Emeklilikte yaşa takılanların içinde bulunduğu sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulduğu ziyarette, AHPADİ’den ve EYT Dernek Yönetiminden çok sayıda kişi hazır bulundu.

Ziyaret nedeniyle açıklama yapan Eskişehir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Mustafa Kara, Ülkemizde milyonlarca işçinin emeklilik haklarında, yaşa bağlı geriletmeye ve maaş bağlama oranlarından kaynaklanan kayıp karşı önemli bir mücadele verdiklerini, haklı taleplerinin toplumun büyük kesiminden destek gördüğünü, ancak 24 Haziran seçimleri öncesi söz veren iktidarın EYT sorununu halen çözmediğini belirtti. 3600 Ek göstergenin de bir hak mağduriyeti olduğunu, bu konuda atılan adımı desteklediklerini ancak önceliğin  EYT’lilerin sorununun çözümü olması gerektiğine inandıklarını ifade eden KARA, insanların 45 yaşından sonra iş bulamadığı, evine ekmek götüremediği, son açıklanan rakamlarla işsiz sayısının 3 milyon 850 bine ulaştığı bir ortamda, din görevlilerine yapılacak zamdan daha önemlisinin EYT olduğuna işaret etti. Sorunlarına yönelik çözümlerin sürekli ötelenmesinden ve verilen sözlerin tutulmamasından bıkan, unutulan EYT’lilerin taleplerinin 8 Eylül 1999 öncesi şartlara dönülmesi olduğunu belirten Kara, iktidarı 3600 ek gösterge için gösterdiği hassasiyeti EYT Yasası için de göstermeye davet etti.

“Adalet Devletin Temelidir Sözü, Sadece Mahkeme Salonlarını Düzenleyen Veciz Bir Söz Olmamalıdır”

 

AHPADİ Dönem sözcüsü Mehmet EKTAŞ ise; “Adalet Devletin Temelidir” sözünün sadece mahkeme salonlarını süsleyen veciz bir söz olarak kalmaması gerektiğini, adaletle yönetilmeyen devletlerin yıkılmaya mahkum olacağını, yürütme, yargı ve yasama erklerinin görevlerinin öncelikle adaleti tesis edecek bir düzen kurmak ve bu düzeni yaşatmak olduğunu söyledi. Sözlerine, hukukun ilkelerinden birinin “kanunların geriye yürümezliği” ilkesi olduğunu belirterek devam eden EKTAŞ, ancak 8 Eylül 1999 yılında çıkarılan yasayla bu ilkenin ihlal edildiğini, ortada mücbir sebep yokken Devletin vatandaşıyla yaptığı sözleşmeyi tek taraflı olarak bozduğunu, bu yolla çok büyük bir adaletsizliğin temelinin atıldığını belirtti. AHPADİ olarak EYT’lilerin haklı mücadelelerinde kendilerini desteklediklerini ifade etti.

Editör: Mustafa YILDIRIM