Sanal sunucu olarak bildiğimiz virtual server, sunucu kaynaklarının birden çok bölüme ayrılmasını sağlayan ve kullanıcıların sunucu üzerinde daha fazla kontrol elde etmesine yardımcı olan bir sanallaştırma teknolojisi olarak bilinir. Eğer sunucudan size özel olarak atanan CPU, RAM ve disk alanı bir süre sonra yetersiz gelirse, sanal sunucunun esnekliği sayesinde ekstra kaynak edinmeniz mümkündür.

Fiziksel sunucularda yapılan tüm işlemler sanal sunucularda da yapılabilir. Ancak sanal sunucu kurabilmek için öncelikle bir fiziksel sunucu gerekecektir. Genellikle küçük ve orta ölçekli firmalar tarafından kullanılan sanal sunucu, başkaları tarafından erişilebilir değildir. Bu sunucuları kullanan kişiler, herhangi bir veri kaybı ile karşılaşmamak adına kendi sunucularını veya sitelerini yedeklemelilerdir.

Sanal Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Sanal sunucu çeşitleri arasında VDS, VPS ve CS bulunur. Virtual Dedicated Server (VDS), gerçek bir sunucuymuş gibi davranan ve kaynakların size atandığı bir sanal sunucu çeşididir. Bu sunucu sayesinde kullanıcılar kendi web uygulamalarını geliştirebilmekte ve bu uygulamaların dağıtılması ile barındırılması gibi işlemleri de gerçekleştirebilmektedir.

Bir diğer sanal sunucu çeşidi olan Virtual Private Server (VPS), ana makine içerisinde yer alan çekirdek yapıyı kullanan kaynakları ortak olarak ayırır. Cloud Server (CS) ise fiziksel sunucularda çeşitli sanallaştırma araçları yardımıyla oluşturulan sanal sunucu hizmeti olarak bilinir. Bu sanal sunucular farklı amaç ve hedef doğrultusunda çalışmaktadır.

Sanal Sunucu ile Neler Yapılabilir?

Yüksek performanslı sanal sunucu sayesinde fiziksel sunucuların yapabildiği tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemler şunlardır:

·       Web uygulamaları geliştirebilir veya barındırabilirsiniz.

·       Yüksek hız ile performansa ihtiyaç duyulan uygulamaları çalıştırabilirsiniz.

·       Backup olarak kullanabilir ve veri yedekleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

·       E-posta servislerini çalıştırabilirsiniz.

·       Oyun sunucusu olarak dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

·       Radyo yayını sağlayabilir ve internet sunucularını barındırabilirsiniz.

·       Veritabanı ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

·       cPanel veya Plesk barındırabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra sanal sunucular bir sunucu satın almak ile kıyaslandığında çok daha ekonomiktir. Bu nedenle günümüzde birçok kişi ve kurum tercihini sanal sunucudan yana kullanır.

Fiziksel Sunucu ile Sanal Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir sunucunun özel programlar kullanılarak birden fazla küçük sunucuya bölünmesi ile elde edilen sanal sunucu, bazı yönleriyle fiziksel sunucudan farklıdır. Sanal sunucu ve fiziksel sunucu farkı şunlardır:

·       Fiziksel sunucu tek bir kullanıcıya aittir ve CPU kaynağı paylaşmaz. Sanal sunucu ise birden fazla kullanıcıyı bulundurabilir.

·       Fiziksel sunucuda kullanıcıların herhangi bir işletim sistemini çalıştırma imkanı bulunurken sanal sunucuda böyle bir durum söz konusu değildir.

·       Fiziksel sunucu tam denetim yetkisi verirken sanal sunucuda böyle bir durum yoktur.

·       Sanal sunucular çok daha etkili kaynak kullanımı sağlar ve fiziksel sunucuya göre daha az maliyetlidir.

Yukarıda yer alan farkların yanı sıra sanal atanmış sunucuların güvenli erişimi destekleyebilmek için kolayca yapılandırıldığı söylenebilir.

VDS, VPS ve Bulut Sunucular Arasındaki Farklar Nelerdir?

VDS, VPS ve CS olarak üçe ayrılan sanal sunucular kendi içerisinde bazı farklılıklar bulundurur. Öncelikle VDS ile VPS arasında kaynak bölünme farkının olduğu söylenebilir. VPS’de kaynaklar yazılımsal olarak bölünürken VDS’de bu bölünme donanımsaldır. Web siteleri VPS kaynaklarını ortak kullanır fakat VDS’de her web sitesine özel kaynak sunulur.

Cloud server olarak bildiğimiz bulut sunucular ise VDS’e göre web siteleri için daha fazla sunucu kaynağı yaratır. Ayrıca VDS doğru yapılandırıldığı takdirde bulut sunuculara göre daha güvenli olabilir. Tüm bunların yanı sıra bulut sunucularda çökme yaşansa bile erişimde bir sıkıntı gözlenmez. VPS ise çökme durumlarında erişim sıkıntısı yaşayabilir.

Tüm sanal sunucu talepleriniz ve ihtiyaçlarınız için isimkaydet.com web sitesi sizlere yardımcı olmaktadır.

Editör: Mustafa YILDIRIM