6-10 Eylül 2023 tarihleri arasında Eskişehir 4’üncü Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı ETO Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı.  

TÜYAP Eskişehir 2023 Tarım Fuarı kayıtlarına bakıldığında 65 firma, kurum ve kuruluşun katıldığı görülüyor. Geçen yılki rakam 45 imiş.  

Lakin bu yıl… 

*** 

Fuar, ticareti geliştirmek amacıyla belli süre için kurulan pazar demek! 

Biraz daha detay anlamıyla ise; çeşitli mal ve hizmetlerin sergilendiği, ticari tanıtımların olduğu alıcı ile satıcıların iş anlaşmaları yaptığı, sosyal ve kültürel etkinliklerin bulunduğu, en az elli katılımcının yer aldığı, her yıl aynı tarihlere denk getirilerek hayata geçirilen etkinlikler bütünüdür.  

Tarihte bilinen ilk fuar, Kral Dagobert tarafından Paris yakınlarındaki St. Denis banliyösünde 629 yılında kurulmuş. 

1900 sonrası hızla artan küreselleşmeyle, ulusal ve uluslararası fuarların önemi artmaya başlamıştır. Sadece ticaretin değil, üretim süreçlerinin, iş gücünün ve tabii ki bilginin öne çıkması, orjini panayır olan fuarlara olan talebi gerek katılımcı gerekse ziyaretçi olarak yükseltmektedir.  

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) 2022 yılı istatistiklerine göre; yurt içinde toplam 413 fuar düzenlenmiş. Bunun 286’sı ulusal, 127’si uluslararası. 413 fuara sektörel bazda bakıldığında, en azla olanı 61 tane ile Tarım fuarları.  

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli Ziraattır” sözünün izinde “Helal Olsun” emeği geçen herkese!   

*** 

Haydi, gelin şimdi 2023 Eskişehir Tarım Fuarı’nın ardından, akıllarda dikkat çekici neler bıraktığına bakalım.  

*Açılışta kurdelenin kesilmesi sırasında, tamamı erkeklerden oluşan protokol. Kadınlara verilen görev, sağdan ve soldan kurdeleyi tutmak! 

*Eskişehir Büyükşehir Belediye’sinin katılımcı olarak standının bulunmaması ve protokolde yer almaması. 

*Açılış günü protokol üyelerinin fuar salonundan ayrıldıkları esnada; düdük sesleriyle “Lütuf değil, hakkımızı istiyoruz, ürettik aç kaldık, her şey pahalı emek ucuz, çiftçiyi de ithal edin” gibi pankartlar açan çiftçilerin protestosu. 

*2022 Tarım fuarında yer almayan ZİHA’ların(zirai insansız hava aracı), bu yıl stantlarda sergilendiğini görmek, tarımda dijitalleşmenin başladığı yüzyılda takdire şayan! 

*5. Kuşak Tanınmış Helvacı’nın lokumlarının üçlü minik karton kutularda promosyon olarak bolca dağıtımı. 

*Mika bardaklarda az tarçınlı doldurulan, tadına bakmayanın kalmadığına yüzde doksan dokuz inandığım promosyon ürünü Kara Kedi bozası. 

*Han ve Mihalıççık ilçelerinin kadın kooperatiflerinin yokluğu… 

*Seyitgazi ilçesi Sarayören Mahallesi muhtarı Tevfik Demir ve eşi Nilüfer hanımın, büyük emeklerle ürettikleri Lavanta balı, kolonyası, yağı ve suyunu, stantlarına gelen herkes ile sohbet ederek sergilemeleri ve satış yapmaları.  

*Eskişehir Kadın Çiftçiler Derneği Başkanı Münevver Kepenek’in standındaki el emeği göz nuru ürünlerini satmasının ötesinde: “Asıl burada yapmak istediğim; seminer olarak ürünlerimi anlatmak, fuara gelen herkesi sağlıklı gıda üretimi ve tüketimi hakkında bilgilendirmek” talebi.  

*Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’ni temsilen; beyaz örtülü küçük masanın kenarında oturan iki erkeğin bulunduğu stant ve yanı başlarında “Kariyerinde zirveyi hedefleyenler için İkinci Üniversite, üstelik giriş sınavsız” yazılı, sırt çantalı genç bir adamın yüksek tepe üzerindeki resimli pankartıyla.  

*Eskişehir Tarım Fuarı’nın birincisinde olan, sonraki yıllarda yapıl/a/mayan seminer, söyleşi, konferans gibi sosyal ve kültürel etkinlikler. 

*Fuar içeriğinde yazılı olan hayvancılıkla ilgili katılımcılardan, standında canlı hayvan bulunan tek kurum Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü. 7 yıllık ıslah programı neticesinde Enstitü’nün geliştirdiği ve Bakanlık tarafından tescil edilen, Türkiye’nin ilk yerli, etçi damızlık tavuk ırkı olan Anadolu-T. 

*Fuarın ilk iki gününde, kapalı alanın bazı yerlerinde havalandırma sisteminin yetersizliği. 

*Ortak alan hoparlörlerinden yapılan anonsların rahatsız edici aşırı yüksek seviyede olması. 

*Önünü göremeyen, geçimini çiftçilikten sağlayan küçük ve orta büyüklükteki üreticilerin almaları mümkün olmayan, bükülmüş bellerini daha da zorlayacak rakamlara varan; traktör, biçerdöver gibi tarım alet ve makinalarının, hayvancılık ekipmanlanlarının, droneların fuarın toplam metrekaresinin çoğunluğunu kapsaması. 

*** 

Gelin bakın. Bir iki broşür, şapka alın. Çayımızı-kahvemizi, kuru pasta, şekerimizi yiyin diyen, Fuarların hedeflerinden biri olan ticareti de yapma niyetinde olan Ey Yerli-Yabancı firmalar, Kurum ve Kuruluşların sorumluları, TUYAP Yetkilileri… 

Çiftçi olmadan Tarım olur mu?  

Hele Türkiye’de! 

Duyun çiftçinin sesini, 

Dayanma gücü kalmayan üreticinin haykırışını… 

Adına protesto deyip, konuşmalarına izin verilmeyip “Çıkın alandan, basın açıklaması yapmanıza izin veremeyiz” sözlerinin ardından, 

Aralarından bir çiftçinin konuşmasına müsaade edilmesi ile neticelenen hallerini anlayın. 

Kurdele kesenlerden olmalılardı aslında Münevver de, Fevziye de, Burak da… 

Hani köylü milletin efendisiydi… 

Hani Milli Ekonominin Temeli Ziraattı… 

Hani… 

Nerde?