SAĞLIKLI BİREY = SAĞLIKLI TOPLUM

                Geçtiğimiz günlerde, Yunus Emre Devlet Hastanesinin başarılı hekimlerinden kardiyoloji doktoru Sayın Mahmut GÜNERİ, Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi’nde kalp hastalıkları ile ilgili bir sunum yaptı.  Daha sonra da Kanal 26’da yayımlanan ‘’Tüketirken’’ programında kendileri konuğumuz oldu. Sayın hekimimizin yaptığı açıklamalar kalp hastalıkları konusunda bilinçlenmemiz açısından önemlidir.

                Sayın kardiyoloji hekimi Mahmut Güneri,  kalp hastalıklarının damar tıkanmaları ile başladığını ve kalp krizi ve hatta ölümle sonuçlanabileceğini ifade etti. Tüketicilerimiz sağlıklarını dikkate almalıdır.

                Sağlıklı olmanın şartları sıralandığında belki de listenin ilk başında sağlıklı beslenme yer alır. Alkol ve tütün ürünlerinin zararlı olduğu hususunun başta Sayın Güneri olmak üzere tüm uzmanlar belirtiyor. Ayrıca merdiven altı üretim yerleri dediğimiz yerlerden alışveriş yapmamamız lazım. Belki biraz olsun ucuz olur diyerek yapacağımız alışverişler sağlığımızın bozulmasına sebep olabilir. Bildiğimiz ve güvenilir olan esnafımızdan alışveriş yapmak, bilindik ürünleri tercih etmek tüketicilerimizin faydasına olacaktır. Tabii olarak bu noktada en önemli görev denetim mekanizmasında bulunanlara düşüyor. Düzenli ve disiplinli yapılan denetimler hem sağlığımızla oynayabilecek kişilere karşı yıldırma politikası yaratacaktır hem de tüketicilerimizin güvenle tüketim yapmalarına olanak sağlayacaktır.

                Bunların yanı sıra internette veya TV Shop kanallarında reklamları yapılan gıda takviyeleri, tedavi edici zayıflatıcı vb. özelliklerin var olduğu iddia edilen(!) her türlü ürünlerden tüketicilerimiz uzak durmalıdır.  Muhtevasında ne gibi kimyasalların olduğunu bilmediğimiz bu ürünler tüketicilerimizin sağlıklarının daha çok bozulmasına neden olabilmektedir. Hatta ölümle sonuçlanan vakaları da görsel ve yazılı medyadan takip ettik. Tüketicilerimiz hekimlerce reçete edilmemiş hiçbir ilacı kullanmamalıdırlar.

                Sağlıklı bireylerin sağlıklı toplumları oluşturduğunu göz önüne aldığımızda bilinçli gıda tüketiminin önemin ortaya çıkacaktır. Tüketicilerimize sağlıklı günler dilerim.

‘' Tüketirken Tükenmeyi’’

[email protected]

Sülahi ÖZALP