Olay yeri Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hayvan Hastanesi. 

5 Ekim 2023 akşamının ilerleyen saatleri… 

Ölümcül bir hastalığı olan köpekleri ile 

Nereye, ne amaçla geldiklerinin bilinçsizliğinde… 

İnsanı insan yapan akıl, empati, ahlaki değer, bilgi gibi soyut kavramlardan nasibini alamamış biri kadın, diğeri erkek, iki ayaklı iki canlı! 

Mesleki uygulamalarını Veteriner Fakültesi son sınıf öğrencisi olarak canla-başla öğrenerek yapmanın verdiği sorumlulukla gece nöbeti tutan hekim adayları ve yanlarında hocalarıyla, kalbi duran köpeği hayata döndürmeye çalışırlarken… 

Konuyu haberleştiren bazı basın kanallarının ifadesine istinaden; Müzik okulu sahibi olan köpeğin sahibi adam, arkasından kız arkadaşı, “Destursuz”, hasta sahiplerinin girmesi yasak olan ameliyathaneye giriyor. Ellerine ne geçerse atıp, dağıtıp, ortamdaki herkese sözel, fiziksel saldırıda bulunup, dehşet saçıyorlar!  

Öğrencilerden biri yaşadığı travma ile o anda, kalp krizi geçiriyor ve hemen Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji kliniği yoğun bakım servisinde tedaviye alınıyor. 

Şiddet ne vakit bu kadar rahat ve hoyratça yapılır oldu? 

Devlet malına kastetmek bir yana, cana kastetmek ne demek? 

“Müzik” ruhun gıdasıdır derler, ancak ruhun gıdası “şiddet” mi oldu? 

Değerli Okurlarım; ülkemizde yaşanan tüm şiddet olayları vatandaş olarak her birimizi derinden etkiliyor. Tabii ki gerçekten empati kurabiliyorsak… 

Hele canımızı, canlarımızı emanet ettiğimiz sağlıkçıları düşünün lütfen! 

Bu ve bunun gibi yaşanan örnekler; Veteriner Hekimleri “Yeter” dedirtecek noktaya getirmiş, pek çok hekim ya mesleği bırakmış farklı işlere yönelmiş veya yurt dışına gitmeye başlamıştır.  

Ülke basınında yer bulmuş örnekler neler Selma derseniz? İşte bir kaçı… 

27 Nisan 2022 Dünya Veteriner Hekimler Günü’nden iki gün önce, Yozgat/Sorgun’da; mezbahadaki eti “Halk sağlığı için risklidir, tüketilemez” kararı veren Veteriner Hekim Volkan Lale bıçaklanarak öldürülmüştü.  

Temmuz 2023’de İzmir’de Veteriner Hekim Caner Ülgen ilk müdahalesini ve sevkini yaptığı hastanın kaybedilmesi sonucu 4 hasta yakını tarafından darp edilmişti.  

Ağustos 2023’de Ankara’da mesleğini icra eden Veteriner Hekim Ceren Eroğlu, hasta yakını tarafından kedisinin tedavi sürecinde hayatını kaybetmesi üzerine, görevi başında saldırıya uğramıştı. 

Tahmin edersiniz ki; iş güvencesi ve can güvenliği nedeniyle açıklanamayan pek çok sözel, psikolojik, fiziksel, dijital şiddet örtbas edilmekte ve kamuoyuna yansımamaktadır.  

Ne ilginçtir ki; Veteriner Hekimliğin hangi alanında olursa olsun, yaptıkları hizmetlerle kamu sağlığını koruyan, mesleki ve vicdani sorumluluğu “Hayvan Refahı” olan Veteriner Hekimlerimiz “Sağlıkta Şiddet Yasası” kapsamında değil! 

Samsun Sinop Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Elif Köse Avan’ın, Samsun Hayvan Hastanesi’nde yaşanan olayın ardından yaptığı açıklamanın birkaç cümlesi: “Anestezi ve tedavi gibi işlemler öncesi rutin işleyiş olan izin formunu hasta sahibine imzalatırken bile tepki alıyoruz. Gece telefon geldiğinde, kliniğe hasta bakmaya gitmeye korkar hale geldik. Doktora şiddet böyle tırmanmaya devam ederse, yakında riskli vakaları ameliyat edecek doktor bulamayacağız.” 

Bu kapsamda yurt dışından iki ülkenin uygulamasına bakalım. 

Avustralya’da hastanede şiddetin cezası 14 yıl hapse kadar uzanıyor. İspanya’da sağlık görevlilerine ve sağlık alanında görevli öğretmen ve akademisyenlere karşı işlenen suçlar resmi otoriteye karşı işlenmiş sayılıyor. Saldırgan, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.  

Ne acıdır ki; ülkemizde “Saldır, bir şey olmaz” mantığına giden bir yasa var.  

Son söze geçmeden önce; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde yaşanan olaydan dolayı, Veteriner Fakültesi ve Hayvan Hastanesi’ndeki herkese geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.  

Son söz; Ursula K.Le Guin’den… 

“Bir nesil bilginin cezalandırıldığı ve cehaletin saadet olduğunu öğrenerek yetişiyor. Bir sonraki nesil, cahil olduklarını bile bilmeyecek; çünkü bilginin ne olduğunu bilmeyecekler.”