Kış sezonu için yurt dışı turlarına büyük bir talep olduğunu söyleyen Er, “İnsanlarımız yurt içi otel fiyatlarının yükselmesiyle birlikte yurt dışında bir tatile gideyim diyerek tatil rezervasyonu yaptırmak istiyor. Ama buradaki en büyük engel vize engeli. Vize randevuları şu anda 2 veya 3 ay öncesinden randevu alamıyoruz. Bu şu anda ülkesel bazda çok büyük bir sorun. Vize sorununun önüne geçilmediği taktirde yurt dışı rezervasyonları ki zaten biliyorsunuz kredi kartı tamamen kapatıldı yurt dışı için bunun üzerine bir de vize sorunuyla baş başa kaldığınızda yurt dışı turları maalesef istediğimiz performansı vermiyor.” dedi.

VATANDAŞLAR FİYAT ARTIŞINDAN ŞİKAYETÇİ

ERİAD Ekonomi Zirvesinde ERİAD Ekonomi Zirvesinde

Ülkemizde en büyük gelirin turizmden sağlandığını belirten Er, geçmiş yıllarda pandemi sebebiyle büyük zarar ettiklerini söyledi. Pandemi sonrasın ise yaşanan fiyat artışlarının kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Er, “Geçmiş yıllarda maalesef pandemi nedeniyle çok büyük darbeler yedik. Geçen yıl da bu farkı ve fiyatların artışından dolayı insanların çok büyük şikayetleri oldu. Biz burada seyahat acentaları olarak sadece birer aracı kurumuz. Otellerin belirlediği fiyatlara belli bir kâr marjı koyarak burada biz pazarlamasını yapıyoruz. Birçok şikayetle de baş başa kaldık. Fiyatların bu kadar artmasının sebebi nedir diye sorduklarında maalesef hem kurun yüksek olması hem de mevcut iş yeri giderlerinin 4,5 kat artması sebebiyle bu duruma gelindiğini söylüyoruz.” şeklinde konuştu.

ELDEN TAKSİT DÖNEMİ BAŞLATTIK

Eskişehir’deki acentaların yüzde 80’inin bu yıl elden taksit imkânı sunmaya başladığını söyleyen Er, bunun nedenini ise şu şekilde açıkladı; “Banka faizlerinin çok aşırı derecede yüksek olması ve kredi kartı komisyon oranlarının baktığımızda yüzde 10-15’lere geçmesi bunun en önemli nedenidir. Kredi kartı komisyon oranları 6 veya 7 taksite yüzde 10-15 komisyon oranlarını bulmuştur. Geçen yıl bu oranlara baktığımızda 3.50 idi. Zaten otelciyle acenta arasındaki kâr marjı yüzde 15’tir. Yüzde 10-12’yi biz kredi kartına verdikten sonra bunun kazanç şekli kalmamıştır. Bu sebeple Eskişehir’deki birçok acenta elden taksit dönemi başlatmıştır.” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM