Son yıllarda minimalizmin ün kazanması ve “fast fashion”ın zararlarının giderek farkına varılması ile daha sade, uzun ömürlü ve sürekli değişen modaya her türlü ayak uydurabilecek bir kapsül dolap yaratma akımı gündeme geldi.

Kapsül gardırop akımı tam da bu ihtiyaçları karşılayacak nitelikte tüketicilerin daha bilinçli ve sürdürülebilir bir şekilde yaşamasına ve fazlalık kıyafetlerinden kurtularak daha minimal bir yaşama kavuşmasını sağlıyor. Dünyada birçok önemli modacı ve influencer tarafından da desteklenen bu akım hem çevresel hem de ekonomik anlamda faydalar sağlayarak dikkat çekiyor.

Global Marketing Summit 2024: Geleceğe Bir Bakış Global Marketing Summit 2024: Geleceğe Bir Bakış

Neden kapsül dolap?

Kapsül dolap adından da anlaşıldığı üzere “az ama öz” sözünü kendine motto edinerek sadece ihtiyacınız olan temel birkaç parçadan oluşan ve bununla sizi “Bugün ne giysem?” stresinden uzaklaştıracak bir dolap sistemidir. Birbiri ile uyumlu ve özenle seçilmiş bu parçalar sizi mevsimsel trendlerin sürekli değişen hızından kurtarmayı hedefler. Kapsül dolap ya da gardırop ile normalde belki de yarım saatinizi alacak işiniz birkaç dakikaya iner ve size zihinsel rahatlık sağlar. Aynı zamanda bu dolap en sevdiğiniz ve birbiri ile kombinleyebileceğiniz parçalardan oluştuğu için asla neyi neyle giyebilirim diye düşünmenize gerek kalmaz.

Nasıl Kapsül Dolap Oluşturulur?

Kapsül dolap oluşturmanın aslında herhangi bir katı kuralı yok. Bunu yapmanın amacı sadece sizi rahatlatmak ve hayatınızda fazla yer kaplayan şeylerden kurtulmak. Bu sadece kıyafet olmak zorunda da değil ama bizi yansıtan ve üzerine en çok düşündüğümüz şeylerden biri olan giysiler minimal bir hayata adım atmak için başlanacak ilk yerlerden biri. Peki kapsül gardırop nasıl oluşturulur?

Ayrıca göz atınız: Minimalist ne demek?

İlk adım: Kurtulun

Siz de sabah kalktığınızda kafanızda belirli bir kombin olmasına rağmen onlarca parçanın arasında kaybolanlardan mısınız? Çok fazla kıyafeti olmasına rağmen giyecek hiçbir şeyi olmadığını düşünen tek siz değilsiniz. Bunu size düşündüren aslında dolabınızda bir türlü atmaya ya da vermeye kıyamadığınız ama elinizin de bir türlü gitmediği giysiler. Kapsül dolap aslında sizi bu kafa karışıklığından kurtarmayı hedefler. Sadece kıyafetlerinizi giyin ve kendinize bakıp düşünün. “Gerçekten bu kıyafet bana mutluluk veriyor mu?” ya da “Kendimi bu giysinin içinde rahat ve kendim hissediyor muyum?”. Eğer bu sorulara vereceğiniz yanıt olumluysa o giysiyi saklayabilirsiniz.

İkinci adım: Kategorilere ayırın

Bu adımda da genel olarak günlük hayatınızda bulunduğunuz yerleri ve sizin için önemli olabilecek olayları düşünün. Bunlar iş yeri olabilir, spor salonu, bir gece aktivitesi veya lüks bir yerde bir yemek daveti. Bu senaryoların her birinde neler giyebileceğinizi düşünün ve her biri için en uygun olan parçaları kategorilere ayırın. Bu kategoriler senaryoların sıklığına göre daha az veya daha çok kıyafet içerebilir. Fakat unutmayın en önemli mesele olabildiğince az ve kullanışlı olan kıyafetleri saklamak. Bu kıyafetlerin aynı zamanda uzun ömürlü olması da önem taşıyor. Bu sizi sürekli daha fazla alışveriş yapmaktan alıkoyacak.

Kapsül gardırop ile ilgili bilmeniz gerekenler bu kadar, artık sizin de kendi kapsül dolabınızı oluşturmanız için elinizde hiçbir engel yok. Modanın sınırlarını zorlayarak daha bilinçli, tasarruflu ve sürdürülebilir bir hayata adım atabilirsiniz. Az sayıda temel parçayı dikkatlice seçerek, gardırobunuzu her mevsime uygun hale getirebilir ve zamansız şıklığın ve kendini içinde rahat hissedeceğiniz kıyafetlerin tadını çıkarın.

Kapsül Dolap yapmaya başlarken Monay mobil uygulamasını indirerek minimalist yaşama adım atarken kendinize yol arkadaşı edinebilirsiniz. Monay içerisinde barındırdığı yapay zekası ve "Para biriktirme", "Harcama zaaflarınızı kontrol etme", "Yatırım yapma" gibi konularda sohbet tabanlı, etkileşimli yolculukları ile seni bilinçlendirir. Ön ödemeli  Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliğiyle harcarken kazanabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM