Eskişehir Valiliği’nin 3 gün önce aldığı bir kararla 10 Mayıs 2022 tarihinden itibaren, 15 gün süreyle açık alanlarda yapılacak her türlü etkinliğe yasak getirmesi kentte büyük yankı uyandırdı. Eskişehir Eğitim ve Bilim İş görenleri Sendikası da Valiliğin bu kararına tepki gösterdi.

Valilik kararında; “Vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerine dair uluslararası sözleşmeler T.C. Anayasası ve yasalardan kaynaklanan hak ve özgürlüklerini tam ve güvenli bir şekilde kullanabilmelerinin temini ile ilimizde huzur ortamı ile kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla…” ifadelerinin yer aldığını aktaran Eğitim İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, “Soruyoruz; vatandaşların hak ve özgürlüklerini kullanabilmeleri, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, asayişin korunması vatandaşa getirilen yasaklarla mı sağlanır?” diye sordu. 

KARARIN ARKASINDA YASAKÇI ZİHNİYET VAR

Vatandaşın hak ve özgürlüklerini kullanabilmeleri ve bu etkinliklere özgürce katılabilmeleri için gerekli önlemleri almanın valiliğin görevi olduğunu belirten Yurtman, valilik yasağının arka planında iktidarın yasakçı zihniyetinin olduğunu belirtti. Sendika Başkanı Hüseyin Yurtman sözlerine şöyle devam etti: “İktidar ve yandaşlarının etkinlikleri söz konusu olduğunda pandemi şartlarına uymadan açık kapalı alanları ‘lebaleb’ dolduran, ancak konu milli bayramların kutlanmasına ve gençlerin eğlenmesine gelince 2 yıldır pandemiyi bahane ederek engelleyen aynı zihniyettir. Bu yıl da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı da kapsayan 2 hafta süreyle sudan gerekçeler yasaklayan aynı zihniyettir.”

SAYIN VALİ’Yİ BU KARARI GERİ ÇEKMEYE DAVET EDİYORUZ

Yurtman, Vali Erol Ayyıldız’ı insanların özgürlüklerini engelleyen ve yaşam tarzına müdahale anlamına gelen hukuksuz, dayanaksız kararını geri çekmeye davet ettiğini ifade etti. Yurtman, Eğitim İş olarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı ve Gençlik Haftası’nı gençlerle beraber Valilik Meydanı’nda coşku ile kutlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Editör: Mustafa YILDIRIM