Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran ve günümüzden 5 bin yıl öncesine dair yaşamın izlerini taşıyan Eskişehir Küllüoba Höyüğü’nde, 1996 ile 2023 yılları arasında sürdürülen çalışmaları aktaran arşiv fotoğraflar ile Eskişehirli fotoğrafçıların objektifinden yansıyan karelerin oluşturduğu “Küllüoba Kazısı Fotoğraf Sergisi” görkemli bir törenle açıldı.

 

  Eskişehir’in kültür ve sanat hayatını zenginleştirerek birbirinden değerli etkinlikleri sanatseverlerle buluşturan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, çok özel bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor.

  Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Halk Ekmek A.Ş.’nin desteklediği Küllüoba Höyüğü kazısında 27. yıl tamamlandı. Çeyrek yüzyılı geçen kazı sürecinin sonunda gelinen durumu kamuoyuna yansıtan ve 1996 yılında Prof. Dr. Turan Efe Başkanlığında başlanan Küllüoba Kazısı’nın 2023 yılına kadar geçen sürecinde yapılan çalışmalar “Toprağın Gizledikleri 5000 Yıllık Bir Kente Yolculuk: Küllüoba Kazısı Fotoğraf Sergisi” ile Eskişehirlilerin beğenisine sunuldu. Sergide, kazının ilk döneminden arşiv fotoğraflar, kazıda çıkarılan eserlerin bulgu fotoğrafları ve Eskişehirli amatör fotoğrafçıların kazı çalışmaları sırasında çektiği fotoğraflar bulunuyor.

   Büyükşehir Belediyesi Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu’nda yapılan açılış törenine CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal,        CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 1996 yılında kazının ilk başkanlığını yapan Prof. Dr. Turan Efe, 2019 yılından bu yana kazı başkanlığı sürdüren Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki, fotoğraf tutkunları, davetliler ile çok sayıda sanatsever katıldı.

  Burada konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, sergide emeği geçenleri kutlarken, CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce, “Seyitgazi ilçemizde yer alan bu önemli alandaki çalışmalar için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da desteklerimizi sürdüreceğiz. Kazı başkanlarımız başta olmak üzere çalışmalarda ve sergide emeği geçen herkesi kutluyor, tüm hemşehrilerimi bu önemli sergiyi görmeye davet ediyorum.” dedi.

   Prof. Dr. Turan Efe de serginin kendisi için ayrı bir anlama sahip olduğunu ifade ederken, Prof. Dr. Murat Türkteki ise Turan Efe başta olmak üzere 1996 yılında başlayan kazı çalışmalarına bugüne kadar emek verenlere ve serginin hazırlanmasında katkı sunanlara teşekkür etti. Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Açılış sonrası protokol üyeleri ve sanatseverler eserleri yakından incelediler.

   Sanatseverler, Büyükşehir Belediyesi Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu’ndaki sergiyi 20 Şubat tarihine kadar görebilecekler.

Çocuklar müzik aletlerini tanıyor Çocuklar müzik aletlerini tanıyor

-KÜLLÜOBA HÖYÜĞÜ-

Küllüoba, Eskişehir Seyitgazi İlçesi'ne bağlı Yenikent mahallesinin 1300 m güneyinde yer alan bir höyüktür. 1996 yılında Prof. Dr. Turan Efe Başkanlığında başlanan Küllüoba Kazısı, 2019 yılından bu yana Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Türkteki başkanlığında devam ettirilmektedir. Günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce ilk defa yerleşilen Küllüoba höyüğü, 350 x 250 m ebatlarında oval bir höyük olup, kültür dolgusu kalınlığı 10 m'dir. Höyük, bölgeye yerleşen Kırım Tatarlarının geldikleri yerdeki kül oba yerleşmesine olan benzerlikten ismini almıştır. Yukarı Sakarya Havzası'nın batı ucunda konumlanan Küllüoba, Orta Anadolu'yu Marmara Bölgesi, Kuzey Ege ve Balkanlar'a bağlayan çok önemli bir doğal ulaşım yolu üzerinde yer almaktadır.İlk Tunç Çağı olarak adlandırılan dönemde, günümüzden yaklaşık 5300 yıl önce ilk defa yerleşilen bu alanda, 1300 yıl boyunca kesintisiz bir yaşam sürdürülmüştür. (MÖ 3300-1950). Höyük, Anadolu'da şehir kavramının ortaya çıkış süreci ile ilgili önemli bilgiler vermektedir. Aşağı ve yukarı şehir kavramının ortaya çıkışı ve kamusal yapıların bulunmasıyla birlikte dönemin sosyo-ekonomik özelliklerini ortaya koymaktadır. Küllüoba Kazı çalışmalarını, 1996 yılında başlatan Prof. Dr. Turan Efe, günümüzden 4500 yıl önceye tarihlenen kamusal yapıyı fotoğraflarken yaşadığı anı "hayatımın en güzel anı" olarak ifade etmiştir. Sergi, Küllüoba kazı ekibinin en güzel anlarının kanıtları olan fotoğraflardan oluşmaktadır. Sergi kapsamında; 1996-2023 yılları arasında kazı çalışmaları sırasında kazı ekibi ve kazıyı ziyaret eden Eskişehirli amatör fotoğrafçılar tarafından çekilmiş olan fotoğraflarla bir arkeolojik kazı süreci yansıtılırken, diğer yandan Küllüoba'nın öne çıkan bulgu fotoğrafları da sunulmuştur.