Gresler öncelikle koyulaştırıcılarına göre sınıflandırılıyor ve aynı zamanda en yaygın olanı metalik sabunlardır. Diğerleri arasında bentonit kili, silika jel, poliüre ve inorganik koyulaştırıcılar bulunmaktadır. Şimdi sizlere gres yağı çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi verelim.

Sabun bazlı gres yağı çeşitleri üç ana bileşenden üretilir. Biri, genellikle toplamın yüzde 4 ila 15’i olan ve asit adı verilen yağlı materyaldir (hayvansal veya bitkisel). Bir sonraki, bir asidin zıttı olan baz veya alkalidir.

  • Gres yapımında kullanılan bazlar arasında kalsiyum, alüminyum, sodyum, baryum ve lityum maddeleri mevcuttur. Normalde yüzde 1 ila 3 oranında ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Bir kompleks oluşturucu tuz kullanılarak daha karmaşık gres yağı çeşitleri oluşturulmakta. Bu, koyulaştırıcıyı bir sabun tuzu kompleksine, dolayısıyla kompleks gres terimine dönüştürür.
  • Sabun greslerinin ısı direncini iyileştirmek için karmaşık gresler geliştirilmiştir; en popülerleri lityum, alüminyum, kalsiyum ve baryumdur.
  • Damlama noktası, ürünün yarı katıdan sıvıya dönüştüğü sıcaklıktır. Başka bir deyişle, yağlama maddesinin koyulaştırıcıdan ayrılmaya başlayabileceği noktadır.
  • Polyurea, gres yağı çeşitleri türevlerinden oluşan sabun olmayan bir kıvamlaştırıcı türüdür. Gerçek bir polimer değil, sabuna benzer kalınlaşma yapısına sahip farklı bir kimyasaldır.

Gres Yağı Renkleri

Piyasada beyaz, siyah, mavi, kırmızı, yeşil, mor, yarı saydam, sarı / altın gibi çeşitli renkli gres yağı renkleri vardır. Greslerin renkleri hakkında çeşitli görüşler ve algılar vardır.

Renkler konusunda daha spesifik olmak gerekirse, beyaz gresler gıda makineleri için kullanılan gres yağı çeşitleri olarak gösterilirken, nsf onaylı gres yağları olarak anılmakta.

Sertlik ve hızlı bir kural olmamasına rağmen yüksek sıcaklıklar için kırmızı, düşük sıcaklıklar için mavi ve çevre dostu olması için yeşil renklerin göstergesi oluyorlar. Siyah gresler ise ağır çalışma koşulları için mol / grafit greslerdir.

Corfin lubrication blog içeriği gres yağı çeşitleri hakkında bilgiler

Gres Yağı Tavsiye

Gres yağı tavsiye etmeden önce yağın nasıl seçilmesi gerektiğini anlamak gerekir. Gres, milyonlarca yatak ve makine elemanı için tercih edilen bir yağlayıcıdır. Gres yağı çeşitleri bileşimlerinin özelliklerinin seçimi ve spesifikasyonları, yüksek performans ve uzun ömür için birtakım yönergelerin dikkate alınmasını gerektirir.

Uygun gres özellikleri, yağ seçiminin tüm bileşenlerini ve daha fazlasını gerektirir. Gres seçimi için diğer özel hususlar arasında kalınlaştırıcı tipi, konsantrasyonu, tutarlılık, damlama noktası, çalışma sıcaklığı aralığı, çalışma stabilitesi, oksidasyon stabilitesi ve aşınma direnci gibi özellikler dikkate alınmalıdır.

Corfin lubrication blog içeriği sonsuz dişli nedir hakkında bilgiler

En İyi Gres Yağı

En iyi gres yağı makineler için en uygun olan ürünlerdir. Doğru gres yağı çeşitleri kullanılıp kullanılmadığı nasıl anlaşılır peki?

Mükemmel yağlama arayışında en kaliteli gresi seçmek için çok emek ve bütçe harcandı. Ancak yağlama maddesinin kalitesi ile spesifikasyonun kalitesini karıştırılmamalıdır.

Bir yağlama yağı için OEM spesifikasyonları normalde çalışma veya ortam sıcaklığında viskozite, katkı maddesi gereksinimleri, baz yağ tipi ve hatta farklı çevre koşulları için özel hususları içerir.

Öte yandan gres spesifikasyonları, genellikle uygun bir seçim yapmak için gerekli ayrıntıdan yoksundur ve spesifikasyonu oluşturması uzman bir mühendise bırakılmalıdır.

Kauçuklu Gres Farkı

Kauçuk gresi, hidrolik toz kapakları, fren sistemi bileşenleri, contalar ve rondelalar gibi otomotiv, endüstriyel ve tüketici kauçuk parçaları için kullanılıyor.

Kauçuk contalarla uyumluluğun gerekli olduğu hidrolik sistemlerde kauçuk bileşenlerde kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış gres yağı çeşitleri üretilmekte.

Rulman Gres Yağı

Rulman gres yağı madeni yağ endüstriyel çağının basit ve dağınık bir yardımcısı olarak görülür. Bununla birlikte, tıpkı rulmanlı yataklar gibi yağlama da modern biçimlerde oldukça iyi tasarlanmış eski bir teknoloji olmakla birlikte hayatımızın birçok noktasında kullanıyoruz. Bunlar ile ilgili biraz örnek vermek gerekir ise, kullandığımız arabaların birçok parçasında, bisikletimizde, market arabamızda, saatlerimizde, bilgisayarlarımızın fanlarında.

Genellemek gerekirse hayatımızın birçok noktasında bu yağların birçok çeşitini kullanıyoruz ve farkında dahi değiliz.

