Eskişehir’in “Su Perileri” Ve “Prensleri” Türkiye’yi Büyüledi
Eskişehir’in “Su Perileri” Ve “Prensleri” Türkiye’yi Büyüledi
İçeriği Görüntüle

Eskişehir’de 18-20 Aralık 2025 tarihleri arasında yaşanan su kesintisine ilişkin ESKİ Genel Müdürlüğü, kamuoyunu bilgilendiren detaylı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Odunpazarı ve Tepebaşı’nın merkezini besleyen ana hat üzerinde meydana gelen arızanın beklenenden uzun sürmesine neden olan teknik detaylara yer verildi.

Arıza Temiz Su Arıtma Tesisi’nde Tespit Edildi

ESKİ Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, 18 Aralık 2025 Perşembe günü saat 22.30 sıralarında, Ömür Mevkii’nde bulunan temiz su arıtma tesisinde vardiya ekipleri tarafından suyun yüzeye çıkmasıyla arıza tespit edildi. Yapılan incelemelerde, Tepebaşı ilçesinin bir bölümünü besleyen ve D4 deposu olarak adlandırılan su deposuna ait 800 milimetre (80 santimetre çaplı) çelik boru basma hattında sorun olduğu belirlendi.

Kazı Çalışmaları ve Beklenmeyen Teknik Sorun

Aynı gün ilgili birimler koordine edilerek kazı çalışmalarına başlandı. Kazı tamamlandığında, arızanın iki borunun birleşme noktasında bulunan flanş adı verilen bağlantı parçasından kaynaklandığı tespit edildi. Onarım çalışmasına bağlı olarak öngörülen su kesintisi süresi hesaplanarak kamuoyu ile paylaşıldı.

Malzemelerin hazırlanmasının ardından 19 Aralık Cuma günü saat 22.00 itibariyle onarım çalışmalarına başlandı. Çelik borudaki suyun boşaltılmasının ardından arızalı bölüm kesilerek sistemden çıkarıldı. Ancak bu aşamada, borunun ilk montajından kaynaklanan 6-7 santimetrelik eksen kayıklığı tespit edildi. Bu beklenmeyen durum, onarım süresinin uzamasına neden oldu.

Çalışmalar Cumartesi Akşamı Tamamlandı

Eksen kayıklığını giderecek ana aparatın hazırlanmasının ardından, 20 Aralık Cumartesi günü saat 14.00 itibariyle kaynak ve montaj çalışmalarına başlandı. Çalışmalar aynı gün saat 20.30’da tamamlanarak D4 deposuna yeniden su basımı gerçekleştirildi.

Suyun Ulaşması Zaman Aldı

Boru hatlarının uzunluğu ve topoğrafik kot farkları nedeniyle, suyun gerekli basınca ulaşması bazı bölgelerde 21 Aralık Pazar günü sabah saatlerini, bazı bölgelerde ise akşam saatlerini buldu.

ESKİ’den Özür Mesajı

Açıklamanın sonunda ESKİ Genel Müdürlüğü, yaşanan süreç nedeniyle vatandaşlardan özür dileyerek şu ifadelere yer verdi:
“Bu süreçte günlük yaşamı doğrudan etkileyen bir mağduriyete yol açtığımız ve sürece ilişkin iletişimde gerekli etkinliği sağlayamadığımız için tüm hemşehrilerimizden özür dileriz.”

ESKİ yetkilileri, benzer mağduriyetlerin yaşanmaması adına gerekli teknik ve idari tedbirlerin alınacağını vurguladı.