Gezi ve seyahatlerde namaz kılmak isteyenlerin en büyük telaşesi kıble yönü olmaktadır. Gezi yapılan her yerde cami veya mescit bulamayabiliriz. İşte böyle durumlarda namaz kılmak isteyenler hemen kıble yönü araştırmasına başlamaktadır. Kıble yönünü bulmak için çok çeşitli yöntemlerden yararlanılabilir. Mesela gündüz güneş, geceleri yıldızlar, akrep-yelkovanlı saatler, memleketimizde evlerin çatısındaki uydu çanakları, mukim bulunan yerde kıble saati, pusula kullanmasını bilenler manyetik pusula ile kıble yönünü bulmaya çalışırlar. Veya sözüne itimat edebileceğimiz birisine kıble cihetini sormak suretiyle kıble yönünü bulmaya çalışırız. Fakat yabancı bir ülkede bunu nasıl aşacağımızı bilemeyiz. Bununla ilgili olarak bir örnek ile devam edelim.

Birleşik Arap Emirlikleri şehirleri arasında en meşhuru olan Dubai’ye düzenlenen tura katılan bir kişi otelde namaz kılmak istediğinde kıble yönünü nasıl tespit edecektir? Kıble yönünü online iken mobil cihazlarınızı kullanarak hassas bir şekilde bulabileceğinizi biliyor musunuz? Dubai’de kıble yönünüzü belirlemek için, online haritalar yardımıyla kıbleyi bulduran servislerden yararlanabilirsiniz. القبلة في دبي kıble bulma servisini kullanarak kıble yönünüzü hassas bir şekilde tespit edebilirsiniz. Cep telefonunuzda konum özelliğini açın ve اتجاه القبلة kıble bulma servisine bağlanın. Saniyeler içerisinde bulunduğunuz konum haritada bulunacak ve size kıble yönü hattınız verilecektir. Şimdi etrafınızdaki konut, cadde, sokak ve diğer karinelerden yararlanarak kıble yönü hattınızı kıble yönünüzü bulmak için kullanın. Görüldüğü üzere kıble yönünüzü pratik ve hızlı bir şekilde bulmuş olacaksınız.

Google Maps alt yapısını kullanan çevrimiçi haritalar kıbleyi bulmak artık çok kolay. Bulunduğunuz konum ile Mekke’deki Kabe arasına çekilen kıble yönü hattı, hassas bir şekilde kıble yönünüzü belirlemenize olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda bulunduğunuz yerin pusula için kıble derecesini de buradan öğrenebilirsiniz. Arapça dili ile yayın yapan https://www.al-qibla.net kıble bulma servisi ile nerede olursanız olun kıble yönünüzü hassas bir şekilde bulun.

Editör: Mustafa YILDIRIM