Eskişehir TÜYAP Fuar Merkezi 24-27 Ekim tarihleri arasında, usta sanatçı Barış Manço’nun hafızalarımızda halen yeri olan,  “7’den 77’ye” programında her yaşa hitap ettiği gibi,  hedef kitlesi geniş ve kapsamlı bir fuara kapılarını açmaya hazırlanıyor.

 Hobi, Spor ve Hediyelik Eşya Fuarı.  Eğlence, aktivite, spor ekipmanları, doğa ve avcılık, elektronik oyunlar, müzik aletleri, eğitim merkezleri, kurslar, kültür, sanat, hobi, el sanatları, hediyelik eşya…

24, 25 ve 26 Ekim tarihlerinde 10.00-20.00 saatleri arasında, 27 Ekimde 10.00-19.00 arasında gezip, görebilirsiniz.

Fuarların temel amacı; üretici ile alıcının bir araya gelmesini sağlamaktır. Üreticilerin kimi amatördür, kimisi de profesyonel. Perşembe günü başlayacak fuarda, bazı katılımcılar gibi, el emeği göz nurunu kullanarak yaptığı işe gönlünü vermiş, tamamen amatör bir insan ile sizleri tanıştıracağım bugün!

Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık çalışma grubumuz,  14-15 Nisan 2016 tarihlerinde, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Uluslararası Kent Konseyleri ve Kentler Kongresi” kapsamında düzenlenen yarışmada, “Kentte Riskler ve Kriz Yönetimi” dalında, “Geri Dönüştür Dünyayı Değiştir”  projesi ile birincilik kazanmıştı. Projemizi; Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı ve Odun pazarı Belediyeleri, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlükleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Muhtarlıklar, Ak ve Benli geri dönüşüm firmaları,  Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü,  basın ve en önemlisi halkımızın katkılarıyla, her biri birbirinden değerli, gönüllü çalışma grup üyelerimizin emekleri ile hayata geçirmiştik. O tarihlerde ve halen grup üyemiz olan Reyhan Ayşe Dondemir projemizden ilham alarak, şehrimizde ilk olma özelliği taşıyan “Hünerli Eller Eskiyi Yeniye Dönüştürdüler” adı altında başladığı çalışmalarını, sayısı her yıl artan kursiyerleri ile beraber, haftanın 3 günü, hız kesmeden sürdürmekte. 2019 yılının ocak ayında, BSM Turgut Özakman Fuaye Salonu’nda üçüncüsünü gerçekleştirdikleri sergide toplam 435 ürün arasında neler yoktu ki? Kravattan çantalar, pet şişelerden iğnelikler, havlu kenarlarından ve yazmalardan kolyeler, eski elbiselerden yepyeni elbiseler, şallar, etekten yelekler, minder, abajurlar, daha neler yoktu ki! Duvarlarda ve mankenlerin üzerindeki el emeklerine bakarken öyle dalmışım ki, açılış konuşması için  “Yılmaz Hoca geliyor”  dediklerinde, suyun yüzüne çıkmıştım!

Eğitmenimiz Reyhan hanımın söylediğine göre; ”Akşam Kız Sanat Okulu mezunuyum. O yıllarda, annemin eski ve bedeni büyük eteğini kendi bedenime uygun etek yapmam ile benim hikâyem başladı, temel giyim eğitimi, kol ve yaka eğitimi aldım ve sonraki yıllarımda,  elimden geldiğince ailem ve çevrem için öğrendiklerimi uyguladım.  50 yaşımdan sonra da usta öğreticilik belgesi aldım” diyor ve devam ediyor. “Evimizde bulunan eski, kullanmadığımız araç-gereçleri, kumaşları değerlendirip, yararlı hale getiriyor, çevrenin kirlenmesini önlüyoruz.  Atmıyoruz, dönüştürüyoruz.”

Kursiyerlerin söyledikleri ise; “aile bütçemize katkı sağlıyor, çocuklarımıza ve tanıdıklarımıza örnek olup, bilinçlenmelerine yardımcı oluyoruz”.  Bazı kursiyerler var ki; “dikiş dikmeyi bilmeden kurslara katıldıklarını ve yaptıklarını görünce, hele sergilenmeleri sırasında yaşadıkları heyecanın ve mutluluğun tarifi imkânsız”  diyorlardı.   

Bugüne kadar yaklaşık 350 kursiyer, Eskişehir Kent Konseyi çatısı altında, eskiyi yeniye dönüştürdü ve dönüştürmeye devam ediyor. Tabii ki; projenin hayata geçirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında;   Başkanımız Nuray Akçasoy’un büyük payı ve katkıları olduğunu önemle belirtmek istiyorum.

Herkesin bir hikâyesi var işte! Kimisi kâğıda yazılı, kimisi söze, kimisi de yalnızca alına…

İnsanoğlu olarak; bizi içine çeken bir kum havuzundayız sanki! Gezegenimiz çevre tehdidi ile karşı karşıya. Ve bizlerin yapabileceği mutlaka bir şeyler var, olmalı. Toplumsal bilinçlenme, değişim ve dönüşüme ihtiyacımız olduğu kesin. Diyoruz ki; üretici ol, kömürden kurtul, iklim değişikliğine karşı önlem al, nükleere hayır de, güneşe ve rüzgâr enerjilerine ağırlık ver, açlık ve susuzluğu unutma, doğayı koru, canlılığı öldürme, karbon ayak izine dikkat… Ve tabii ki “Geri Dönüştür Dünyayı Değiştir”

24-27 Ekim 2019 tarihleri arasında TÜYAP Fuar Merkezi’nde yapılacak fuara katılacak tüm kurum ve kuruluşlara başarılar, organizasyonda görev alan yetkililere kolaylıklar, ziyaret edeceklere ise keyif dolu dakikalar diliyorum.

Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık çalışma grubumuzun ödüllü projesi  “Geri Dönüştür Dünyayı Değiştir” den ilham alan ve şehrimizde ilk olma özelliği taşıyan “Hünerli Eller Eskiyi Yeniye Dönüştürdüler” adı altında yaklaşık 4 yıldır çalışmalarını Eğitmen Reyhan Ayşe Dondemir  ve kursiyerlerinin ürünleri fuarda yerini almaya hazırlanıyor.

Çevre dostu bir sergiyi vatandaşlarla buluşturmaktan son derece memnuniyet duyduğunu ifade eden Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ise “Doğal dengenin korunması, hepimiz için son derece önemlidir. İnsanların bilinçlendirilmesi, yaptırımların arttırılması daha sağlıklı ve çevre için büyük önem taşıyor. Çevre kirliliğinin büyük ölçüde önlenmesi için, geri dönüşüm önemli bir koşuldur. Burada kadınlarımız el emekleri ile çevremiz için büyük bir adım attılar. Kendilerine çok teşekkür ediyor, bu tarz çalışmaların örnek olmasını temenni ediyorum.”dedi. Açılışa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise Eskişehir Kent Konseyini doğaya duyarlı çalışmalarından dolayı tebrik etti.