Aslında, mühendisler binlerce yıldır sürtünmeyi azaltmak için sıvılar kullandılar, ancak 19. yüzyılın sonlarında petrol endüstrisinin gelişi, modern rulman yağlamasını teşvik etti. Günümüzde rulman gres yağı çeşitleri birkaç işleve sahiptir:

  • Yuvarlanan temas yüzeyleri arasında bir bariyer oluşturmak
  • Kayar temas yüzeyleri arasında bir bariyer oluşturmak
  • Yüzeyleri korozyondan korumak
  • Kirletici maddelere karşı sızdırmazlık
  • Isı transferi sağlamak (yağ yağlayıcı olması durumunda)

Sarı Gres Yağı Özellikleri

Çalışma sıcaklığının yüksek olmadığı uygulama alanlarında hızlı ve etkili yağlama sağlar. 70° C’yi geçmeyen hidrolik türbinlerin, rulmanların ve bilyalı rulmanların gres yağlaması için tavsiye edilir. Şasi yağlamasında üstün performans sağlar.

Başlıca sarı gres yağı özellikleri aşağıdaki şekilde gösterilmektedir.

  • Korozyona ve suya karşı yüksek direnç sağlar.
  • Bakım masraflarını minimuma indirerek korozyonu azaltır.
  • Lifli yapısı nedeniyle yüzeye yapışan harcamaları azaltır.

Üretiminde kullanılan malzemelerin özelliklerine göre gres yağı çeşitleri;

  1. Alüminyum Kompleks Gres
  2. Benton (Kil) Gresi
  3. Kalsiyum Gresi
  4. Lityum Gresi
  5. Lityum Kompleks Gres
  6. Polyurea Gresi
  7. Sodyum Gres

1- Alüminyum Kompleks Gres

Yaklaşık 500 ° F düşme noktası, mükemmel su toleransı, iyi kesme kararlılığı ile iyi yüksek sıcaklık özelliklerine sahiptir. Oksidasyon ve pas önleme gibi performans yeteneklerini artıran katkı maddesi işlemlerine çok iyi yanıt verir. Gıda makinelerinin yağlanmasında sıklıkla tercih edilir.

2- Benton (Kil) Gresi

Bentonit kili, kil partiküllerine elektrik yükü verecek bir polar aktivatör ile işlenerek üretilen gres yağı çeşitleri olarak gösterilir. Böylece parçaları yağlama yağını sabunla koyulaştırılmamış, gres yapısında süspansiyon halinde tutacak şekilde hizalar.

Bu tür ürünlere genellikle Eriyik Olmayan gres adı verilir. İyi su direncine, düşük sıcaklıkta pompalanabilirliğe ve erimeyen bir gresin gerekli olduğu son derece yüksek sıcaklık uygulamalarına sahiptir.

Kil yapısı, yüksek tekerlek yataklarında olduğu gibi yatak contalarının bakımının imkânsız olduğu yerlerde kendiliğinden oluşan bir yağ keçesinin kurulmasına yardımcı olabilir.

3- Kalsiyum Gresi

Üretilen ilk gres türlerinden biridir. Bugün büyük ölçüde orta fiyatlı oldukları için kullanılmaktadır. Sönmüş kireç ve yağlı bir malzeme kullanılarak üretilmiştir.

Yaklaşık 150 ° F ile sınırlı olduklarından, kalsiyum gresi daha düşük sıcaklıkta bir ortamda kullanılmalıdır. Daha yüksek sıcaklıklar gres yapısını değiştirebilir. Çok iyi su toleransına sahiptir.

4- Lityum Gresi

Tereyağlı dokuya ve 350° F’nin üzerinde damlama noktasına sahip çok amaçlı gres yağı çeşitleri olarak gösterilebilir. 300° F’ye kadar ara sıra sıcaklıklarda kullanılabilir. Lityum gres, suya ve bozulmaya veya çalışarak yumuşamaya karşı mükemmel bir dirence sahiptir.

Pompalanabilirlik, bu tip gres için çok güçlü bir özelliktir. Çok Amaçlı Gres terimi, normalde birkaç ürünün her birinde bulunan arzu edilen özellikleri tek bir üründe birleştirdikleri için kullanılır. Toplam gres pazarının neredeyse %60’ı bu tip gresten memnundur.

5- Lityum Kompleks Gres

Basit lityum greslerle aynı özelliklerin çoğunu gösteren, yüksek sıcaklık ve yüksek hızlı rulman ömrü alanında iyileştirilmiş, mükemmel performansa sahip daha yeni gres yağı çeşitleri olarak bilinir. Damlama noktası yaklaşık 500 ° F’dir.

6- Polyurea Gresi

Geleneksel bir sabun kalınlaştırıcı kullanmayan oldukça yeni geliştirilmiş bir grestir. Bu tip gres, yüksek damlama noktasına sahiptir.

Ek olarak külsüz bir yapıya, mükemmel su direncine, pompalanabilirliğe sahiptir. Mükemmel yüksek sıcaklıkta yatak ömrü sağlar.

Genellikle elektrik motorlarında, alternatörlerde ve gıda makinelerinde kullanılır. Bazı Polyurea gres yağı çeşitleri kaymaya karşı çok hassastır, yani dağıtım sırasında yumuşar ve yataklarda sertleşir.

7- Sodyum Gres (Soda Sabunu)

Genellikle uzun yıllar standart tekerlek yatağı gresi olarak kullanılan lifli dokulu bir grestir. Düşme noktaları 300 – 400° F arasında değişir ve iyi kesme stabilitesine sahiptir.

Paslanmaya karşı iyi koruma sağlayan, ancak su direnci çok zayıf olan düşük maliyetli gres yağı çeşitleri olarak gösterilebilir.

Editör: Mustafa YILDIRIM