Hareketli millerin yataklama görevini yerine getirmeye yardımcı olurlar. İç ve dış bilezikleri arasında bulunan yuvarlanma elemanları (rulmanlar) sayesinde minimum sürtünme ile millerin veya aksların istenen yöndeki hareketlerine müsaade eden, istenmeyen yönlerdeki hareketlerini de engelleyen, yataklar olarak adlandırılmaktadırlar. Eksenel kuvvetlerde milin salınımını engeller ve sabit olarak kalmasına yardımcı olurlar. Rulmanlı yataklarda statik sürtünme katsayısı genel olanlar çok düşüktür.
Hidrodinamik kaymalı yataklarda ise düşük sürtünme katsayısı ancak nispeten yüksek hızlarda yağ filmi oluşumu ile mümkün olmaktadır. Yataklı rulman ağır yük altında yol kat etmek için oldukça uygundur. Yüksek hızlar ve darbeli çalışmalar için ise kaymalı yataklar daha uygun olmaktadır. Yataklı rulmanlar, konstrüksiyonuna göre kaymalı, yuvarlanmalı yataklar ve manyetik yataklar olmak üzere başlıca üç sınıfa ayrılmaktadır.
Yataklı Rulman Tipleri Nelerdir?
Bombeli yatak rulmanları, döküm yataklı rulmanlar, termoplastik yataklı rulmanlar, yüksek sıcaklık uyumlu rulmanlar, nsk rulman, paslanmaz yataklı rulmanlar bulunur. Bunların yanı sıra SYNT montaja hazır makaralı rulman yatakları gibi yeniş yelpazeye sahip rulman türlerindendir. Rulman tipleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Alternatif Rulman adresine ulaşılabilirsiniz.
Rulman Yatak Çeşitleri Nelerdir?
Rulmanlı yataklar döküm gövdeli veya plastik gövdeli paslanmaz olarak iki farklı çeşittir. Döküm gövdeli yataklar UP, UFL ve UCF olarak üç sınıfta toplanmıştır. Plastik gövdeli yataklar SUCP, SUCFL, SUCF ve SUCT olarak dört çeşide ayrılmaktadır. Rulman yatak çeşitleri ve geniş rulman yelpazesi ile detaylı bilgiye Alternatif Rulman adresinden ulaşarak hizmet alabilirsiniz.