Memleket Partisi Eskişehir İl Başkan Yardımcısı Ferhat Genç , “Yıl 1914 Erzurum Lisesi öğrencileri Sarıkamış'a savaşa gidiyor geri dönemiyor, donarak şehit oluyor. Van'da 14-17 yaş aralığında ki 120 öğrenci Erzurum'a arkadaşlarına destek için yola çıkıyor, geri dönüş yolunda Van'ın Saray ilçesinde tipiye yakalanıyor ve 98'i orada donarak, 12'si hastanede şehit oluyor. Yıl 1915 Erzurum Lisesi o yıl mezun veremiyor. Çünkü lise 3'lerin tamamı Çanakkale'de şehit oluyor. Yıl 1920 Maraş işgale uğruyor. Daha 14 yaşında ki Şekerci Ökkeş ismindeki çocuk annesinden müsaade alarak cepheye gidiyor, ilk gün şehit oluyor. Yıl 1921 Kayseri Taş Mektep Sultaniyesi Müdürü mezuniyet defterine "Mezun olması gereken 63 Lise son sınıf öğrencilerinin tamamı Sakarya Meydan Muharebesi'nde şehit olduğu için okul mezun vermemiştir" yazıyor.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk "Gençler Cumhuriyet'i biz kurduk”  derken, zafere ve Cumhuriyetin kuruluşuna kadar şehit verdiğimiz gençlerin anısına ithafen “O’nu sizler Yaşatacaksınız” diyor.

2022 yılında Cumhuriyetimizin 99. Yılını kutlarken, Cumhuriyet bizim için; 7 düvele karşı zaferimiz, mezarı olacağını bile bile siper kazan askerin inancı, kadın haklarının verilmesi, 9 aylık bebeği ile Kastamonu'dan mermi taşımaya çıkan Şerife bacının hayali, anne ve babanın beraber oy kullanmaya gidebilmesi, kız çocuklarının okuyabilmesi, kutsal ay yıldızlı bayrağın altında özgürce yaşamaktır.

Cumhuriyet’ten önce, okuma yazma oranı %5’di. Ülkede toplam 300 doktor, 60 eczacı, 136 diplomalı ebe vardı. Doğumlarda bebeklerin %60’ı ölüyordu. Sadece 5 bin ilkokul, liselerde toplam 230 kadın öğrenci vardı. Harf devriminden sonra %119 öğrenci artışı sağlanmış ve okul sayısı %185 artmıştır.

Mahir Ünal, Cumhuriyet kazanımı harf devrimine karşı söylemiyle tarihsel gerçeklerle çelişmekte ve cehalete karşı kazanılan büyük başarıyı inkar etmektedir. Memleket Partisi, üyeleri ve özellikle gençlerimiz bugün ve gelecekte Türkiye Cumhuriyeti’nin koruyucusu olacak, Cumhuriyet karşıtlarına geçit vermeyecektir. Cumhuriyet Bayramı’mız Kutlu Olsun…”

Editör: Mustafa YILDIRIM