Besin yoluyla vücudumuza giren her şeyin ilk durağı olan dişlerimiz zaman içerisinde beyaz yapısını kaybedebiliyor. Düzenli olarak temizlemenin yeterli gelmediği çay, kahve veya asitli içecekler sonrasında oluşan sarı işleminin tabakalar, diş beyazlatma hedefidir. Üstelik çözümünün de çok basit olduğu bu sorun için beklemenize bile gerek yok. 45 dakikalık bir zaman ayırmanız karşılığında, dişlerinizin göz alıcı beyazlığının size vereceği mutluluk ise tarif edilemez.

Aynı gün içerisinde zaman ayıracağınız 1 saat ile tamamlanacak bir işlemdir. Bu süreç öncesinde hasta muayeneye geldiğinde dikkat edilmesi gereken ve belki de diş beyazlatma işlemi yapılmamasını gerektirecek durumlar göz ardı edilmemelidir.

Aynı Gün Kesin Çözüm

Bleaching olarak da bilinen diş beyazlatma yöntemi iki tip işlemle gerçekleştirilir. Bunlar ev tipi ve ofis tipi beyazlatma seçenekleridir. Genel kanı ikisinin ayrı tedaviler olduğu yönünde olsa da aslında birbirlerini tamamlar nitelikteki tedaviler olarak kullanılır.

Ofis tipi uygulama hastanede hekimlerin uyguladığı tedavi yöntemidir. Bu tedavi öncesinde hastaya doktor tarafından hazırlanarak verilen bir ilaç karışımı ile ev tipi temizleme yöntemine ihtiyaç duyulabilir. İkisinin birbirini tamamlamasının yanında, tek başına ev tipi diş beyazlatma işleminin yeterliği olduğu durumlarda görülebilir.

İlk adım olarak diş temizliği yapılması gerekir, temiz olmayan bir dişe beyazlatma işlemi başarısız sonuçlar elde ettirecektir. Diş temizleme işlemi bittikten sonra, diş beyazlatma işlemi yapılır. Doktorunuz, ofis tipi beyazlatmanın (doktorunuzla beraber yapılacak olan) yeterli olduğunu düşünmüyorsa, işlem öncesinde evde uygulaması için uygun bir temizleme jeli ve plak verilebilir. Bu beyazlatma tekniğine ev tipi beyazlatma denir ve hem tek başına hem de ofis tipi öncesinde destek olarak kullanılabilir.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Kısa bir işlem sonrası elde edilen sonucun uzun vadeli olması adına, işlem sonrasında dikkat edilmesi gereken başlıklar büyük önem taşır.  İşlem sonrasında çoğunlukla bir hassasiyet oluşmadan günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Bunun yanında dikkat edilmesi gerekenler ise şöyledir;

●       İlk hafta çok soğuk ya da çok sıcak içecek veya yemek tüketmekten uzak durulmalı,

●       Diş temizliği için fırçalama işleminin yanında ip kullanımı da tavsiye edilir,

●       Daha uzun süre verim alınabilmesi adına; çay, kahve veya kırmızı şarap gibi içeceklerin tüketilmemesi,

●       Düzenli olarak yapılması gereken ağız bakım losyonları kullanılmalı veya böyle bir alışkanlık edinilmelidir, böylelikle daha uzun süre kalıcı bir diş temizliği ve beyazlığı söz konusu olur.

Kimler Yaptırabilir?

Kişilerin rahatlıkla günlük hayatlarında yaptırdıkları bir işlem olan diş beyazlatma işlemi, bazı durumlarda aynı gün yapılmayabilir. Öncelikle daha öncesinde tedavi edilmesi gereken bir diş eti rahatsızlığı olması durumunda öncelikle rahatsızlığın giderilmesi gerekmektedir. Ev tipi beyazlatma işlemlerinde her ne kadar bu durum kontrol edilemese de ofis tipi diş beyazlatma işlerinde bu durum kesinlikle belirtilir. Diş eti rahatsızlığının giderilmesi şu aşamada önemli; çünkü problem çözülmez ise işlemden alınacak verim düştüğü gibi çok kısa sürede benzer diş görünümü yeniden oluşmuş olur.

İkinci olarak, hamileler için bu işlem tavsiye edilmez. Hamilelik döneminde pek çok ağız sağlığı problemi yaşanabilir. Hamilelik sırasında oluşan şeker, kolestrol rahatsızlığı gibi oluşabilecek riskler arasındandır. Böyle bir olumsuz gelişme yaşanmasa dahi hassasiyet oluşabileceğinden bu işlem hamilelik ve emzirme sürecinde yapılmamaktadır.

Gülüş Tasarımı

Genellikle diş beyazlatma işlemi ile karıştırılan gülüş tasarımı işlemi tek bir işlemden oluşmamaktadır. Aslında tam anlamıyla bir tasarım sürecinden bahsedilmektedir. Diş tedavisi, diş temizliği veya beyazlatılması üzerine oluşturulmuş bir süreçtir. Bu sebeple sadece diş beyazlatma işlemi olarak düşünülmemelidir.

Editör: Mustafa YILDIRIM