MHP İl Başkanı İsmail Candemir www.esgazete.com’un  sorularını yanıtladı.

Son günlerde gündem olan Nebi Hatipoğlu’nun açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Partilerin yapacakları ittifaklarda milletvekilleri değil, genel merkezler karar verir. Bununla alakalı mutlaka tüm partilerin genel merkezleri çalışıyordur. Zaman bunu gösterecek. Sayın Genel Başkanımızın açıkladığı gibi Eskişehir de cumhur ittifakı olarak girilmesi gereken iller arasında gösteriliyor. Bunun için beklememiz gerekiyor, şu an genel merkezler bu konuda çalışıyor. Eskişehir için hayırlısı ne ise o olsun diyoruz. Biz de gelecek talimata göre çalışmalarımıza o yönde yoğunlaştıracağız.

Sizce İyi Parti’nin seçimlerde etkisi nedir?

Deprem haberleri halkın bilme hakkına vurulmuş darbeydi Deprem haberleri halkın bilme hakkına vurulmuş darbeydi

Her parti için aynı şey söz konusudur çünkü Eskişehir’deki seçimler çok büyük farklarla el değiştirmiyor ya da kazanılmıyor. Her parti kazananı belirler çünkü arada çok büyük farklar yoktur. Tabi ki her partinin aldığı oy miktarı çok önemlidir. Eskişehir’de Yılmaz hocanın da kazandığı seçimlere bakarsak 25-30 bin arasındaki farklarla kazanır. Her partinin de bunun üzerinde oyu vardır.

Eskişehir MHP tabanı İyi Parti ile ittifak olma durumuna nasıl bakıyor?

Pek sıcak bakabileceğimiz bir konu değil. Ama buna karar verecek olan genel merkez, genel başkandır. Pek olası olarak görmüyorum ben. Zaman içerisinde de göreceğiz.

İyi Parti ile ittifaka kişisel olarak siz nasıl bakıyorsunuz?

Bu pek olası görünmüyor yaşadıklarımızdan dolayı. Çünkü geçmişte yaşadığımız sıkıntılar var. Milliyetçi, ülkücü hareket liderine yapılan çirkin saldırılar var. MHP ve üyeleri bunu hiçbir zaman unutmadık. Onlar birçoğu bizim omuz omuza mücadele ettiğimiz, siyaset yaptığımız arkadaşlarımızdı. Biz bu ihaneti kabul edemiyoruz. O arkadaşlara seçim döneminde de söyledim İyi Parti kurulurken bizden ayrılan arkadaşların iddiası şuydu ‘Türk milliyetçilerini iktidar yapacağız’ diye. Son listelere baktığımızda Eskişehir’de milliyetçi-ülkücü hareketin içinde yetişmiş bir tane adayları yoktu. CHP ile yani gizli olarak HDP ile ittifak yaparak mı Türk milliyetçilerini ittifakyapacaksınız? Söyledikleri her şey boşta kaldı çünkü oradaki amaç milliyetçi-ülkücü hareketi ele geçirme operasyonuydu. Allaha şükür ki liderimiz Devlet Bahçelinin ve ülkücülerin sağlam duruşuyla biz o süreci atlattık, yolumuza devam ediyoruz.

Peki Cumhur İttifakı Eskişehir’de ortak bir adayla mı girmeli?

Şartlar onu gerektiriyor gibi çünkü Eskişehir 25 yıldır merkezi hükümetten gerekli desteği alamıyor. Bu bağlantıyı kurabilmek için cumhur ittifakının şehir için yararlı olarak belirleyebileceği,vizyon sahibi olan arkadaşlarla yola çıkıp vatandaşın da teveccühü ile seçimleri alıp bu kaybettiğimiz zamanı telafi etmemiz gerekiyor. Bunun için hedefimiz cumhur ittifakı olarak Eskişehir’de belediyeleri alabilmek.

Devlet bahçeli Eskişehir de dahil MHP’nin büyükşehirleri alması gerektiğini söyledi. İttifak olmadan sizce bu mümkün mü?

Zor. Yani baktığımız zaman sayılan şehirler büyükşehirler. İttifaklar olmadan hiçbir partinin yalnız başına alma ihtimali çok zor.

MHP’de adaylık için sizinle görüşenler var mı?

Tabi, çok fazla var. Biz çünkü 54 yıllık bir geçmişi olan siyasi bir partiyiz, gelenekleri olan bir partiyiz. Biz kendi logomuzla defalarca seçime girmiş, kendi tabanımızla hemhal olmuş haldeyiz. Şu anda da MHP adayı olmak istediğini belirten çok arkadaşımız var. Ama önce tablonun netleşmesi gerekiyor. İttifak hangi şartlar altında olacak, nasıl olacak... Bir yol haritası çıktıktan sonra karşılıklı istişarelerle uzlaşıyla bu işi çözeriz. MHP her zaman insanları cezbeden bir partidir. Türk siyasi hayatının en köklü partilerinden birisidir. Genel seçimlerde de 20 başvuru vardı Eskişehir’de de ama önce tablo netleşmeli.

Seçim sonrası CHP’ye bir tepki olarak MHP’ye geçenler oldu mu?

Onlar zaten oluyor devamlı, üye hareketliliği hep var ama bunun için bizim özel bir çalışmamız yok. Biz özellikle üye konusunda çok özel bir çalışma yapmıyoruz. Kapımız herkese açık, üye olmak isteyen gelir müracaatını yapar. Uygunsa parti üyeliğine kabul edilir. CHP Eskişehir’deki tabanı milliyetçi tabandır. Hepsi bizim dostumuz, arkadaşımız, komşumuz, birlikte yaşadığımız insanlar. Büyük sıkıntılar da yaşamayız bu şehirde. Özellikle CHP Eskişehir tabanı vatan millet sevgisi üst düzey olan insanlardır. Yaşanan tablo karşısında tepki gösterenler olacaktır, gösteriyorlar da. Adresimiz bellidir. Rahmetli Başbuğ’un da dediği gibi ‘Cumhuriyet Halk Partisi Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi olsaydı ben Milliyetçi Hareket Partisi’ni kurmazdım.’ İnşallah ilerleyen süreçte çok daha güçlü olarak yolumuza devam edeceğiz ama bizim için önemli olan; duruşumuz, ideolojimiz ve vatana millete olan sadakatimizdir.

Editör: Mustafa YILDIRIM