bir tane bir şey yok! Masraf da biniyor üzerine! İşçilik, nakliye hepsi içinde 22 liraya geliyor bize! Marketlerde 7 lira, 8 lira! Rokayı ekiyoruz kaç para kazanacağımızı bilmiyoruz! Kumarbaz gibi bir şey olduk! Zarı atıyoruz ya tutarsa! Tutmazsa yapacak bir şey yok! Zarardayız.”

“DEVLET BİZE GARANTİ VERSİN”

Çocukluğundan bu yana üreticilik yaptığını aktaran Çivi,  “Biz çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyoruz! Buradan İstanbul’a, Ankara’ya, Eskişehir’e gönderiyoruz! Nerede piyasa iyiyse! Şimdi ne ekelim marul mu olsun, yoksa başka bir şey mi olsun onu konuşuyoruz! Burada mesela ben kıvırcık ektiğimde maaliyeti 2 lira! Ama devlet bana dese ki ben 3,5 lira sana garanti veriyorum dese ben ekerim! Çünkü 3,5 lira olacak ki ben kazanacağım! Maliyetimi hesaplarım 3 lira, 3,5 lira bana yeter! 10 lira yapsın da istemiyorum! Ne kazanacağımı bileyim yeter” diye konuştu.

ÜRETİCİ KADINLAR: “BİZ BİTERSEK TÜRKİYE BİTER!”

Çakırözer ve parti örgütü sebze hallerindeki ziyaretlerin ardından köylerde üretici kadınlarda buluştu.   Maliyetlerden dert yanan üretici kadınlar ise, “Çiftçiyi bitirmeye çalışıyorlar” derken, “Buradan İstanbul’a gönderiyoruz! Dışarıya çalışıyoruz! Biz hep mazota, gübreye, fideye çalışıyoruz. Borçlardan arta kalırsa harcayacağız. Kendimize bir şey yok! Anca yıprandığımızla kalıyoruz! Hayat çok pahalı! Aracı kazanıyor! Çiftçiyi bitirmeye çalışıyorlar! Biz bitersek herkes biter! Çiftçi biterse Türkiye biter!” dedi.

Ziyaretlerinde değerlendirmelerde bulunan CHP’li Çakırözer ise, “Çiftçimiz, üreticimiz her türlü zorluğa rağmen üretiyor, alın teri döküyor ama zarar ediyor. Üretici mazottaki, gübredeki olağanüstü artıştan, alın terinin karşılığını alamamaktan dertli! İktidarımızda bu düzeni değiştireceğiz! Çiftçi de, üretici de alın terinin karşılığını alacak” dedi. 

Editör: Mustafa YILDIRIM