Eskişehir Ticaret Odası’nın Ocak ayı meclis olağan toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Halil İbrahim Ara’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal da konuk oldu. Toplantıda konuşan Rektör Erdal, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Valiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan İç Anadolu Kariyer Fuarı İKAF 23 hakkında ETO meclis üyelerine bilgi verdi. Eskişehir Ticaret Odasının da ana sponsorları arasında yer aldığı İKAF’23 hakkında değerlendirme yapan ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir’de 19 üniversitenin katılımıyla bir fuar düzenlenmesinden memnuniyet duyduklarını ve etkinliğin Eskişehir’in fuarcılık vizyonuna güç katacağını söyledi. Eskişehir’de profesyonel fuarcılık faaliyetleri ve fuar altyapısının oluşturulmasına öncülük eden ETO’nun fuarı desteklediğini belirten Güler,  odanın şirketleri olan Eskişehir Fuar Kongre Merkezi ve ETO-METSEM’in de fuarda yer alacağını kaydetti.

Ekonomi seçim gündeminin gölgesinde kalmamalı

Ekonomiye ve gündeme dair değerlendirmelerde de bulunan ETO Başkanı Metin Güler, tüm ülkenin gündeminde milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu ve takvimin netleşmeye başladığını belirterek, seçimlerin ülkemize ve iş camiasına hayırlı olmasını diledi. İş camiasının seçim gündeminin ekonomiyi gölgede bırakmasından endişe duyduğunu belirten Güler, ülkedeki seçim atmosferi nedeniyle ekonominin ikinci planda kalmaması gerektiğini dile getirdi. Çünkü ülkemiz ekonomisi için riskler olduğunu belirten Güler,

bunların başında enflasyon, döviz kurunun dalgalanması ve dış ticaret açığının geldiğini kaydetti.

Bankalar bu dönemde tüccara daha çok destek olmalı

Geçtiğimiz yıl yaşanan yüksek enflasyon sebebiyle firmaların sermaye ihtiyacının arttığını ve bunun da beraberinde finansman sorununun meydana geldiğini belirten Güler, üyelerden krediye ulaşmakta zorluk çektiklerine ve bankaların kredi vermekten çekindiklerine dair şikayetler almaya devam ettiklerini meclis kürsüsünden de dile getirdi. Bankaların bu dönemde tüccara daha çok destek olması gerektiğinin altını çizen Güler, böylece ekonomideki canlanmanın, yatırımların ve istihdamın hızlanacağını kaydetti.

Konut kampanyası revize edilmeli

İnşaat sektörünün taleplerini de meclis toplantısında bir kez daha dile getiren ETO Başkanı Metin Güler,  inşaat firmalarının enflasyon muhasebesi olmaması sebebiyle maliyet artışlarını faturalara yansıtamadığını söyledi. Hal böyleyken küçük ölçekli müteahhitlerin son açıklanan konut paketi ile konut satışı yapamadığını kaydeden Güler, açıklanan şartların revize edilerek, orta gelirli vatandaşlar için açıklanan konut kampanyasında müteahhitler için istenen evin eksper değerinin %5’i tutarında desteğin kredi tutarının % 5’i olarak uygulanması gerektiğini söyledi.

Kamuya borcunu zamanında ödeyen tüccara indirim uygulanmalı

Gündemde olan kamuya alacaklarına yönelik yapılandırma hakkında da konuşan ETO Başkanı Metin Güler, yapılandırmayı desteklerini ancak vergilerini ve yükümlülüklerini zamanında yerine getiren işletmeler için de teşvik verilmesi gerektiğini söyledi. Yükümlülüklerini zamanında ödemek için çaba gösteren firmalara indirim teşviki verilmesini beklediklerini belirten Güler, böylece ödemelerini düzenli yapan tüccar ve sanayici için “Ben niye vergilerimi zamanında ödüyorum” düşüncesinin ortadan kalkacağını sözlerine ekledi.

Editör: Mustafa YILDIRIM