Balık Pazarında Sıcak Havalar Satışları Etkiliyor Balık Pazarında Sıcak Havalar Satışları Etkiliyor

Bu sene umduğumuzu bulamadık
2023 yılı için sektör değerlendirmesi yapan Çelik, “2023 senesi pandemi döneminin etkisinde kaldı ve istikrarsız bir şekilde devam etti. Bunun sebepleri içerisinde; komşularla yaşadığımız belirsizlikler, savaşlar, ekonomik kriz, dövizin ekonomide tutunamaması var. 2023 yılı dalgalı bir şekilde geçti sektörümüz için. Bir 10 gün iyi olduysa bir ay kötü oldu. İstikrarsız, istediğimiz seviye ulaşmayan bir yıl oldu. Bu yıldan umduğumuz şeyleri bulamadık. Yazın yurtdışından gelen insanlar da alışveriş yapmadı. İnşaat maliyetlerinin her geçen gün arttığını görüyoruz.” açıklamasında bulundu. 

Konut satışlarında yüzde 35 düşüş var
Ekonomiden kaynaklı olumsuzluklardan dolayı ‘sıkı para’ politikasının sıcak paraya erişimini kısıtladığını dile getiren Çelik, “Kredi oranları şu anda 3 küsürlerde. İnsanlar sıcak paraya erişemediğinden dolayı satışlar düştü. Bu ay Eskişehir’de yüzde 35 oranında konut satışlarında düşüş var. Piyasada para dönmediği için, çok kötü bir dönem geçiriyoruz. Satışlardaki durağanlıktan kaynaklı fiyatlarda düşmeler de yaşandı. Neden? Çünkü paraya ihtiyacı olanlar fiyatları mecbur düşürüyor. Örneğin 3,5’a satılacak evi 2,5’a düşürüyor. İnsanların karlarından fedakârlık ederek fiyatları düşürdüklerini görüyoruz.” şeklinde konuştu. 
Önümüzdeki senenin de 2023 yılı gibi devam edeceğini söyleyen Çelik, sıcak paraya erişilemediği sürece satışların ve zorunlu fiyat düşüşlerinin yaşanacağını söyledi.

Editör: Mustafa YILDIRIM