CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kamu yararına hizmet yürüten dernek ve sivil toplum örgütlerinin doğal gaz aboneliğinin ticarethane yerine konut üzerinden hesaplanması için TBMM’de çağrıda bulundu. Çakırözer, “Ekonomideki buhran, kira ve enerji giderlerindeki fahiş zamlar sadece vatandaşı değil, onların üyesi olduğu onbinlerce vakıf, dernek ve sivil toplum örgütünü de derinden etkilemektedir. Kira giderleri ve faturalar nedeniyle birçok dernek kapanma noktasıyla karşı karşıya kalmıştır. Kamu yararına çalışma yürüten sivil toplum örgütlerinin doğal gaz faturaları da tıpkı elektrikte olduğu gibi  ticarethane yerine konut üzerinden hesaplanmalı, hatta mümkünse daha fazla indirim yapılmalıdır” dedi.  

DOĞAL GAZ FATURALARI DA KONUT ÜZERİNDEN HESAPLANSIN!

Hayat pahalılığı, zamlar, fatura ve kira giderlerindeki fahiş artış kamu yararına çalışan dernek ve sivil toplum örgütlerini de derinden etkiliyor. Bazı sivil toplum örgütleri artan kira ve fatura giderleri  nedeniyle kapısına kilit vurmak zorunda kalırken, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer kamu yararına çalışan vakıf, dernek ve sivil toplum örgütlerinin elektrik faturalarında olduğu gibi doğal gaz giderlerinin de ticarethane yerine konut tarifesinden hesaplanması için çağrıda bulundu.

KAMU YARARINA HİZMET VERİYORLAR

TBMM’de söz alan Çakırözer, kira ve enerji giderleriyle mücadele edemeyen birçok derneğin kapanma tehlikesi ile karşı kaşıya oduğunu söyleyerek, “Geçtiğimiz yıl Mart ayında resmi gazetede yayınlanan EPDK kurul kararı ile onbinlerce vakıf ve derneğin elektrik aboneliği  mesken abone grubuna dahil edilmiştir. Dernek ve vakıflar elektriği konut abonesi tarifesinden kullanmaya başlarken, doğalgazı ise OSB işletmesiyle aynı fiyattan satın almak durumunda bırakılması mağduriyetleri ortadan kaldırmamıştır” dedi.

KONUT TARİFESİNE ALINMALI, İNDİRİM YAPILMALI

Türkiye’de on binlerce sivil toplum örgütünün milyonlarca yurttaşın en temel ihtiyaçlarının karşılanması için mücadele verdiğini dile getiren Çakırözer şu çağrıyı yaptı:

“Kimi yoksullukla mücadelede, kimi çağdaş, bilimsel eğitim hedefimiz doğrultusunda, kimi kadın cinayetlerini engelleme, kimi çevremizi, havamızı, suyumuzu, toprağımızı koruma, kimi sağlık alanında, kimi tarım alanında üreticinin yanında olmak için gönüllü olarak 85 milyon yurttaşın yanında çalışıyor. Bu derneklerimiz şimdi bu kara kışta önemli sıkıntılarla karşı karşıya. Doğal gaz faturaları hepimizin elini yakıyor ama onlar için sıkıntı daha büyük, gönüllü faaliyet yapıyorlar, aidatı zor topluyorlar. Böylesine gönüllü çalışan dernek, vakıf ve sivil toplum örgütlerimize sanki ticari işletme gibi doğal gaz faturaları gönderilmesi kabul edilemez. EPDK nasıl elektrik faturalarında mesken olarak kabul ediyorsa aynı şekilde doğal gaz faturalarında da sivil toplum örgütleri ticari olarak görülmemeli, tam tersine mesken üzerinden tarifelendirilmeli, hatta mümkünse daha fazla indirim yapılmalıdır.”

Editör: Mustafa YILDIRIM