Sendikal çalışmalar için Eskişehir’e gelen Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci düzenlediği basın toplantısında kamu çalışanlarının sorunlarında değindi.

 Türk Sağlık Sen Eskişehir Şubesinin işyeri temsilcileriyle gerçekleştirmiş olduğu toplantıya katılmak üzere Eskişehir’e gelen Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Türk Sağlık Sen Eskişehir Şubesi’nde gerçekleşen toplantıda Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Haydar Urfalı yanı sıra Türkiye Kamu Sen’e bağlı sendika başkanları da yer aldı.

Ekonomik krizin en çok kamu çalışanları etkilediğini belirten Başkan Kahveci, “Ülkemizin yaşamış olduğu ekonomik sıkıntılar en çok kamu çalışanlarını etkilemekte. Enflasyon hiç beklenmediği kadar yüksek çıktı. Kamu çalışanları 2018 yılı içinde yüzde 7,5 zam ve birinci 6 aylık enflasyon farkını aldılar. Bu rakamları değerlendirdiğimizde kamu çalışanlarının ve emeklilerin ciddi reel bir gelir kayıpları olduğu görülüyor. Bizim harcamalarımız artmış, bunun karşılığında maaşlarda bunun yarısından az bir artış olmuş. Ortalama bir memur maaşında 441 TL bir artış olmuş. Dolayısıyla çalışanlara ek bir zam verilmesi kaçınılmazdır. Bu ek zam hem çalışan hem de emeklilerimizin bütçelerini bir miktar rahatlatacak aynı zaman çarşının, pazarın canlanmasına vesile olacak” dedi.

 BU RAKAM ÇOK MANİDARDIR

Kasım ayı enflasyon rakamını değerlendiren Kahveci, “Her ne kadar bu ay enflasyon 1.44 eksi çıkmış olsa da,  bu rakam çok manidardır. Türkiye’de 2002 yılından bugüne kadar kasım ayı enflasyon rakamlarını çıkarttırdık ilk defa eksi enflasyon çıkıyor. Bunu çalışana, emeklilere, dar ve sabit geliri olanlara verilecek olan enflasyon farkını daha az verelim düşüncesi ile manipüle ediliyorsa büyük devletlere bu yakışmaz” diye konuştu.

YÜZDE 9’A MAHKUM ETMEK HAKKANİYETLİ DEĞİL

Başkan Kahveci enflasyon oranlarının 2019 yılı memur maaşlarına yansıtılması gerektiğini belirterek, “Toplu Sözleşmede alınan karar doğrultusunda 2019 yılında kamu çalışanlarına yüzde 4+5’lik ücret artışı olacak. Enflasyon oranlarının yüzde 21,62 olduğu bir ülkede çalışanları yüzde 9’a mahkum etmek çok hakkaniyetli olmasa gerek. Bir tarafta ülke yöneticilerinin zamlarına yüzde 26 zam yaparken, memurları yüzde 9’da bırakmak doğru yaklaşım değildir” ifadesinde bulundu.